Συμβουλές για Πράσινες Γιορτές, από την Greenpeace

Οι γιορτές είναι μια από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Όμως με 10 απλές κινήσεις μπορείτε να τις κάνετε ακόμα πιο όμορφες και απολαυστικές για σας και …για το περιβάλλον.

1. Ετοιμάστε το πιο πλούσιο γεύμα χωρίς να ξοδεύετε άσκοπα ενέργεια! Μαγειρέψτε έξυπνα σε σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στις εστίες και με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό, κλείστε το μάτι.

2. Οι γιορτινές ευχές κάνουν τα κινητά να παίρνουν …φωτιά και να αποφορτίζονται πολύ γρήγορα. Μην ξεχνάτε όμως να βγάζετε τον φορτιστή από τη πρίζα όταν έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση. Το 2008 αξίζει να κάνετε ένα δώρο στο …κινητό σας και στο περιβάλλον: έναν ηλιακό φορτιστή.

3. Ευχές και χριστουγεννιάτικες κάρτες θα λάβετε και με το ταχυδρομείο και μάλιστα πολλές από αυτές με το ηλεκτρονικό. Όταν όμως δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας, να κλείνετε πάντα και την οθόνη και τα περιφερειακά συστήματα από τον κεντρικό διακόπτη.

4. Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία για μεγάλες αγορές. Είναι λοιπόν μια καλή ευκαιρία να επιλέξετε οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης (Α,Α+) που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και μειώνουν αισθητά τον λογαριασμό του ρεύματος.

5. Όταν οι γιορτές τελειώσουν θα μας αφήσουν -ανάμεσα στα άλλα- πολλά ρούχα για πλύσιμο. Φροντίζουμε λοιπόν να βάζουμε πλυντήριο μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης. Στους 40-60 βαθμούς τα ρούχα καθαρίζουν το ίδιο καλά και εξοικονομούμε 30-50% ενέργεια σε κάθε πλύση.

6. Ένα λαμπερό ρεβεγιόν δεν σημαίνει απαραίτητα μεγάλη κατανάλωση ενέργειας! Σβήστε τα φώτα που δε χρειάζεστε και αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λάμπες εξοικονόμησης. Όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός της ΔΕΗ, θα δείτε τη διαφορά.

7. Μέρες που είναι, δοκιμάστε νέες γαστρονομικές απολαύσεις! Επισκεφθείτε ένα κατάστημα με βιολογικά προϊόντα. Θα ανακαλύψετε εκλεκτές λιχουδιές φτιαγμένες με αγνά υλικά.

8. Είναι δύσκολο να αρνηθείτε κάτι στα αθώα παιδικά ματάκια, όμως κρατήστε χαρακτήρα! Αποφύγετε τα επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια από χλωριωμένα πλαστικά PVC και ενημερώστε σχετικά και… τον Άη-Βασίλη!

9. Ο Άη Βασίλης εκτός από δώρα, θα φέρει και πολλές πολλές χάρτινες συσκευασίες. Μην τις πετάτε. Σίγουρα κάπου κοντά στο σπίτι σας υπάρχει ένας κάδος ανακύκλωσης. Ζητείστε επίσης από τον …Αη Βασίλη να δώσει έμφαση στο περιεχόμενο και όχι στο περιτύλιγμα.

10. Φεύγετε για διακοπές σίγουροι ότι τα έχετε κλείσει όλα; Κι όμως κάτι ξεχάσατε: την τηλεόραση, το στερεοφωνικό ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand-by). Θα εκπλαγείτε εάν μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν σε αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό κλείστε τις από τον κεντρικό τους διακόπτη!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top