ΑΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ Μέρος Α

α) Οι πολέμιοι των Αιολικών Πάρκων.

Καθώς γιγάντια αιολικά πάρκα κατασκευάζονται εν ριπή οφθαλμού από το ένα άκρο στο άλλο στην Ευρώπη και με συχνότατο το φαινόμενο της παράκαμψης των τοπικών κοινωνιών,οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι μόνο το 2005 εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 1.808 MW, στην Ισπανία 1764 MW και στην Πορτογαλία 500 MW.

Η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς EUROPA NOSTRA, στην συνάντηση της Χάγης το Σεπτέμβριο του 2004, συζήτησε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, της γρήγορα αναπτυσσόμενης χρήσης της αιολικής ενέργειας, τονίζοντας πως μοιράζεται τις σοβαρές διεθνείς ανησυχίες για τις κλιματολογικές αλλαγές. Η Ομοσπονδία επεσήμανε πως, οι εθνικές ενεργειακές πολιτικές στη πλειονότητά τους δεν εξετάζουν επαρκώς την πλευρά της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και της προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας και δεν καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να προωθηθούν όλες οι μορφές ανανεώσιμης ενέργειας “Αντιθέτως τείνουν να εστιάσουν υπερβολικά στην αιολική ενέργεια προσφέροντας εξαιρετικά ελκυστικά κίνητρα και χαλαρή νομοθεσία, αποτυγχάνοντας να κάνουν έτσι μια ισορροπημένη αξιολόγηση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της”.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες εκτάσεις όμορφου τοπίου σε όλη την Ευρώπη να κυριαρχούνται τώρα από ομάδες όλο και μεγαλύτερων ανεμογεννητριών, μετατρεπόμενες σε βιομηχανικές ζώνες και με επακόλουθο την καταστροφή της φυσικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τους “πολέμιους των αιολικών πάρκων”, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δημιουργείται μια κατάσταση όπου κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων δεν εξετάζονται επαρκώς οι κοινωνικές, οικονομικές τουριστικές ιστορικές, πολιτικές επιπτώσεις καθώς και οι επιπτώσεις στην άγρια φύση και στα τοπία, ενώ τέτοιου είδους διαδικασίες θα έπρεπε να περιλαμβάνουν εκτεταμένες διαβουλεύσεις και λαμβάνουν υπόψη τους πάντα τον αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία..

β) Αντικειμενική πληροφόρηση για τα οφέλη και τις επιπτώσεις των Α/Γ.

Ο μεγάλος ρυθμός ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας παγκόσμια συνοδεύτηκε, όπως ήταν επόμενο, από την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στο περιβάλλον. Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι οι φόβοι που εκφράζονται, είναι άλλοτε υπερβολικές, άλλοτε υποκινούμενες και άλλοτε εξωπραγματικές. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις, όπου οι αντιδράσεις έχουν κάποια βάση και γιʼ αυτό χρειάζεται επιπλέον διερεύνηση. Εξάλλου είναι αποδεκτό, ότι οποιοδήποτε έργο του ανθρώπου στη φύση έχει επιπτώσεις. Σύμφωνα όμως με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, πρέπει κάθε έργο να υπόκειται σε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να επιλέγεται η βέλτιστη και πλέον ωφέλιμη για τον άνθρωπο και τη φύση λύση.

γ) Γιατί τόση ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας παγκόσμια.

Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι η παγκόσμια αλλαγή του κλίματος αποτελεί μια από μεγαλύτερες απειλές για το μέλλον της ανθρωπότητας. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εκπομπές των λεγομένων “αερίων του θερμοκηπίου” που συνοδεύουν αναπόφευκτα την παραγωγή ενέργειας από συμβατικά καύσιμα. Θεωρείται λοιπόν δεδομένο ότι η ανάπτυξη των Α.Π.Ε και ιδιαίτερα της αιολικής, είναι η μοναδική μεσοπρόθεσμη λύση για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών. Τα οφέλη επίσης από τη χρήση αιολικής ενέργειας είναι πολλά, όπως:

– O άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα μας παρέχεται δωρεάν.
– Η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογία ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον.
– Προστατεύει τη Γη καθώς μια κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μια κιλοβατώρα που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου.
– Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.α., όπως γίνεται με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
– Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα.
– Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

δ) Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στον άνθρωπο και το περιβάλλον;

Οι πλέον διαδεδομένες ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών, έχουν να κάνουν με:

α) Το θόρυβο των ανεμογεννητριών, β) Προβλήματα ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, γ) Αισθητικά προβλήματα και προσβολή του φυσικού τοπίου, δ) Επίδραση σε γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες ε) Επιπτώσεις στον πληθυσμό των πουλιών.

α) Θόρυβος:

Πρόκειται για υπαρκτό πρόβλημα, αλλά μπορεί νʼ αντιμετωπισθεί προληπτικά. Στις ανεμογεννήτριες ο εκπεμπόμενος θόρυβος μπορεί να υπαχθεί σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την προέλευση του: δηλαδή μηχανικός και αεροδυναμικός. Ο πρώτος προέρχεται από τα περιστρεφόμενα μηχανικά τμήματα (κιβώτιο ταχυτήτων. ηλεκτρογεννήτρια, έδρανα κλπ), ο δεύτερος προέρχεται από την περιστροφή των πτερυγίων.

Συνεχίζεται…

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

1 σκέψη για το “ΑΠΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ Μέρος Α”

  1. tha ithela na mou steilete an mporeite oli tin meleti sas giati to thema tou blog einai to idio me to thema tis ptuxiakis mou….euxaristw polu

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top