EuroVelo

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών – Eurovelo της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF)

H Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης ανέλαβε την λειτουργία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρο για το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών – Eurovelo της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF).
Στην αίτηση που υποστήριξε η ΓΓ Τουρισμού συμμετείχαν επίσης η ΜΚΟ «Φίλοι του Ποδηλάτου – Αθηνών», η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και ο Τομέας Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ECF συντονίζει την υλοποίηση, τη λειτουργία και τη διασφάλιση της ποιότητας των EuroVelo σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρέχει επίσης συμβουλές και υποστήριξη για τα Εθνικά Συντονιστικά Κέντρα EuroVelo και διαχειρίζεται την ανταλλαγή δεξιοτήτων και εμπειριών μεταξύ τους.

Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo συντονίζει και διασφαλίζει την υλοποίηση, τη λειτουργία και τη διασφάλιση της ποιότητας EuroVelo σε εθνικό επίπεδο και είναι υπεύθυνο για θέματα όπως  ο συντονισμός των διαδρομών (σύμφωνα  με τη εγχειρίδιο ανάπτυξης διαδρομών Eurovelo), η αξιολόγηση των κρίσιμων τμημάτων, ο σχεδιασμός, η άσκηση πίεσης για τις απαραίτητες βελτιώσεις και η παρακολούθηση της κατάστασης των διαδρομών, ο συντονισμός των εθνικών προτύπων  (ή άσκηση πιέσεων για εθνικά πρότυπα, εάν είναι απαραίτητο) προκειμένου να ενσωματωθούν  στους πίνακες πληροφοριών για τις διαδρομές Eurovelo (σύμφωνα με το εγχειρίδιο σήμανσης Eurovelo).

Στον τομέα της επικοινωνίας, το Εθνικό Κέντρο αναλαμβάνει την πληροφόρηση σχετικά με το δίκτυο Eurovelo σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο των εθνικών και περιφερειακών δικτυακών τόπων, συμπεριλαμβανομένων και των πληροφοριών σχετικά με τις υπηρεσίες (δημόσιες μεταφορές, διαμονή, ενοικίαση ποδηλάτων και προσφορές κράτησης) και την ενσωμάτωση των διαδρομών Eurovelo σε εθνικό επίπεδο σε υπάρχοντα και σε νέα έντυπα προϊόντα όπως χάρτες και οδηγοί διαδρομών.

Τι είναι το EuroVelo

Το EuroVelo είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που να συνδέει όλη την Ευρώπη. Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο. Το EuroVelo αποτελείται σήμερα από 14 δρομολόγια και προβλέπεται ότι το δίκτυο θα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Το EuroVelo μπορεί να προσφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 5 δισ. €  κάθε χρόνο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέροντας ένα ποιοτικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ήδη, ψηφίστηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Δεκεμβρίου ότι το EuroVelo θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών ΔΕΔ-Μ, (ΤΕΝ-Τ) απατώντας στην Ευρωπαϊκή Λευκή Βίβλος της Επιτροπής για τις μεταφορές. Με αυτό τον τρόπο, η ολομέλεια επιβεβαίωσε την θετική ψήφο της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού. Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με τον οδικό χάρτη για έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών – Για ένα ανταγωνιστικό και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών. (2011/2096(INI))

Το δίκτυο  των ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo αποτελείται πλέον από 14 διαδρομές. Την Ελλάδα διασχίζουν 3 θεωρητικές ποδηλατικές διαδρομές Eurovelo:

  • από τα Ανατολικά στα δυτικά, είναι η Μεσογειακή Οδός EV8, (5,388 χλμ.) που ξεκινά από το Καντίζ της Ανδαλουσίας στην Ισπανία και καταλήγει μέσω Ηγουμενίτσας στην Αθήνα.
  • από τον Βορά στον Νότο, η διαδρομή EV 11 (5,964 χλμ) ξεκινά από το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας και καταλήγει μέσω Θεσσαλονίκης στην Αθήνα και
  • η νέα διαδρομή EV 13 (6,800 χλμ) που ξεκινά από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Νορβηγίας και Ρωσίας και καταλήγει στην Μαύρη Θάλασσα διασχίζοντας την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου στην αρχική της σχεδίαση καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η τελική διαδρομή.

Τον Σεπτέμβριο 2011, σε ειδική τελετή στις Βρυξέλλες, εγκαινιάσθηκαν οι δύο νέες γραμμές του Eurovelo και πάνω από 10.000 χιλιόμετρα προστέθηκαν στο δίκτυο των Ευρωπαϊκών Ποδηλατοδρόμων. Οι δύο νέες διαδρομές που προστέθηκαν στο δίκτυο είναι:
•    το Iron Curtain Trail στα ίχνη του σιδηρού παραπετάσματος (EV13), το οποίο εκτείνεται σε πάνω από 9000 χιλιόμετρα και διασχίζει 20 χώρες, διασχίζοντας τα απομεινάρια του σιδηρού παραπετάσματος που χώριζε την Ευρώπη για σχεδόν μισό αιώνα και

•    η  διαδρομή του Ρήνου (EV15) που εκτείνεται από την Ελβετία, μέσω Γερμανίας και Γαλλίας προς τις Κάτω Χώρες, μια τουριστική διαδρομή με θέα από κάστρα και αμπελώνες κατά μήκος του.

Διαδρομή  Eurovelo 13 “Iron Curtain Trail”

Η ποδηλατική αυτή διαδρομή καλεί τους πολίτες να καταγράψουν μια διαδρομή που κάποτε χώριζε την Ευρώπη και τώρα αποτελεί μια πράσινη ζώνη φυσικής ομορφιάς  για 6.800 χιλιόμετρα κατά μήκος της τροχιάς των συνόρων του πρώην «Σιδηρούν Παραπετάσματος», δηλαδή τα σύνορα που χώριζαν την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, διασχίζοντας 20 χώρες και 14 μέλη της Ε.Ε., μια διαδρομή που συνδυάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ιστορία και το βιώσιμο τουρισμό.

Το 2009, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αρμόδια Δνση για τον Τουρισμό, διοργάνωσε τρία περιφερειακά εργαστήρια ευαισθητοποίησης για την διαδρομή «Iron Curtain Trail» – μια μελλοντική EuroVelo Ποδηλατική Διαδρομή, με σκοπό να επισημάνει την αυξανόμενη σημασία του ποδηλατικού τουρισμού, τα οφέλη και τις περιφερειακές οικονομικές επιπτώσεις του. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος στο σεμινάριο στην Σόφια, Βουλγαρία για το Νότιο τμήμα της διαδρομής.

Το 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προώθησε τη δικτύωση των χωρών και περιοχών κατά μήκος της διαδρομής  «Iron Curtain Trail» προς την καθιέρωση μιας μελλοντικής διακρατικής ποδηλατικής διαδρομής. Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος στην πρόσκληση για την  ελληνική αίτηση συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Δράση ENT/TOU/10/611: «Προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού» που αφορούσε την διαδρομή Eurovelo13-Iron Curtain Trail που υλοποίησε η ΜΚΟ Αντιγόνη και υποστήριξε η Γενική Γραμματεία Τουρισμού,  η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Πολυτεχνείου Αθηνών,  ο Ποδηλατικός και Αθλητικός Σύλλογος Ορεστιάδας «Ρήσος» και οι «Φίλοι του Ποδηλάτου».  Στην δράση αυτή εγκρίθηκαν 6 προγράμματα, 1 αφορά την κεντρικό συντονισμό Eurovelo, 1 το βόρειο, 1 το κεντρικό και 2 προγράμματα το νότιο κομμάτι της διαδρομής «Iron Curtain Trail» .

Το 2010 η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης στα πλαίσια τους συνέδριου «Βαλκάνια – Προορισμός Πράσινου Τουρισμού» των εκδηλώσεων με τίτλο «Πράσινες Ημέρες» από 28 Απριλίου  έως 1 Μαΐου που συν διοργάνωσαν ανάμεσα σε άλλους το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας και ο Σύνδεσμος Εναλλακτικού Τουρισμού Βουλγαρίας (ΣΕΤΒ), πήρε μέρος σε συνάντηση στα γραφεία του Συνδέσμου μαζί τον ευρωβουλευτή M.Cramer (εμπνευστή της διαδρομής Iron Curtain Trail) και τα μέλη των οργανώσεων που υλοποιούν σχετικές δράσεις στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Συζητήθηκε η συνεργασία για τη διερεύνηση νέων ποδηλατικών διαδρομών του Eurovelo13 εκτός από την περιοχή του Έβρου, στις περιοχές των νομών Σερρών και Δράμας μέσα στο ελληνικό έδαφος. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει ο Δήμος Θάσου.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις ανάλογου προγράμματος ποδηλατικού τουρισμού στα σύνορα Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ για το οποίο είναι υπεύθυνος ο Σύνδεσμος Δήμων της Νότιο Δυτικής Βουλγαρίας (Association of Southwestern Municipalities of Bulgaria, Blagoevgrad και συμμετέχει ο Δήμος Νευροκοπίου.

Μετά το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν 4 περιφέρειες της περιοχής τον Απρίλιο του 2010, πρόκειται να δημιουργηθεί συνοριακή διάβαση που θα αποφεύγει δρόμους υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου και θα λειτουργεί για πεζούς και ποδηλάτες μεταξύ των χωριών Staro Konjarevo και Gabrene με σκοπό να βελτιωθεί η διαδρομή ανάμεσα στις πόλεις Strumica και Petric.

Το 2011 Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης πήρε μέρος στην πρόσκληση για την ελληνική συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Δράση, στο διακρατικό πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE) «Βελτίωση της Προσβασιμότητας», «Βελτίωση του συντονισμού για την προώθηση, σχεδιασμό και λειτουργία πρωτευόντων και δευτερευόντων δικτύων μεταφορών». Οι κύριοι στόχοι του έργου με τίτλο «Βιώσιμη κινητικότητα κατά μήκος της νέας Eurovelo διαδρομής Iron Curtain Trail» είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με το ποδήλατο, η σύνδεση των ευρωπαϊκών περιφερειών με μια ποδηλατική διαδρομή μεγάλης απόστασης, η συνειδητοποίηση των ευκαιριών για το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο βιώσιμης κινητικότητας και του τουρισμού, η ανταλλαγή εμπειριών και η πληροφόρηση για τις εξελίξεις στην ποδηλασία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στο πρόγραμμα του οποίου η έγκριση αναμένεται τον Μάιο του 2012, συμμετέχει η περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης ως παρατηρητής.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση επικοινωνείστε:

Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Eurovelo
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Πτολεμαίων 29 Α
T.K. 546 30 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 222 503
Fax:  2310 222 503

Υπεύθυνος Έργου: Οδυσσέας Χιλιτίδης  (2310266705)
e-mail: eurovelo@ecology-salonika.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top