ΜΕΝΕΜΕΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – “Παιχνίδια” με αμίαvτo

Εταιρεία χωρίς πιστοποίηση στην αφαίρεση του καρκινογόνου υλικού ξήλωσε με την ανοχή δήμου και νομαρχίας τις πλάκες αμιάντου από δύο σχολικά κτίρια. Στον εισαγγελέα κατέφυγε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΕΘΝΟΣ

Εταιρεία που δεν έχει πιστοποίηση προχώρησε εν κρυπτώ στην αποκόλληση και απομάκρυνση αμιάντου από σχολικό κτίριο της Μενεμένης στη Θεσσαλονίκη, με την ανοχή του δήμου Και της νομαρχίας. Θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των μαθnτών διπλανού σχολείου.

Οι εργασiες σταμάτησαν αρχικά έπειτα από καταγγελία του νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου και των γονέων, αλλά n πρώτη φάση ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες τις παραμονές των Χριστουγέννων παρά το σήμα παύσης των εργασιών από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Πρόκειται για το 1ο και 4ο Δημοτικά Σχολεία στην οδό Ν. Κυριακίδη, τα οποία πρόκειται να κατεδαφιστούν για την ανέγερση νέου κτιρίου. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται άλλα δύο δημοτικά σχολεία (2ο και 6ο), όπως και το κτίριο που στεγάζει δύο νηπιαγωγεία.

Οι εργασίες άρχισαν στα μέσα του Δεκέμβρη πριν από τη διακοπή των μαθημάιων για τις γιορτές και χωρίς να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τους περίπου 250 μαθητές, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στις αίθουσες.

Το έργο ανέλαβε εργολάβος στον οποίο ανατέθηκαν άλλα δύο έργα του δήμου, και -όπως λένε οι γονείς- η κατεδάφιση θα γινόταν δωρεάν, σύμφωνα με όσα τους είπε ο (γαλάζιος» δήμαρχος Γιώργος Ακτσελής.

«Αρχισαν να ξηλώνουν τις λαμαρίνες και τα κουφώματα την ώρα που γίνονταν μαθήματα», είπε στο «Εθνος» η Ντίνα Μικροπούλου, μέλος της διοίκησης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6ου δημοτικού σχολείου.

Η Νομαρχία

Η αποκόλληση των πλακών αμιάντου συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο, αφού προηγούμενα η νομαρχία έδωσε άδεια για το
κλείσιμο των διπλανών σχολείων, ξεσηκώνοντας τους γονείς που κατήγγειλαν το γεγονός στον εισαγγελέα.

Από έρευνα του νομαρχιακού συμβούλου, προέκυψε ότι η εταιρεία δεν ανήκει στoν κατάλογο των πιστοποιημένων για την απομάκρυνση αμιάντου.

Το θέμα τέθηκε και στο νομαρχιακό συμβούλιο, χωρίς όμως ο αρμόδιος αντινομάρχης και αδελφός του νομάρχη Διονύσης Ψωμιάδης να δώσει απάντηση, αφού προτίμησε να αποχωρήσει από την αίθουσα.

“Το μόνο που έκανε n νομαρχία ήταν να επιτρέψει το κλείσιμο των σχολείων για να διευκολύνει το έργο του εργολάβου, κάνοντας έτσι τα στραβά μάτια στην εταιρεία και στον δήμο”, ανέφερε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

“Ανησυχούμε για την υγεία των παιδιών μας”, δήλωσε στο “Εθνος” η κ. Ντίνα Μικροπούλου, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ενός από τα οχολεία. Στη φωτό, το εσωτερικό αίθουσας του σχολικού κτιρίου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕIΣ

Καθησυχάζει ο δήμαρχος, ανάστατοι οι γονείς

Μιλώντας στο “Eθνoς”, ο δήμαρχος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγovτας αρχικά ότι ο εργολάβος άρχισε να απομακρύνει πριν από τις γιορτές μόνο τα αλουμίνια και τα κουφώματα, ενώ στη συνέΧεια υποστήριξε ότι κανένα συνεργείο δεν εργάστηκε στο σχολείο τις ημέρες των εορτών.

Η εικόνα, όμως, που συναντήσαμε την περασμένη εβδομάδα στο σχολείο διαψεύδει τον δήμαρχο, όπου οι πλάκες αμιάντου αποκολλήθηκαν στο σύνολό τους, αφηνοντας κενά τα εξωτερικά τοιχώματα.

Οι πλάκες παραμένουν αφύλακτες στις αίθουσες, και είναι άγνωστο πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα απομακρυνθούν, καθώς η περίoδoς των εορτών λήγει και οι μαθητές επιστρέφουν στα μαθήματά τους.

Φόβοι

“Φοβόμαστε για την υγεία των παιδιών μας και αυτό που ζητάμε είναι να απομακρυνθεί ο αμίαντος όσο το δυνατό γρηγορότερα και με όλους τους κανόνες ασφάλειας”, τόνισε η κ. Μικροπούλou.

Οι γονείς καταγγέλλουν τον δήμαρχο Και για τη στάση που ακολούθησε, λέγοντας ότι επιχείρησε να τους παραπλανήσει και να προωθήσει γρήγορα τις εργασίες της απομάκρυνσης του αμιάντου και της κατεδάφισnς του σχολικού κτιρίου.