Εργασιακός μεσαίωνας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 06/02/2008

ΚΑΤΗΓΟΡΩ από την Ε.Ε. για τις εργασιακές συνθήκες στη χώρα μας

Δριμύ κατηγορώ διατυπώθηκε χθες από την Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Ελλάδος, για τις εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες που διατηρεί εν ισχύι, εδώ και χρόνια, και οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Εξετάζοντας τις ετήσιες αναφορές «προόδου» των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη συμμόρφωσή τους στα όσα πρεσβεύει η «Κοινωνική Χάρτα» που τα ίδια έχουν υπογράψει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Οργανισμού βρίσκει την Ελλάδα να αποφεύγει αφ’ ενός να δώσει τα ζητούμενα στοιχεία και αφ’ ετέρου να μη συμμορφώνεται προς τις προτροπές για προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στην έκθεση της επιτροπής που αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι δεν διασφαλίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων σε κανονικές συνθήκες εργασίας, αφού, όπως τονίζεται, η μίνιμουμ προστασία των εργαζομένων εξαντλείται σε 12 ώρες εργασίας ημερησίως και 48 ώρες την εβδομάδα, μαζί με τις υπερωρίες.

Διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 4 παρ. 1 της Χάρτας, καθώς δεν έχει καθιερώσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής αναφορικά με το κατώτατο ημερομίσθιο, ενώ αρνείται επίμονα να συμμορφωθεί για το επίπεδο της υπερωριακής απασχόλησης, που εξακολουθεί να είναι χαμηλή.

Δεν υπάρχει καμία νομοθετική μέριμνα για την κατοχύρωση της διά βίου εκπαίδευσης των εργαζομένων και ιδιαίτερα των αναπήρων.

Αμέα στην τύχη τους

Διαπιστώνεται ακόμη, ότι οι Αρχές της χώρας έχουν αφήσει στην τύχη τους τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αφού δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην επαγγελματική εκπαίδευση, την επανένταξη και την κοινωνική ένταξη, στα άτομα με ψυχικά ή σωματικά προβλήματα.

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση της Ελλάδας, κυρίως γιατί θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα για τα παιδιά με διανοητικά προβλήματα.

Καταστρατηγείται συστηματικά το δικαίωμα της εργασίας χωρίς διακρίσεις, την ίδια ώρα που οι ελληνικές αρχές αρνούνται να δώσουν στην επιτροπή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων με ειδικές ανάγκες, αλλά και πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κατά των διακρίσεων.

Κωφεύουν

Επί τρία και πλέον χρόνια οι ελληνικές αρχές κωφεύουν στις συνεχείς εκκλήσεις της επιτροπής, για την παροχή εκείνων των στοιχείων που θα αποδείκνυαν ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις επιταγές της Κοινωνικής Χάρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πληροφορίες για το κατά πόσο τηρείται στην Ελλάδα η υποχρέωση οι εργαζόμενοι να αμείβονται στις διακοπές τους και εκείνοι που εργάζονται Κυριακές και αργίες να δικαιούνται συν 75% του μισθού τους δεν έχουν δοθεί ακόμη.

Δεν έχουν αποσταλεί στοιχεία για τη συμμετοχή των αναπήρων στην αγορά εργασίας.

Δεν έχουν δοθεί οι δέουσες εξηγήσεις για το αν πράγματι έχει θεσμοθετηθεί στην πράξη η καθιέρωση ίσων αμοιβών ανδρών και γυναικών στην εργασία.

Δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για το αν η Ελλάδα θα ενημερώνει μέσω Ιντερνετ τους εργαζόμενους για τις ευκαιρίες δουλειάς που υπάρχουν σ’ όλη την Ευρώπη.

Τέλος δε, σχετικά μ’ αυτά που προβλέπονται στη «Χάρτα», αλλά φαίνονται να αποτελούν «ψιλά γράμματα» για τους εν Ελλάδι… μεταρρυθμιστές, τονίζεται ότι δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Κατηγορείται, δηλαδή, η Ελλάδα ότι δεν έχει θεσμοθετήσει το δικαίωμα της πλειοψηφίας των εργαζομένων να συμμετέχει στον καθορισμό και τη βελτίωση των συνθηκών μέσα στους χώρους εργασίας τους.

3 σκέψεις για το “Εργασιακός μεσαίωνας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες”

 1. ΧΤΙΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
  ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Τα μελανά χρώματα «Παιδείας/Πολιτισμού»
  Ο «μεσαίωνας» των Ωρο-αμισθίων

  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

  Η Ωρο-αμισθία είναι ο εφιαλτικότερος δείκτης του (εκ)παιδευτικού και του πολιτειακού μας πολιτισμού.
  Είναι η διαρκής πτώση/αυτοαναίρεση του ίδιου του Συλλογικού μας «ΕΙΝΑΙ».

  Είναι μια άμουση γενική ΠΡΟΒΑ για την καθολική επικράτηση των σιναμερικανικών μοντέλων αποδόμησης τόσο στο (κοινωνικά ορισμένο) κράτος/έθνος όσο και για την ολοκληρωτική μετάλλαξη των ευρύτερων οικονομικών/πολιτικών σχηματισμών σ’ ένα πεδίο βολής φτηνό με στόχους τους αυξανόμενους κάθε λογής ‘απασχολήσιμους’. Για να τρέχουν κι αυτοί (ακόμα πιο γρήγορα) φοβισμένοι και κουρδισμένοι πίσω από τις απάνθρωπες ‘προτεραιότητες’ μιας καταστροφικής πρακτικής για την ΟΛΗ ΖΩΗ του ΠΛΑΝΗΤΗ. Να ‘απολαμβάνουν’ (και αισθητικά) με άδεια την τσέπη -και με φουσκωμένη την πιστωτική κάρτα- την δρομολογημένη κατανάλωση άχρηστων κι επιζήμιων εννοιών και πραγμάτων για μια ΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ‘πλουσιοπάροχη’ Υπό-ζωή.

  http://www.parodos.net.gr/3onstrike.htm

  ΔΩΣΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
  ΧΤΙΣΕ ΤΩΡΑ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΓΩΝΑ

  ΠΡΟΩΘΗΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
  ΑΛΛΑ ΚΑΙ Σ’ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ -ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ-
  ΚΛΕΙΔΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΩΡΟ-ΑΜΙΣΘΙΑΣ

  ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  *********************************************************

  βλέπε και http://users.thess.sch.gr/veccio/National_Oromisthian_Orchestra/linakoina.jpg

 2. Εμπρός να σταματήσουμε την καλπάζουσα διολίσθηση
  των πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών αξιών…

  … ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΛΑΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΚΕΛΕΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΞΩΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΝΑ ΣΤΑΘΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ:

  http://users.thess.sch.gr/veccio/ereyna/PALHS_JEKIMHMA.html

 3. Παράθεση: Εμπρός να σταματήσουμε την καλπάζουσα διολίσθηση… « Το Μανιτάρι του Βουνού

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *