Τα Δέντρα Μειώνουν τη Θερμοκρασία και το Θόρυβο στις Πόλεις

Μείωση της θερμοκρασίας, του θορύβου και της υγρασίας μπορεί να αποφέρει η φύτευση επιπλέον δέντρων σε περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όπως προκύπτει από μελέτη που εκπονήθηκε για τον δήμο Αμπελοκήπων.

Τη μελέτη παρουσίασε η Δήμητρα Γωγάκου, αρχιτέκτονας, ειδικευμένη στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων, νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, στην ημερίδα με θέμα «Βιοποικιλότητα στην πόλη και στους περιαστικούς βιοτόπους» που διοργάνωσε η θεματική ομάδα περιβάλλοντος και η τοπική πολιτική κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων.

Όπως προκύπτει, ο σχεδιασμός των ανοικτών χώρων επηρεάζει σημαντικά το μικροκλίμα και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του αστικού ιστού. «Με δεδομένη μάλιστα την αδυναμία επεμβάσεων στον τομέα της κατοικίας και των ιδιωτικών χώρων, οι αναπλάσεις των δημόσιων ανοικτών χώρων μιας πόλης, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών των αστικών περιοχών, διαμορφώνοντας σταδιακά την εικόνα της αειφόρου πόλης» διαπιστώνει η κ.Γωγάκου.

Ο δήμος Αμπελοκήπων ανήκει στην ενότητα των ΒΔ δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που αναπτύχθηκε άναρχα χωρίς να ληφθούν υπόψη το θαλάσσιο μέτωπο, τα αλσύλλια, το περιαστικό δάσος και ο Δενδροπόταμος. Με τις καταπατήσεις των κοινόχρηστων ή δημόσιων εκτάσεων και με τα μπαζώματα των ρεμάτων, δημιουργήθηκε ένα χαμηλής ποιότητας δομημένο περιβάλλον, που επιβαρύνθηκε από την εγκατάσταση των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων στο δυτικό και βόρειο όριο της πόλης.

Οι επεμβάσεις που προτείνει η κ.Γωγάκου, περιορίζονται στο δημόσιο χώρο, στα λιγοστά χαρακτηρισμένα οικόπεδα και στο δρόμο, ανάμεσα στις ρυμοτομικές γραμμές οι οποίες δεν αλλάζουν, με σκοπό ο δημόσιος χώρος του δήμου να αποδοθεί σε χρήση των πεζών και του πράσινου, έτσι ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση της εικόνας του δήμου, η βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών, ο περιορισμός του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η βελτίωση της στάθμης του θορύβου, η σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων και η αύξηση του υπαίθριου χώρου για χρήσεις αναψυχής.

Το σύνολο των δένδρων μετά τις προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι 11.430 που μπορεί να αποφέρουν μείωση θορύβου, ρύπων και υγρασίας.

«Όσον αφορά τη θερμοκρασία, για να επιτευχθεί μείωση κατά 1 οC πρέπει να αναλογούν 7 δένδρα/κάτ. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναλογούν 0,20 δένδρα/κάτ. και επιτυγχάνεται μείωση κατά 0,03 οC, αλλά η φύτευση των αυλών των σχολείων, των πλατειών, των πάρκων, και των ακαλύπτων μπορεί να αυξήσει κατά πολύ αυτό τον αριθμό» επισημαίνει η κ.Γωγάκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top