Η ραδιενέργεια δεν έχει πατρίδα: όχι των Βαλκανικών λαών στα πυρηνικά της περιοχής μας

Μετά την επαναφορά της συζήτησης για την κατασκευή του Πυρηνικού Εργοστασίου στο Belene της Βουλγαρίας, όπως μας πληροφορεί το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου  απέστειλε μήνυμα διαμαρτυρίας προς τον Mr. Piebalgs, επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ. Ύστερα από την τραγωδία του Chernobyl (1986), το θέμα πυρηνικού στο Belene αποσύρθηκε, μα επανήλθε το 2004, με πλάνο για ….2 αντιδραστήρες. Έγινε μάλιστα ανάθεση στην κοινοπραξία “Atomstroyexport” (Ρωσία) και της γερμανο-γαλλικής Areva NP (η …ομορφιά της συνεργασίας στην διαχείριση της Οικουμένης, από τις πολυεθνικές / τη σκοτεινή παγκόσμια κυβέρνηση).

Γι’ αυτούς που δεν πιστεύουν στο Δαυίδ μα στο Γολιάθ, υπάρχει διάψευση: Τα ειρηνιστικά κινήματα της Γερμανίας και Ιταλίας κατάφεραν να πετύχουν την ακύρωση της δανειοδότησης, από 3 τραπεζικούς κολοσσούς αρχικά, και καθολικά στη συνέχεια. Το πυρηνικό λόμπι όμως, ποτέ δεν κοιμάται, όπως συχνά γράφουμε.

Η μεγαλοϊδεατίστικη κυβέρνηση της Βουλγαρίας (όταν μάθουμε πώς ακριβώς έδρασε εδώ το λόμπι θα σας το πούμε), χτύπησε την πόρτα της ΕΕ – EURATOM για 300 εκ€ (δόση, μόνο, δανείου). Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών επεσήμανε μεταξύ άλλων λόγων ανάγκης ματαίωσης του πυρηνικού, ότι στο Svishtov 12 km από το Belene, πέθαναν 120 άνθρωποι από πρόσφατο σχετικά σεισμό (δεκαετία 1990).

Το είδος της επιλεγείσας τεχνολογίας των αντιδραστήρων, είναι επίσης ατυποποίητο και ατελές. Την 1η Μάρτη, 2006 στο σταθμό 5 του Κοσλοντούι, ένας τέτοιος αντιδραστήρας προκάλεσε το πρόβλημα. Το επιστημονικό branch (sic) του λόμπι, αξιολόγησε το γεγονός «μηδενικής απειλής, 0 κλίμακας INES» για να διορθώσει αργότερα σε INES 2, κάτω απ’ τις τεκμηριωμένες αποδείξεις του Dr. Kastchiev (Πανεπιστήμιο Βιέννης, Βούλγαρου ειδικού σε θέματα ασφάλειας πυρηνικών).

Επί πλέον το Belene κινδυνεύει από πλημμύρες του Δούναβη, που θα μπορούσαν να κάνουν διασπορά πυρηνικών αποβλήτων. Το Eurostat χαρακτηρίζει τη Βουλγαρία, ως την πιο αντιπαραγωγική χώρα της νέας ΕΕ και θεωρεί ότι η χώρα θα έπρεπε να ολοκληρώσει έστω πιο συμβατικά προγράμματα, αντί των πειραματικών, καθώς και το πρόγραμμα ΑΠΕ, που η χώρα ανέλαβε. Ήδη οι λαοί στη FYROM, Ρουμανία, και ακριτικοί κοινοτάρχες στην Ελλάδα, αντέδρασαν προς τη Βουλγαρική κυβέρνηση, για καταπάτηση της συνθήκης Espoo, για διασυνοριακή ενόχληση. Οι πολιτικές μάχες εναντίον των πυρηνικών είναι διεθνιστικές, όπως άλλωστε και η ραδιενέργεια ως απειλή.

Για την επεξεργασία: Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, Ομάδα Ενεργειακού της ΟΑ

2 σκέψεις για το “Η ραδιενέργεια δεν έχει πατρίδα: όχι των Βαλκανικών λαών στα πυρηνικά της περιοχής μας”

 1. ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΑΝΤΙΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ

  Ζητήθηκε βοήθεια από Βούλγαρους ειρηνιστές, αλλά παρά την ταχύτητα των PCs χάθηκαν οι αναγκαίες προθεσμίες. Αξίζει όμως να δούμε την δραστηριότητα τους:

  Αγαπητοί φίλοι,
  Αντιπυρηνικοί συναγωνιστές από τη Βουλγαρία, ζητούν τη βοήθειά μας για την αποτροπή χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος στο Μπέλενε της Βουλγαρίας. Η συνημμένη επιστολή υπογράφεται από οργανώσεις και απευθύνεται στον Επίτροπο της ΕΕ κ Piebalgs. Σας παρακαλούμε εφ’ όσον συμφωνείτε με το κείμενο, να αντιγράψετε το κείμενο σε επιστολή με το δικό σας λογότυπο, να το υπογράψετε και να το αποστείλετε στη διεύθυνση heffa@urgewald.de με κοινοποίηση στο ealbena@yahoo.com καθώς και στο info@manw.org .
  Δυστυχώς τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Η επιστολή πρέπει να σταλεί μέχρι 1/3 το βράδυ.
  Κάντε ο,τι καλλίτερο μπορείτε
  Θανάσης Αναπολιτάνος (ΑΠΜ Eco – Corfu)

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *