ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ Η…ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ;

    
Επίθεση από διμοιρίες των ΜΑΤ δέχθηκε το πρωί της Κυριακής η ειρηνική κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Άρεως. Λίγο μετά την έναρξη της συμβολικής δεντροφύτευσης σε χώρο του πάρκου και χωρίς καν αφορμή, οι δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούσαν τις εγκαταστάσεις του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ Γ.Σ. πήραν εντολή να επιτεθούν στους συγκεντρωμένους κατοίκους. Η «συνήθης» κακοποίηση όσων βρέθηκαν στο δρόμο των ΜΑΤ, συμπληρώθηκε με τρεις συλλήψεις κατοίκων που συμμετείχαν στη δεντροφύτευση. Η αστυνομία ξερίζωσε και όσα δεντρύλλια είχαν φυτευτεί.

Ο επίμαχος χώρος έχει εκχερσωθεί παράνομα και χρησιμοποιείται για την πρόσβαση βαρέων οχημάτων στις εγκαταστάσεις του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ. Μεγάλο μέρος τους είναι επίσης παράνομο, με 6 στρέμματα αυθαίρετης δόμησης μέσα στο πάρκο και πρωτόκολλα κατεδάφισής τους που μένουν ανεκτέλεστα χάρη σε σειρά παρανομιών της διοίκησης. Κλιμάκωση της παρανομίας αποτελεί η επιλογή να διατεθεί για άλλες χρήσεις η πύλη της οδού Ευελπίδων και να διοχετευθεί η κίνηση των φορτηγών μέσα από τους δρόμους του πάρκου, σε νέα είσοδο που ανοίχθηκε με εκχερσώσεις και καταστροφή της βλάστησης.

Πέρα από την υπεράσπιση των χώρων πρασίνου, που τόσο δραματικά λείπουν από την Αθήνα, και τη ριζική μας αντίθεση σε κάθε μορφή βίας και ιδιαίτερα κρατικής, τα σημερινά γεγονότα στο Πεδίο του Άρεως δημιουργούν μια σειρά σοβαρά πολιτικά ερωτήματα:
Στο Πεδίο του Άρεως τα ΜΑΤ έδρασαν ως ιδιωτικός στρατός χούλιγκαν του κ. Μ. Κυριακού, προέδρου του Πανελληνίου και ιδιοκτήτη του ΑΝΤΕΝΝΑ. Ποιος τους έδωσε τη σχετική εντολή και με ποιο δικαίωμα; Υπάρχουν ανταλλάγματα για την «ιδιωτικοποίηση» των ΜΑΤ; Συνδέονται μήπως με τη στήριξη που επιδιώκει η κυβέρνηση από τα ΜΜΕ του προέδρου του Πανελληνίου;

Το κράτος δικαίου οριοθετεί την εξουσία απέναντι στους πολίτες. Αποτελεί η ειρηνική υπεράσπιση της νομιμότητας αδίκημα που δικαιολογεί συλλήψεις; Παύει η νομιμότητα να ισχύει, όταν σε παρανομίες εμπλέκονται πρόσωπα με επιρροή στην κοινή γνώμη;
Με τη βία των χούλιγκαν ασχοληθήκαμε μόνο όταν χάθηκε ανθρώπινη ζωή. Πρέπει να υπάρξει νεκρός από τα ΜΑΤ, για να ασχοληθούμε και με τη βία του κράτους;

Τελικά τα ζητήματα της αναπνοής μας συνδέονται άμεσα με την ποιότητα της δημοκρατίας και με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς παραμένει ακόμη ζητούμενο να τους δοθεί η απαραίτητη πολιτική προτεραιότητα: λίγους μόνο μήνες μετά την πλειοδοσία υποσχέσεων για «προτεραιότητα στο πράσινο», μόνος επικεφαλής δημοτικού ή νομαρχιακού συνδυασμού που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για τη δεντροφύτευση, ήταν ο Τάσος Κρομμύδας της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων χωρίς ποινικές διώξεις, επαναφύτευση των επίμαχων χώρων από την (αρμόδια) Υπερνομαρχία και πλήρη εφαρμογή της νομιμότητας στο Πεδίο του Άρεως και όλους τους ελεύθερους χώρους. Απαιτούμε επίσης ανεξάρτητη έρευνα για τη νομιμότητα και την προέλευση των εντολών που εκτέλεσαν τα ΜΑΤ και πλήρη απόδοση πολιτικών και διοικητικών ευθυνών.

Η Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *