Η ελεύθερη χρήση των ακτών είναι δικαίωμα όλων!

Με τη δημοσιοποίηση του οριστικού κειμένου και την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, γίνεται, παράλληλα με την επιχειρούμενη, προς το χειρότερο, αναθεώρηση των αρ. 24 και 117 του Συντάγματος, ένα ακόμα βήμα για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στην ιδιωτική εκμετάλλευση.

Είναι φανερή η προσπάθεια περιορισμού ενοχλητικών και «υπερβολικών» δικαιωμάτων του δημοσίου με διατάξεις που αφήνουν ασαφές το πλάτος του αιγιαλού (30 μ .σήμερα) ή της παραλίας (50 μ. σήμερα).

Επειδή εκτός από την «ανάπτυξη» υπάρχει και το καθήκον της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας καθώς και της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, εχόντων και μη, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) κάνει έκκληση στους βουλευτές όλων των κομμάτων και ζητάει:
1.να διασφαλιστεί, πάση θυσία, η ελεύθερη (χωρίς εισιτήριο) πρόσβαση σε όλες τις ακτές, ακόμα και σε εκείνες που τυχόν θα παραχωρηθούν.
2.να μη γίνουν δεκτές παραχωρήσεις που ισοδυναμούν με πώληση (99 χρόνια)
3.να απαιτηθεί η εφαρμογή των διατάξεων που θέτουν όρους και όρια στην περίφραξη παραλιακών κτημάτων.
4.να απαιτηθεί η πάταξη των ως τώρα παρανομιών, καταπατήσεων και παρανόμων περιφράξεων αποκρούοντας την όπως–όπως νομιμοποίησή τους.
5.Να μείνουν απείραχτες οι βραχονησίδες γιατί είναι πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα και οποιαδήποτε επέμβαση μπορεί να διαταράξει την οικολογική τους ισορροπία.
6.να απαιτηθεί η ενίσχυση των αρμοδίων για τη δημόσια περιουσία υπηρεσιών.

Ο αιγιαλός και η παραλία είναι δημόσια περιουσία και οφείλουν να υπηρετούν την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών, όχι την απληστία των ολίγων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

1 σκέψη για το “Η ελεύθερη χρήση των ακτών είναι δικαίωμα όλων!”

 1. Βασίλης Βέτσος

  Η πρόσβαση των πεζών στον αιγιαλό της μαρίνας Καλαμαριάς, ευτυχώς επιτρέπεται κάποιες ώρες. Πάλι καλά. Στις 10 μ.μ. το καλοκαιράκι εκεί που θες να κάνεις μια φεγγαρόβολτα θα σου σφυρίξουν “Περάστε έξω … κλείνουμε”. Η διέλευση των αυτοκινήτων είναι ελεγχόμενη από τη μία είσοδο, να κι άλλο καλό. Απ’ την άλλη είσοδο η διέλευση αυτοκινήτων απαγορεύεται -ακόμα καλύτερα- αλλά οι υπό περιορισμό πεζοπόροι πολίτες πρέπει να προσκυνήσουν τα σύμβολα της ιδιοκτησίας, να σκύψουν για να περάσουν κάτω απ’ την τρομακτική αλυσσίδα της μαρίνας.

  http://ct-prometheus.aegean.gr//vetsos/ANEMPODISTOS/ecogadzett_story/images/DSC03437.jpg

  Αν μπορούσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος να κάνει μια βόλτα “ιγκόγκνιτο” στο χώρο που δια στόματος του αποδόθηκε στους πρόσφυγες τότε πολίτες του Δήμου Καλαμαριάς, θα σήκωνε κι αυτός ευλαβικά την αλυσσοδεμένη κλειδαριά να ψάξει για ένα ίχνος από τα προσφυγικά απολυμαντήρια (η υπό νεοπλουτιστιστική καταδίωξη ιστορική μυρουδιά βάσταγε ακόμα πρίν 10 χρόνια) ή θα φώναζε τον Ηρακλή (τον ανεξάντλητο μυθικό ήρωα της περιοχής) να καθαρίσει την ιστορική ακτή, τα βράγχια της “παραθίν αλλού βρέχει” γιγαντούμενης Καλαμαριάς, από την λιγουρώδη-λοιμώδη καταπατήτιδα, την κόπρο του Αυγείου που με “θεσμική” πια κάλυψη, απλώνεται σαν πετρελαιοκηλίδα στις ελληνικές ακτές;

  http://ct-prometheus.aegean.gr//vetsos/ANEMPODISTOS/ecogadzett_story/images/DSC03373.jpg

  http://ct-prometheus.aegean.gr//vetsos/ANEMPODISTOS/ecogadzett_story/

  Αυτό το καλοκαίρι όχι (πολιτιστικά) σκουπίδια και (επιχειρηματικά) πλαστικά σε θάλασσες κι ακτές…

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *