«Η εκμετάλλευση των μεταναστών από τους εργοδότες και η μη αναγνώριση και διασφάλιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει συνέπεια όχι μόνο τη διαιώνιση της φτώχειας τους και του κοινωνικού τους αποκλεισμού, αλλά και τη στέρηση σημαντικών πόρων από τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και επομένως αντανακλά στην όλη κοινωνικο-οικονομική ζωή της χώρας».
Αυτή ήταν η βασική θέση στην εισήγηση της διευθύντριας ερευνών στο ΕΚΚΕ Χάρις Συμεωνίδου που μίλησε για τις «επιπτώσεις της μη αναγνώρισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία» σε εκδήλωση του κέντρου πληροφόρησης και τεκμηρίωσης για τον ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη βία «Αντιγόνη».
«Η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους μειώθηκε από 2,46 το 1990 σε 1,79 το 2005 για την κύρια σύνταξη. Χωρίς τη μετανάστευση η αναλογία αυτή θα ήταν ακόμη χαμηλότερη, ενώ απαιτούνται 4-5 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο για την υγιή λειτουργία του συστήματος», είπε δίνοντας στοιχεία για τη σχέση μεταναστών και Ασφαλιστικού:
* Εχει υπολογιστεί ότι το 1 εκατομμύριο μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα καταβάλλουν το 11% των εισφορών που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
*Στο ΙΚΑ το 2003 από τους 1.920.000 ασφαλισμένους, ο 1 στους 4 ήταν μετανάστης, δηλαδή οι 505.036, εκ των οποίων το 50% είναι αλβανικής καταγωγής, με αμέσως επόμενες κατηγορίες Ρώσους, Βούλγαρους, Ρουμάνους, Πακιστανούς.
*Πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έδειξε ότι 4 στους 10 εργαζομένους είναι ανασφάλιστοι και ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις αναπόγραφες, γεγονός που οδηγεί σε εισφοροδιαφυγή και παραβίαση ωραρίων και ωρών απασχόλησης.
*Η εισφοροδιαφυγή και εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού των μεταναστών (και των Ελλήνων) έχει αποτέλεσμα σημαντικούς διαφεύγοντες πόρους από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης: το 1993 100 δισ. δραχμές και το 2001 1 τρισ. δραχμές τον χρόνο.
*Αν υπήρχαν εισφορές από πλήρη ασφάλιση, το ΙΚΑ το 1998 θα εισέπραττε 200 δισ. δραχμές τον χρόνο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν 4 δισ. ευρώ ετήσια απώλεια των ασφαλιστικών οργανισμών λόγω εισφοροδιαφυγής. Πρώτο σε απώλεια είναι το ΙΚΑ και ακολουθούν ο ΟΓΑ και το ταμείο αυτοαπασχολούμενων.
*Υπάρχει ακόμη ένα πρόβλημα που επίσης μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία: αν και οι μετανάστες εργάζονται σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης, οι εργοδότες τούς ασφαλίζουν ως μερικά απασχολουμένους.