Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει έκνομες τις ισραηλινές επιθέσεις και ζητά κάλυψη των επειγουσών αναγκών της Γάζας. Καλεί επίσης τη Χαμάς να σταματήσει να εκτοξεύει αδιακρίτως ρουκέτες εναντίον πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ.
Ισραήλ – Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη:
Δώστε τέλος στις έκνομες επιθέσεις και καλύψτε τις επείγουσες ανάγκες της Γάζας
Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο θανάτου ή τραυματισμού από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και αντιμετωπίζουν ολοένα μεγαλύτερη έλλειψη επαρκούς ιατρικής περίθαλψης, τροφίμων, φαρμάκων, ηλεκτροδότησης, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά από τρεις ημέρες ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, κατά την οποία έχουν φονευθεί περισσότεροι από 300 Παλαιστίνιοι.
«Ο τρομακτικός φόρος αίματος κινδυνεύει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο λόγω της ανυπαρξίας επαρκούς ιατρικής περίθαλψης για τους εκατοντάδες τραυματίες. Ο τομέας της υγείας στη Γάζα αντιμετωπίζει έλλειψη εξοπλισμού, φαρμάκων και ειδικών ακόμη και στις καλύτερες εποχές και έχει εξαντληθεί ακόμη περισσότερο λόγω του παρατεταμένου ισραηλινού αποκλεισμού της περιοχής. Τώρα πλέον έχει κατακλυστεί εντελώς και δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των θυμάτων», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.
Το Ισραήλ πρέπει να παραχωρήσει στους τραυματίες πρόσβαση στα νοσοκομεία στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά νοσοκομεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την υπόλοιπη Δυτική Όχθη. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει και αυτές να ανοίξουν τα αιγυπτιακά νοσοκομεία σε όσους έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης που δεν είναι διαθέσιμη στη Γάζα και πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συνοροφύλακές τους δεν θα καταφύγουν σε υπερβολική χρήση βίας εναντίον όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς. Η ντε φάκτο διοίκηση της Χαμάς πρέπει και αυτή να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι πολιτοφυλακές της δεν θα εμποδίσουν ούτε θα αποτρέψουν, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διέλευση των τραυματιών ή άλλων ασθενών που προσπαθούν να φύγουν από τη Γάζα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των ισραηλινών αρχών ότι επιτρέπεται η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η πραγματικότητα είναι ότι η ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας και προμηθειών που έχει επιτραπεί τους τελευταίους μήνες να εισέλθει στη Γάζα είναι μόλις ένα κλάσμα των αναγκαίων.
«Είναι απολύτως απαράδεκτο να συνεχίζει το Ισραήλ να στερεί επίτηδες την τροφή και άλλα στοιχειώδη αγαθά από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιοδήποτε σκεπτικό ασφαλείας ή άλλο και πρέπει να τερματιστεί αμέσως», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει στο προσωπικό των διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών και των διεθνών οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων άμεση και ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».
Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει την έκκλησή της να τερματιστούν οι απερίσκεπτες και έκνομες ισραηλινές επιθέσεις εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών κατοικίας, οι οποίες έχουν φονεύσει από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα περισσότερους από 300 Παλαιστινίους, μεταξύ των οποίων δεκάδες άοπλους αμάχους και αστυνομικούς που δεν λάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες, και έχουν τραυματίσει εκατοντάδες άλλους.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης για μια ακόμη φορά τη Χαμάς και όλες τις άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες στη Γάζα να σταματήσουν να εκτοξεύουν αδιακρίτως ρουκέτες εναντίον πόλεων και χωριών στο νότιο Ισραήλ, οι οποίες έχουν φονεύσει δύο Ισραηλινούς αμάχους και έχουν τραυματίσει αρκετούς άλλους το τελευταίο τριήμερο.
Μετά από αναφορές ότι ανεπιβεβαίωτος αριθμός κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πολιτικοί κρατούμενοι μέλη του κόμματος Φατάχ του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, φονεύθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων ασφαλείας και κρατητηρίων, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Ισραήλ να μην επιτίθεται εναντίον εγκαταστάσεων ασφαλείας. Η Χαμάς πρέπει και αυτή να παράσχει αμέσως στους συγγενείς των κρατουμένων πληροφορίες για την τύχη τους και να επιτρέψει στις οικογένειές τους να τους επισκεφθούν όπου είναι δυνατόν.
Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις κατευθύνθηκαν εναντίον κατοικιών και άλλων κτιρίων, περιλαμβανομένου ενός πανεπιστημίου. Για να συμπληρωθεί η ατμόσφαιρα του φόβου που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, οι ισραηλινές δυνάμεις στέλνουν τηλεφωνικά μηνύματα, φαινομενικά στην τύχη, σε πολλούς κατοίκους της Γάζας, λέγοντάς τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους επειδή επίκεινται αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των κατοικιών τους. Τέτοια μηνύματα έλαβαν ένοικοι πολυώροφων πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός όχι μόνο σε όσους δέχτηκαν τα τηλεφωνήματα, αλλά και σε όλους τους γείτονές τους. Αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τις ισραηλινές δυνάμεις, τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο το 2006, αλλά έκτοτε δεν είχε αναφερθεί ξανά η χρήση της. Τα απειλητικά τηλεφωνήματα φαίνεται να αποσκοπούν να σπείρουν τον φόβο στον άμαχο πληθυσμό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των κτιρίων αυτών. Αν αυτός είναι ο σκοπός, και όχι να δοθεί αποτελεσματική προειδοποίηση, τότε αυτή η πρακτική παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρέπει να σταματήσει αμέσως.
Η διεθνής κοινότητα, ιδίως τα μέλη του Κουαρτέτου (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) καθώς και οι χώρες του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις ρητορείες και να ασκήσουν συγκεκριμένες πιέσεις σε αμφότερα τα αντιμαχόμενα μέρη να θέσουν τέρμα στις καταπατήσεις του διεθνούς δικαίου που διαπράττουν. Τα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη των Συνθηκών της Γενεύης πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν επείγουσα συνεδρίαση για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.