ΜΥΟΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΒΙΔΡΑ – ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΟΝΟΜΑ

Ας μάθουμε ποιος μένει δίπλα μας……Δώσε κλότσο να γυρίσει….
Το highlight
του δικού μας forum

Βίδρα

 Η υπόθεση ξεκίνησε από μια συζήτηση για ποταμίσια δελφίνια στην Κίνα, και σ’ άλλα ποτάμια της Ασίας, είδους σε εξαφάνιση, με την ευχή να τα είχαμε και στον …Αξιό. Σε αναδρομή μνήμης βγήκε στο φως μια πολύ παλιά ιστορία (1988), για συνάντηση μου με μια «βίδρα», στο χωριό Βαλτοχώρι, 20 μόνο χιλ από τη Θεσσαλονίκη, προς τη Χαλκηδόνα, σε αρδευτικό κανάλι. Ο ειδικός όμως Κ ομίλησε και εξήγησε ότι αν ήταν βίδρα, κερδίζω… μαγιόξυλο το χειμώνα, αλλά πρέπει να ήταν Μυοκάστορας μεγαλούτσικο ζώο, σε μέγεθος μεσαίου σκύλου, συγγενές του κάστορα. Θυμάμαι δημοσιογράφο να το περιγράφει έντρομος σα…γιγάντιο, σιχαμερό αρουραίο, που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, στην περιοχή του Αξιού!! Μυοκάστορα, λοιπόν, και όχι βίδρα αντάμωσα που είναι σπάνια στη χώρα μας.

Μυοκάστορας

Κι άρχισε η ιστορία… Εμένα εκείνο που μου ‘μεινε από τη συνάντηση είναι, πως ο μυοκάστορας ήρθε μπροστά μας και δε μας φοβήθηκε. Το αντίστροφο μάλλον….. αφού στην αρχή το νομίσαμε και μεις γιγάντιο αρουραίο. Καταλάβαμε όμως, γρήγορα ότι κάτι άλλο είναι…Ήταν μυώδες και ωραίο ζώο, που στέγνωνε στον ήλιο, αφού μόλις είχε βγει μούσκεμα από το κανάλι. Και ρωτήσαμε στο χωριό. Η λάθος απάντηση για βίδρα δείχνει τη γνώση όλων μας για το περιβάλλον….Αλλά και η βιβλιογραφία τα λέει nutria και τα δυο.

Ποιος είναι δίπλα μας; Στο δεύτερο στάδιο άνοιξε η συζήτηση με τον Κ, για τα ζώα που ζουν γύρω μας, τα νυχτοπούλια που πετούν πάνω μας τις νύχτες, τα ζωάκια που τρυπώνουν στο χώμα, κρύβονται σε φυλλωσιές, μας κοιτούν απ’ τα κλαδιά, ερωτεύονται, ζουν και πεθαίνουν, μια άγνωστη ζωή που κυλά άδηλα δίπλα μας. Έτσι ο Κ άρχισε ένα… καταιγισμό γνωριμιών, που έφτασε μέχρι ….σκαθάρια, κάμπιες και σκουλήκια. Η απήχηση ήταν μη αναμενόμενη. Το θέμα έγινε το highlight ελληνιστί του forum μας, και όχι best-seller, αφού η ομορφιά δεν πραγματεύεται με εμπορικούς όρους, αλλά κοινωνιέται [πάτα πλήκτρο forum στην ταμπέλλα του site της οικολογίας και μετά επιλογή Υγεία-Περιβάλλον ή παρακάτω επιλογή “Πλήρες Κείμενο”].

Κοντεύει τις 1500 επισκέψεις σε 3 μήνες. Τελικά όλοι θέλαμε να γνωρίσουμε τη γειτονιά μας, τους συγκάτοικους στον πλανήτη, τους σύντροφους στη ζωή μας, κι ας μας λεν κάποιοι ανεγκέφαλοι -τάχαμου εξεγερμένοι- χελωνάδες και φωκάδες…. Απλά δεν ξέρουν… Ας κοιτάξουμε πάνω, ας κοιτάξουμε κάτω, ας κοιτάξουμε γύρω κι ύστερα μέσα μας.
 Δεν μπορείς να οραματιστείς, χωρίς τη γνώση του σήμερα και του χώρου σου. Δεν μπορείς να γνωρίσεις τον εαυτό σου, χωρίς να ξέρεις τον κόσμο που ζεις. Η ζωή τρέχει με χίλια ποτάμια και μεις δεν τη βλέπουμε. Ζούμε σ’ ένα παραμύθι που ζητάει όνομα.

Κ=Κώστας Καρπαδάκης, ο βασικός δράστης / Παρουσίαση: Νίκος Τακόλας

Μια βόλτα στην εξοχή και στη γειτονιά μας -Δείτε τι έγινε στο forum:ΜΥΟΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΒΙΔΡΑ https://ecology-salonika.gr/talk/viewtopic.php?t=18 Το πλήρες κείμενο
Φυτά και δέντρα της πόλης https://ecology-salonika.gr/talk/viewtopic.php?t=89
Ο άγνωστος μικρόκοσμος της πόλης https://ecology-salonika.gr/talk/viewtopic.php?t=28

ΕΚΠΑΖ Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων www.ekpaz.gr
ΑΡΓΟΣ Φιλοζωϊκό Σωματείο www.argosgr.org

1 σκέψη για το “ΜΥΟΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΒΙΔΡΑ – ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΟΥ ΖΗΤΑΕΙ ΟΝΟΜΑ”

  1. Σάββας Κούβαρης

    Μπράβο στον μυοκάστορα, όπου τον βρω τον ταΐζω, τρομερό ζώο, πρέπει να μείνει στην Ελλάδα, εμείς τον φέραμε χωρίς λόγο για την γούνα του, οφείλουμε να τον προσέχουμε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *