Μετά το συνέδριο:Οι Οικολόγοι Πράσινοι ανανεώνουν τις θέσεις τους κι αποφασίζουν να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές


Συμμετοχή στις εθνικές εκλογές αποφάσισε το συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, μέλους των Ευρωπαίων Πράσινων, που έγινε στις 9-11 Μαρτίου στην Αθήνα και ανανέωσε ταυτόχρονα τις προγραμματικές τους θέσεις. Οι 85 αντιπρόσωποι από διάφορες περιοχές της χώρας που συμμετείχαν στο τριήμερο συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, συμφώνησαν στον κοινό στόχο να εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή οι οικολόγοι, ως νέος πολιτικός πόλος, διακριτός από τη δεξιά, το ΠΑΣΟΚ και την αριστερά, ώστε να αλλάξει το κέντρο βάρους στην πολιτική ατζέντα.

Μετά από ένα σημαντικό πολιτικό διάλογο και σε πνεύμα συναίνεσης και ενθουσιασμού (μετά και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών συνδυασμών με οικολογικό προσανατολισμό), οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ διαμόρφωσαν τις προγραμματικές θέσεις τους για τις πολιτικές αλλαγές που επιδιώκουν μέσα στα επόμενα χρόνια. Εκτός από την εκλογή των μελών του νέου Πανελλαδικού Συμβουλίου, στο συνέδριο δημιουργήθηκε και ευρεία ανοικτή Εκλογική Επιτροπή για το συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι προγραμματικές θέσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ αντιπροσωπεύουν πραγματικές και άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές επιλογές, που συνδυάζουν προστασία του περιβάλλοντος, κοινωνική αλληλεγγύη και εναλλακτική, βιώσιμη οικονομική πολιτική. Συγκροτούν μια εναλλακτική πρόταση, απέναντι στα σημερινά προβλήματα και τη βαθιά κρίση της πολιτικής. Δεν έχουν μόνο οραματικό χαρακτήρα αλλά συνιστούν και μια ρεαλιστική και εφικτή λύση.

Στην απόφαση τους οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ διαπιστώνουν ότι “Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ένταση της οικολογικής κρίσης αλλά και σε αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των πολιτών, που συνειδητοποιούν την ύπαρξη ελλείμματος και στα θέματα των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Στην οικονομία, την πραγματική ευημερία, τον κοινωνικό τομέα, την Παιδεία, τα εργασιακά μέτωπα κτλ τα προβλήματα είναι επίσης έντονα, επειδή συνεχίζεται και εντείνεται η ίδια πορεία που οδήγησε στο έλλειμμα βιωσιμότητας που υποθηκεύει τις προοπτικές της χώρας. Γι’ αυτό, χρειάζεται να στηρίξουμε όλες τις «προσπάθειες αειφορίας» και να προωθήσουμε προτάσεις για ριζικές αλλαγές πολιτικής σε όλους τους τομείς”.

Η απόφαση των συνέδρων για συμμετοχή των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στις εθνικές εκλογές στηρίζεται, επίσης, στο γεγονός ότι “η οικολογική κρίση στη χώρα και στον πλανήτη απαιτεί πλέον μέσα σε ελάχιστα χρόνια ριζικές αλλαγές στους προσανατολισμούς της πολιτικής, της παραγωγής και της κατανάλωσης προς οικολογική κατεύθυνση που δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ισχυρή παρουσία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ στην πολιτική, το Κοινοβούλιο και την κοινωνία”.

Με τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ επιδιώκουν “να φέρουν στο προσκήνιο τα σημαντικά αυτά θέματα, δημιουργώντας νέες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, στη βάση νέων αξιών και προτεραιοτήτων, διαπερνώντας τα κομματικά τείχη”.

Βασικό στοιχείο των προγραμματικών θέσεων των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι η διατύπωση καινοτόμων προτάσεων για την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης. “Επιδιώκουμε”, αναφέρεται στην απόφαση, “οι πολίτες να έχουν λόγο όχι μόνο όταν ψηφίζουν τους αντιπροσώπους τους για το κοινοβούλιο ή την αυτοδιοίκηση αλλά και για τα καθημερινά θέματα, μέσα από δημοψηφίσματα, διαδικασίες διαβούλευσης, θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, θεσμικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών.

Είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το είδος των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σήμερα. Επιδιώκουμε ένα ποιοτικό άλμα, όπως απαιτεί και η κοινωνία, ώστε να ακούγεται η φωνή των πολιτών και να προωθηθούν πραγματικές αλλαγές σε όλο το πολιτικό σύστημα και όλες τις εκφάνσεις της ζωής”.

Στην πολιτική απόφαση τους για τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ διαπιστώνουν ότι “Τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα διεκδικούν την εξουσία για λογαριασμό τους, επιδιώκοντας να ελέγχουν το μηχανισμό εξουσίας, ενώ τα αριστερά κόμματα επιμένουν σε έναν καταγγελτικό λόγο και αρνούνται να συμμετάσχουν στην επίλυση των σημαντικών προβλημάτων. Τα κόμματα εξουσίας εναλλάσσονται στην κυβέρνηση όχι τόσο στη βάση των πολιτικών προτάσεων και δεσμεύσεών τους αλλά στη λογική ποιο είναι κάθε φορά το μικρότερο κακό”.

Η πρόταση των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την πολιτική “ξεκινάει από εντελώς διαφορετική αφετηρία κι άποψη. Επιδιώκουμε να φέρουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, στη λειτουργία της κοινωνίας και της πολιτικής, ακόμη και αν δε συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν, αν έχουμε ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ σοβαρή επιρροή, είτε από τη θέση αντιπολίτευσης, είτε μέσω μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, που έχει συνδιαμορφωθεί και συμφωνηθεί δημόσια και στοχεύει σε βαθιές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στην κατεύθυνση της οικολογίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης”.

Στην πολιτική τους απόφαση οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ απευθύνουν πρόσκληση “ευρύτερης συσπείρωσης όλων των ζωντανών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης πολιτικής της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα αλλά και τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής διακυβέρνησης, που στηρίζεται στην εμβάθυνση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς κι αυταρχισμού, “βολέματος των δικών μας παιδιών”, κομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού από διψασμένα για εξουσία και χρήμα επαγγελματικά κομματικά στελέχη”.

Επιδιώκουν στην πορεία για τις εκλογές “μια ευρύτατη συμμαχία και κοινή πορεία με οικολογικά και κοινωνικά ενεργούς πολίτες και κινήσεις πολιτών, στη βάση των προγραμματικών θέσεων που υιοθέτησε ομόφωνα το συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ”. Πιστεύουν και ελπίζουν ότι ο ρόλος τους στις πολιτικές εξελίξεις θα είναι σημαντικός.

Με ψήφισμα τους οι σύνεδροι “καταδικάζουν την καταστολή των διαδηλώσεων των φοιτητών για τα θέματα της παιδείας” και διατυπώνουν την άποψη τους ότι “καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην των φοιτητών και εκπαιδευτικών”.

Το συνέδριο των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ χαιρέτησαν με τοποθέτησή τους, η βουλευτής κα Έλενα Κουντουρά, ως εκπρόσωπος της ΝΔ, ο βουλευτής κ. Ανδρ. Λοβέρδος, ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Θοδ. Μαργαρίτης ως εκπρόσωπος του ΣΥΝ, ο κ. Στ. Λάμπρου ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ο Π. Γκαργκάνας ως εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Γένοβα».

Διαβάστε την Πολιτική Απόφαση:

eg-politiki-apofash-110307.doc

Οι Προγραμματικές Προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ για τις Πολιτικές Αλλαγές που επιδιώκουν τα επόμενα χρόνια θα παρουσιαστούν δημόσια τις επόμενες μέρες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *