«Εγώ πήγα κι ήρθα…» Απ’ το περιθώριο στην αλληλεγγύη

Όσοι και όσες βρέθηκαν το Σάββατο στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής του ΑΠΘ, έζησαν την πιο εντυπωσιακή δημόσια συζήτηση που έγινε εδώ και αρκετά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Ένας κόσμος νεανικός και ταυτόχρονα απειθάρχητος, ένας κόσμος αυθόρμητος και βιωματικός, ένας κόσμος ευγενικός και μαζί απαιτητικός, ένας κόσμος έξω από τα κόμματα αλλά πολιτικός, ένας κόσμος της αμφισβήτησης αλλά και των ρεαλιστικών αιτημάτων, του οράματος αλλά και της αλληλεγγύης.

Βασικό του αίτημα η αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, αφού η εξάρτηση από αυτές δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή. Κοινή του διαπίστωση ότι η πολύχρονη εμμονή στην ποινική αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που είναι πλέον ευρύτατα διαδεδομένο σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας και σε όλο τον κόσμο, έχει φέρει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Διέξοδος η αντι-απαγορευτική προσέγγιση σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, που δίνει έμφαση στην πρόληψη και στον έλεγχο των επιπτώσεων στον άνθρωπο, την κοινωνία και την οικονομία, με βάση την αρχή της μείωσης της βλάβης, εστιάζοντας στην απεξάρτηση του χρήστη από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίου, στο διαχωρισμό των ουσιών σε μη-τοξικές και τοξικές, στη νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και καλλιέργειας μικροποσοτήτων κάνναβης, και την ελεγχόμενη κλινικά χορήγηση υποκατάστατων και συρίγγων για συντήρηση των εξαρτημένων ατόμων και σταδιακή απεξάρτησή τους αλλά και την κλινική χορήγηση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Υπέρ της αναγνώρισης του γεγονότος ότι η χρήση ουσιών είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και ζήτημα αυτοδιάθεσης, προσωπικών επιλογών και ελευθεριών τάχθηκε και ο Γιάννης Μπουτάρης, που ήταν παρών στο κατάμεστο αμφιθέατρο. «Εγώ πήγα κι ήρθα. Αυτοί πού είναι;» είχε απαντήσει όταν ρωτήθηκε για το πως αντιμετωπίζει τα πικρόχολα σχόλια για το παλιό πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ. Κάπως έτσι ένιωθαν και αρκετοί που παραβρίσκονταν στην εκδήλωση της Οικολογικής Κίνησης και των Ηλιόσπορων και ένιωσαν ελεύθεροι να το δηλώσουν δημόσια.
Η συζήτηση λοιπόν έχει αρχίσει. Για τα προβλήματα της ουσίας και όχι της μικροπολιτικής. Για την άλλη πολιτική για την πόλη και τους ανθρώπους της. Χωρίς ψευτιές, χωρίς στρογγυλέματα, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς καλοπληρωμένα σοβαντίσματα του προφίλ αλλά με τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της πραγματικής αλληλεγγύης.

Ο οικολογικός χώρος απηύθυνε δημόσια έκκληση για κοινό βηματισμό των δημιουργικών δυνάμεων της Θεσσαλονίκης, όλων των ενεργών πολιτών και των φορέων, που επιζητούν μιαν άλλη προοπτική για την πόλη και το νομό και τους παρότρυνε να αναζητήσουν με ειλικρινή επιμονή τα στοιχεία που τους ενώνουν, παραμερίζοντας τις λογικές της κομματικής καταγραφής στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Και ήδη υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα αλλά όχι σε επίπεδο κομματικών μηχανισμών.

Όμως «τα πρόσωπα θα πρέπει να υπηρετούν πολιτικές για την πόλη και την αυτοδιοίκηση και όχι κομματικές αποστολές», δηλώνει το ενωτικό μήνυμα του οικολογικού χώρου, που μάλλον απηχεί και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των δημοκρατικών πολιτών. Και αυτό μένει να αποδειχτεί σύντομα…

Μιχάλης Τρεμόπουλος,
νομαρχιακός σύμβουλος

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *