Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στο στρατό

5 στους 10 αυτόχειρες φαντάρους είχαν στείλει SΟS

Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 75 κρούσματα αυτοχειρίας στο στρατό ξηράς. Οι 58 περιπτώσεις αφορούσαν οπλίτες. (οι υπόλοιπες αξιωματικούς κλπ).
Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινωθήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ο αριθμός των αυτοκτονιών στις ένοπλες δυνάμεις είναι ο ίδιος με αυτόν των ανδρών σε αντίστοιχες ηλικίες στο γενικό πληθυσμό. Η έρευνα αμφισβητείται από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος τονίζει ότι είναι τριπλάσια τα κρούσματα από αυτά που ανακοινώθηκαν.

Μελέτη του ΓΕΣ για τις αυτοκτονίες: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/01/2008_254941

http://www.skai.gr/master_story.php?id=42534

ΚΑΙ AΛΛΑ ΕΔΩ: http://www.antirrisies.gr/?q=node/459

http://ellinikos-stratos.com/arthra/aytoktonies.asp

http://www.omhroi.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3024&mode=nested&order=0&thold=1

prezatv.blogspot.com

http://www.antirrisies.gr/?q=death

el.wikipedia.org

http://psychognosia.blogspot.com/2007/03/blog-post_20.html

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080110&nid=7135453&sn=&spid=876

Οι 5 στους 10 αυτόχειρες φαντάρους είχαν στείλει SΟS

Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 75 κρούσματα αυτοχειρίας στο στρατό ξηράς. Οι 58 περιπτώσεις αφορούσαν οπλίτες. (οι υπόλοιπες αξιωματικούς κλπ).
Σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινωθήκαν τον περασμένο Απρίλιο, ο αριθμός των αυτοκτονιών στις ένοπλες δυνάμεις είναι ο ίδιος με αυτόν των ανδρών σε αντίστοιχες ηλικίες στο γενικό πληθυσμό.
Η έρευνα αμφισβητείται από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος τονίζει ότι είναι τριπλάσια τα κρούσματα από αυτά που ανακοινώθηκαν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/01/2008_254941

Αυξήθηκαν οι αυτοχειρίες στον στρατόΓιαννης Γουλιελμος

Σε σειρά μέτρων για την πρόληψη των αυτοκτονιών στον στρατό ξηράς προβαίνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς τα κρούσματα αυτοχειρίας στις τάξεις του στρατεύματος έχουν απασχολήσει έντονα τις Ενοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα. Από τα στοιχεία της έρευνας που συνελέγησαν έπειτα από επεξεργασία των δικογραφιών των συντελεσμένων αυτοκτονιών την εξαετία 2000-2006 προκύπτουν ιδιαιτέρως σημαντικά αποτελέσματα. Τη στιγμή που στον γενικό πληθυσμό της χώρας η επίπτωση των αυτοκτονιών είναι 5,36 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανδρικού πληθυσμού, το αντίστοιχο ποσοστό στον στρατό ξηράς ανέρχεται σε 7,05 ανά 100.000 προσωπικού για τους άνδρες. Ενα άλλο σημαντικό στατιστικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι από το σύνολο των συντελεσμένων αυτοκτονιών, το ποσοστό που αφορά κληρωτούς οπλίτες αγγίζει το 74,5%, ενώ μόνο το 25,5% αφορά το μόνιμο προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την έρευνα, ιστορικό ψυχικής νόσου υπήρχε σε ποσοστό 8% και μόνο οι μισοί από αυτούς είχαν ανιχνευθεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες. Από τη μελέτη του ανακριτικού υλικού, σαν πιθανά αίτια-αφορμές καταγράφονται σε ποσοστό 56% προβλήματα σχέσεων με το άλλο φύλο, σε ποσοστό 44% ενδοοικογενειακής φύσεως προβλήματα, 19% σε χρήση τοξικών ουσιών, 12% σε προβλήματα στη μονάδα, ενώ σε ποσοστό 16% δεν ανιχνεύονται εξωτερικά αίτια. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το 52% εκείνων που αυτοκτόνησαν εντός στρατοπέδου είχε εκφράσει την πρόθεσή του σε στρατιώτες ή σε οικεία πρόσωπα.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της μελέτης συγκεντρώνονται σε τέσσερα σημεία: Πρώτον, σε κάθε συντελεσμένη αυτοκτονία φαίνεται να υπάρχει συνεργική δράση πολλών παραγόντων κινδύνου σε μία χρονικά περιορισμένη περίοδο. Δεύτερον, οι περισσότερες αυτοκτονίες συμβαίνουν προς το τέλος της θητείας. Τρίτον, πως η πρόσβαση σε πυροβόλα όπλα αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου και τέταρτον πως οι περισσότεροι απ’ όσους αυτοκτόνησαν είχαν εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή τους, το τελευταίο 24ωρο πριν από την πράξη τους, χωρίς όμως να γίνονται πιστευτοί. Για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του προβλήματος, το ΓΕΣ επέδωσε γενικές οδηγίες τόσο προς τους διοικητές των μονάδων όσο και προς τους ιατρούς, προτείνοντας τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν στη μείωση του τραγικού φαινομένου.

Πηγή: εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 10-1-2008 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_10/01/2008_254941

ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ «ΚΑΙ ΆΛΛΑ» ΕΔΏ : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=815097

αναφορικά με την έρευνα που έκανε το ΓΕΣ, με τίτλο “τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε?”…

Θάνατοι στο στρατό

Είναι ορισμός της υποκρισίας, ο στρατός να κάνει έρευνα για κάποιο θάνατο. Πρόκειται για τον μόνο δημόσιο οργανισμό σε αυτό τον πλανήτη, με μοναδικό σκοπό να σκοτώνει ανθρώπους. Για να το πετύχει, ουσιαστικά προσπαθεί να καταστείλει όλους τους ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις κάποιου, να του κλέψει την ανθρωπιά, ώστε όταν ακούσει το σφύριγμα να στοχεύσει και να πυροβολήσει κάποιον άνθρωπο. Το ξέρει από πριν ότι γίνεται αυτό. Ξέρει από πριν όλες του τις ευθύνες. Είναι απλά θέμα μάρκετινγκ, να ωραιοποιήσει τα άσχημα, μην χάσει και την πελατεία…

Για να σε φτάσει σε αυτό το στάδιο, χρειάζεται την στρατιωτική “εκπαίδευση”. Μια σειρά από καψώνια, βασανιστήρια, ψυχολογικό πόλεμο, σπάσιμο νεύρων και πολύ σπαταλημένου χρόνου. Όλο αυτόν τον καιρό κουβαλάς μαζί το όπλο σου. Σου καθιστούν σαφές ότι είναι το πολυτιμότερο σου πράγμα.

Σκεφτείτε λοιπόν τόσα παιδιά με όπλα. Τόσα παιδιά που μαθαίνουν να λύνουν τις διαφορές τους με όπλα και διαταγές. Και λέμε παιδιά μιας και στρατό πας στα 18, εκτός και αν σου κάνει χάρη να σου δώσει αναβολή, αλλά και πάλι χρωστάς. Σαν τους τοκογλύφους ένα πράγμα…
Προβλήματα υπάρχουν παντού: στρες, ερωτικής φύσεως, οικονομικά, ηθικά, και άλλα πολλά. Μπαίνοντας στο στρατό φορτώνεσαι κι΄ άλλα. Μια ισοπεδωτική κάθετη ιεραρχία, που δεν δέχεται καμία αμφισβήτηση. Το να φιλάς σκοπιά επί ώρες μόνος, έξω από κάποιο κτήριο που κάνεις δεν νοιάζεται γι` αυτό. Και ναι είναι πολύ λογικό να θες να αυτοκτονήσεις, να βρεις μια διέξοδο στην τρέλα του στρατού.

Όμως οι αυτοκτονίες στο στρατό είναι απλά ένα γραφειοκρατικό τέχνασμα. Αυτοκτονία βαφτίζονται τα ατυχήματα και πιθανά και κάποιες δολοφονίες. Απλοποιεί την κατάσταση και δεν ακούγεται τόσο κακό όσο η δολοφονία. Βέβαια θα ήταν ποιο βολικό αν δεν γινόταν και τόση φασαρία αλλά δεν μπορούν να τα έχουν και όλα δικά τους…

Για μας δεν υπάρχει διαχωρισμός. Πρόκειται για δολοφονίες του στρατού. Είτε άμεσες, όταν πχ γίνεται στο πεδίο βολής ή και εξ επαφής, είτε σαν ηθική αυτουργία, σπρώχνοντας νέα παιδιά στα άκρα τους με ένα όπλο στο χέρι.

Υποκρισία λοιπόν ο θύτης να κάνει έρευνα για να μάθει πόσους σκότωσε τον τελευταίο καιρό. Υποκρισία είναι ακριβώς αυτή η τριπλή ιδιότητα, μιας και στο τέλος θα αυτοδικαστεί, πιθανά να βγάλει μια εγκύκλιο και στη χειρότερη καμιά διαθεσιμότητα. Από την άλλη μπορεί να κάνει τη μελέτη για κάποιο καινούργιο ψυχολογικό όπλο ώστε να αυτοκτονούν οι φαντάροι του εχθρού, γιατί σίγουρα δεν το κάνει από τύψεις και οι έρευνες κοστίζουν…

Α και εσείς εκεί στο υπουργείο πολέμου, μην χαλάτε λεφτά χωρίς λόγο. Ο στρατός δολοφονεί αδιακρίτως και σε καιρό “ειρήνης”. Κρατάμε τη λίστα των θυμάτων σας εδώ: Θάνατοι στον στρατό

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης

www.antirrisies.gr

ΠΗΓΗ : http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=815097

ΠΗΓΗ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=814554

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣαπό Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του ΓΕΣ να προχωρήσει σε επιστημονική έρευνα προκειμένου να ανιχνεύσει τα αίτια των αυτοκτονιών στο Ελληνικό Στρατό και να αντιμετωπίσει ένα ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα. Γρήγορα όμως τα αποτέλεσμα των μελετών ήρθαν να διαψεύσουν τις αρχικές ελπίδες για αλλαγή της πολιτικής του υπουργείου.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ

Και ο πλέον καλοπροαίρετος αναγνώστης των αποτελεσμάτων δε μπορεί να μην αντιληφθεί ότι ο πραγματικός στόχος της έρευνας είναι να επιρρίψει τις ευθύνες ευθύνες στο θύμα και όχι στον θύτη. Για να το πούμε πιο λαϊκά η μελέτη αποσκοπεί στο να βγάλει «λάδι» το ελληνικό στρατό.

Ομολογουμένως η απόπειρα απενεχοποίησης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι χονδροκομμένη, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνεται έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια και μεγαλύτερα ποσοστά στον στρατό σε σύγκριση με το σύνολο της κοινωνίας. Ας θαυμάσουμε τα αποτελέσματα: Μόλις για το 12% των απωλειών ευθύνονται τα προβλήματα στη μονάδα – Υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών προς το τέλος της θητείας όταν η πίεση από το στρατιωτικό περιβάλλον είναι μειωμένη – Το 93% είχε περάσει το κρίσιμο στάδιο προσαρμογής των τριών μηνών.

Ας δούμε επομένως τι δεν είδε η έρευνα. Κατʼ αρχάς δε διαπίστωσε ότι οι αυτοκτονίες σημειώνονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης, στην ΕΛΔΥΚ, στα νησιά και στον Έβρο. Στην ΕΛΔΥΚ συνήθως ισχύει το «αμετάθετο», ενώ την περίοδο από Μάιο μέχρι τέλη Φθινοπώρου σημειώνονται οι περισσότερες αυτοκτονίες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή είναι και η πιο εντατικοποιημένη περίοδος της θητείας (οι περισσότερες ασκήσεις κλπ).

Επιπλέον οι αυτοκτονίες πραγματοποιούνται συχνά στις χειρότερες μονάδες από άποψη επάνδρωσης, εντατικοποίησης (ατελείωτες υπηρεσίες κλπ), όπου η έξοδος είναι άγνωστη λέξη και οι φαντάροι απειλούνται ότι δε θα τους δοθούν ακόμη και οι άδεις απολύσεως, γιατί δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες.

Σε αυτές τις μονάδες καταλήγουν συνάδελφοι χωρίς βύσμα, που έχουν υπηρετήσει σε απόμακρα στρατόπεδα της παραμεθορίου και παρά το γεγονός ότι έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα μόρια, μετατίθενται ξανά σε μακρινές μονάδες, που επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 56% είχε προβλήματα με το άλλο φύλο, το 44% ενδοοικογενειακά προβλήματα, το 19% έκανε χρήση τοξικών ουσιών και το 8% είχε ιστορικό ψυχικής νόσου.

Οι υπηρεσίες επομένως του ΓΕΣ, προκειμένου να αποκρύψουν τις αιτίες που φωλιάζουν στον απαρχαιωμένο θεσμό του στρατού και στις συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες, χωρίς να το θέλουν αποκαλύπτουν σημαντικά προβλήματα της διοίκησης των στρατοπέδων και των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ποιος ευθύνεται για αυτό το 8% των χαμένων παιδιών που είχαν ιστορικό ψυχικής νόσου και για το 19% όσων έκαναν χρήση τοξικών ουσιών, αν όχι οι παραπάνω εμπλεκόμενες υπηρεσίες; Ποιος αδιαφόρησε; Ποιος δεν έκανε σωστά την δουλειά του; Ποιος έδειξε εγκληματική αμέλεια;

Επιτέλους! Κανένας αξιωματικός δεν αισθάνεται τύψεις όταν τον καλούν να «μαζέψει» από την σκοπιά τον αυτοπυροβολημένο 19χρονο φαντάρο, που μόλις όμως είχε γυρίσει στο στρατόπεδο από την κηδεία του πατέρα του; Αλήθεια, κανένα αξιωματικό δεν συγκλόνισε, δεν συνέτισε το παράδειγμα του διοικητή που αυτοκτόνησε εξαιτίας της απώλειας στρατιώτη του εξαιτίας λάθους κατά τη διάρκεια ασκήσεως με χειροβομβίδα;

Την καραμέλα για τη «γκόμενα» δε θα τη βγάλουν ποτέ από το στόμα τους;

Δε μπορούν να σκεφτούν τις συνέπειες που έχει η παρατεταμένη βίαιη απομάκρυνση του νέου ανθρώπου από το οικείο συγγενικό και συντροφικό περιβάλλον;

Για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για την απαράδεκτη χακί καθημερινότητα, είναι οι ίδιοι που χωρίς τύψεις, χωρίς ενοχές θα παραποιήσουν τα στοιχεία και θα συγκαλύψουν τα εγκλήματα.

Γιατί η Αυτοκτονία του Φαντάρου είναι Δολοφονία με δράστη τον Στρατό.

Αυτή την αλήθεια συσκοτίζουν οι στημένες έρευνες.

Αλήθεια γιατί στις μελέτες τους «τσουβαλιάζουν» τα στοιχεία εφέδρων και μονίμων;

Γιατί δεν υπολογίζουν τις ευτυχώς αποτυχημένες απόπειρες, οι οποίες βεβαίως σε αρκετές περιπτώσεις βαρύνονται για μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του στρατευμένου;

Γιατί δεν συγκρίνουν αποκλειστικά τις απώλειες φαντάρων μεταξύ Στρατού Ξηράς και Πολεμικού Ναυτικού-Πολεμικής Αεροπορίας;

Μήπως δεν θέλουν να διαπιστώσουν ότι οι αυτοκτονίες είναι ουσιαστικά φαινόμενο του Στρατού Ξηράς;

Θα τρίζουν τα κόκαλα του χαρισματικού «μπακαλόγατου Χατζηχρήστου» βλέποντας ότι επιστήμονες σε διατεταγμένη υπηρεσία, εν έτη 2008, χρησιμοποιούν αντίστοιχες μεθόδους: πια επιστημονική βαρύτητα μπορεί να έχει μια έρευνα που συγκρίνει το ποσοστό αυτοκτονιών στον στρατό των νέων ανθρώπων (νοθεύοντας το βάζοντας και τις απώλειες στελεχών) με το αντίστοιχο κοινωνικό μέγεθος που εκτείνεται ηλικιακά από την νηπιακή ηλικία μέχρι τους ηλικιωμένους;

Μήπως δε θέλουν να διαπιστώσουν ότι το ποσοστό αυτοκτονιών φαντάρων είναι υπερτριπλάσιο:

Πιστεύουμε ότι η παραπάνω έρευνα αποτελεί μια χυδαία προσβολή πρώτα από όλα για τα παιδιά που έφυγαν και τις οικογένειες τους.

Είναι μια βάρβαρη, αντιεπιστημονική επιχείρηση απεμπόλησης των ευθυνών από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που αποσκοπεί στην χειραγώγηση και το αποπροσανατολισμό.

Ουσιαστικά όσοι συμμετείχαν σε αυτή και υπογράφουν τα συμπεράσματα της ευθύνονται βαρύτατα για την διαιώνιση των συνθηκών και καταστάσεων που αφαιρούν την ζωή τόσων νέων ανθρώπων.

Τίποτε δεν έχουμε να περιμένουμε από όλους αυτούς. Ο όρκος του Ιπποκράτη, η λεγομένη και «στρατιωτική τιμή», η λέξη «αξιοπρέπεια» και το αίσθημα «ευθύνης προς τον συνάνθρωπο» θάφτηκαν κάτω από την καριέρα και την εξέλιξη.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παράγγειλαν την εν λόγω έρευνα, υπέδειξαν τα αποτελέσματα της για να μπορέσουν να συνεχίσουν ανεμπόδιστα να εκμεταλλεύονται τους νέους ανθρώπους, να «τσαλακώνουν τα όνειρα τους» και να σχεδιάζουν τις μεγάλες «ειρηνευτικές» τους αποστολές σε Κόσοβο και Αφγανιστάν.

Δε θα τους κάνουμε την χάρη….

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6932 955 437

ΠΗΓΗ: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=814554

1 σκέψη για το “Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στο στρατό”

 1. Νίκος Καζανάκης

  ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΟΥ
  ΓΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ …

  ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ …
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ, ΣΩΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ … ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΠΑΕΙ
  … μετά από 15 ΧΡΟΝΙΑ

  ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ (ΤΟ ΠΟΛΥ) ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ …
  …ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΧΤΥΠΥΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ …
  …ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΑΧΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ

  –Δικό σου είναι το Παιδί και φέρτο πίσω…-

  Πώς να την πείς αλλιώς τη ΝΟΘΑ ΜΑΝΑ ΜΑΣ
  σαν μας πετάει ξανά για φτού κι απ’ την αρχή υιοθεσία
  να πάς -μας λέει- να γεννηθείς σε χώρα που δεν έζησες
  χωρίς ντροπή ανθρώπινη, των ζώων δόξαζε όπου βρείς την τίμια αγέλη
  να κοροϊδεύει και σου λέει ΔΕΝ ΕΖΗΣΕΣ
  η μάνα σου στο λέει: ΔΕ ΣΕ ΘΕΛΕΙ
  -μέσα στα γκρί γραφεία ΤΗΣ, φτηνά αφρισμένα απάνθρωπα, τον άθεο «Θεό» με δόλο προσκυνώντας, να εξασφαλίζει μιαρά, ανίερα πώς να τα πεί κανείς της μάνας του τα φρικιασμένα βέλη, όταν σου λέει ορθά κοφτά:
  ΔΕΝ ΕΖΗΣΕΣ, Σ’ ΑΦΗΣΑ …. ΚΑΙ ΕΠΕΖΗΣΕΣ

  Και ξέροντας ΚΑΛΑ η γειτονιά πώς να σιωπά;
  Να πάρει άλλο γειτονάκι της «καλοσύνης» να βαρέσει αμισθί το λάγνο το σκοπό;
  της Λεβεντιάς της Μπέσας που να βρεί κομμάτι Δούλινο
  να στρώσει μ’ έξοδα φτηνά το «άγιο» της τραπέζι…

  Θε να σου πεί –
  Ήσουν εδώ περαστικός …
  σου κάναμε τη χάρη να επιζήσεις…
  ως γάρ εγγύς μας ήρθε πια ο μαύρος φρικαλέος ουρανός
  να πας μονάχος σου … αλλού στης Παναγιάς το μοιρολόι ν’ ακουμπήσεις
  του Νου και της Ψυχής τ’ απαλλοτρίματα
  της Φύτρας σου της Ξένης τα Εγκλήματα
  εκεί να πας να φτύσεις
  Εκεί σου λέω -ξέρω από παληά- τράβα στην εξορία
  υπάρχει Ανεκμετάλλευτη Μεγάλη Εμπειρία

  Τυλίγοντας μες τα χαρτιά
  τα χέρια της Ψυχής σου θα τα δέσει
  κι ύστερα πως «πολιτισμένα και ορθόδοξα»
  -σεμνά πως λεν οι σίκ και ταπεινά-
  από τον Τέταρτο της Άττης Ουρανό
  πώς να μην αυτοξεσκιστεί για πάντα τ’ Όνομα της
  – σπιρτοντιβίνο δίχως Φώς
  κι αν από «λάθος» δεν αρπάξει δίχως πάθος να χαθεί
  σε καλοκαίρι άβατο σε πυροπαρανάλωμα
  της Απονιάς «περήφανο» με λίγα λόγια ανάλωμα

  Μ’ αφού η Πατρίδα είναι Τόλμη κι Αρετή
  στο έρεβος της αγριανθρωπιάς προτού για πάντα πέσει
  κάποιος από το σβέρκο να την πιάσει κι ας της πεί:
  –ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΦΕΡΤΟ ΠΙΣΩ…-

  *************************************************

  ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΣΟΥ
  ΓΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ …

  ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ …
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΩΡΑ, ΣΩΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ … ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ ΠΑΕΙ
  … μετά από 15 ΧΡΟΝΙΑ

  Συνεχίζεται δυναμικά …

  Σχόλιο από Νίκος Καζανάκης | Ιανουάριος 20, 2008

  ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ …
  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΑΞΕΙΣ, ΤΩΡΑ, ΣΩΦΡΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ.
  Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΡΑΕΙ
  ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ

  …μετά από 15 ΧΡΟΝΙΑ

  ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ (ΤΟ ΠΟΛΥ) ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ …
  …ΜΟΝΟ ΜΗΝ ΧΤΥΠΥΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΟΥ …
  …ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΦΥΓΕΙ ΜΟΝΑΧΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ

  Συνεχίζεται δυναμικά …

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *