«Η βία βγαίνει και από τους θεσμούς»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/02/2008

«Περί βίας» ο λόγος χθες, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η γυναικεία οργάνωση «Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ)» στην Αίγλη του Ζαππείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Money Show, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Αθηνών.

Εξετάστηκαν τα θέματα «Βία: Διακίνηση και εμπορία Γυναικών», «Βία και Μετανάστριες», «Βία και ΜΜΕ», «Πολιτισμός Ειρήνης». Η κ. Εύη Δεμίρη, μέλος του ΕΣΡ, τόνισε: «Δεν θα πρωτοτυπήσω αν πω ότι τα ΜΜΕ έχουν διεισδύσει σε κάθε σχεδόν έκφανση της ζωής μας. Ελέγχουν, επηρεάζουν, διαμορφώνουν, διαπαιδαγωγούν, ψυχαγωγούν, ποδηγετούν αλλά και ποδοπατούν, γι’ αυτό και είναι έντονη η ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τρίτων από τα ΜΜΕ». Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι τα παιδιά που παρακολουθούν τη βία μέσα από τα ΜΜΕ την υιοθετούν και την εφαρμόζουν ως αναγκαία πρακτική στη ζωή τους.

Καταγγελτικό λόγο χρησιμοποίησε η κοινωνιολόγος Ντίνα Βαρδαμάτου: «Η βία -ανέφερε- βγαίνει και από τους θεσμούς. Το νομοθετικό μας πλαίσιο είναι διακοσμητικό και δεν προασπίζει τα θύματά του. Εφερε δε ως παράδειγμα τα θύματα διακίνησης, τα οποία χρησιμοποιούμε ως μάρτυρες στα δικαστήρια και μετά αδιαφορούμε για την τύχη τους. Ακόμα κατήγγειλε ότι, ως χώρα, δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχει λάβει για τους οικονομικούς μετανάστες και τα θύματα διακίνησης η Ε.Ε.

Οι ίδιες οι μετανάστριες, ζητώντας το λόγο, έκαναν έκκληση σε φορείς και πολιτεία να τους λυτρώσουν από τα κυκλώματα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Διότι εγκλωβίζουν μετανάστες-μετανάστριες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με σκοπό να τους απομυζούν για να κερδίζουν.

Μ. ΠΙΝΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *