Η συνταγή της προβοκάτσιας

Σε συνέντευξή του ο Φραντσέσκο Κοσίγκα, πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της Ιταλίας, στις 23 Οκτωβρίου σε τρεις εφημερίδες, εξηγούσε με κυνισμό πως οφείλει να αντιμετωπίζει μια “δημοκρατική” κυβέρνηση μια κρίση, ώστε “να σβήσει η φλόγα προτού εξαπλωθεί η πυρκαγιά”:

Κοσίγκα: Ο Υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει να κάνει αυτό που έκανα και εγώ όταν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών.

-Δημοσιογράφος: Δηλαδή;
Κοσίγκα: Καταρχάς να μην ασχοληθεί με τους μαθητές των λυκείων γιατί σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν ένα παιδάκι σκοτωνόταν ή τραυματιζόταν σοβαρά.

-Δημοσιογράφος: Τους φοιτητές των πανεπιστημίων αντιθέτως;
Κοσίγκα: Να τους αφήσουν να δράσουν. Να αποσυρθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, να διεισδύσουν στο κίνημα προβοκάτορες (agenti provocatori) έτοιμοι για τα πάντα και να αφήσουν τα πράγματα έτσι για καμιά δεκαριά μέρες ώστε οι διαδηλωτές να καταστρέψουν μαγαζιά, να πυρπολήσουν αυτοκίνητα και να καταστρέψουν τελείως την πόλη.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ;

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη:

Μετάφραση από το site της Ιταλικής Κυβέρνησης “Επισκόπηση Τύπου

Συνέντευξη του Cossiga (Κοσίγκα) με τίτλο “Πρέπει να τους σταματήσουμε, συμπεριλαμβάνοντας και την τρομοκρατία που ξεκινάει από τα πανεπιστήμια”

Συνέντευξη στο Andrea Cangini την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008 στις εφημερίδες “Giorno / Resto / Nazione”
[σ.μ. ο Κοσίγκα είναι πρώην Πρόεδρος της Ιταλίας και πρώην Υπουργός Εσωτερικών των κυβερνήσεων Αντρεότι κατά την περίοδο της απαγωγής και δολοφονίας του ‘Αλντο Μόρο]

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε Κοσίγκα θεωρείς ότι απειλώντας με τη χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας εναντίον των σπουδαστών ο Μπερλουσκόνι υπερέβαλε;
Κοσίγκα: Εξαρτάται αν θεωρεί ότι είναι πρωθυπουργός ενός δυνατού κράτους, όχι, έκανε καλά. Αλλά επειδή η Ιταλία είναι ένα κράτος αδύναμο και στην αντιπολίτευση δεν υπάρχει το μονολιθικό (σ.μ. με σταθερές απόψεις) PCI [σ.μ. το παλιό Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα] αλλά το “αδύναμο” Δημοκρατικό Κόμμα, φοβάμαι ότι τις λέξεις δεν θα τις ακολουθήσουν τα γεγονότα και έτσι ο Μπερλουσκόνι θα κάνει άσχημη εντύπωση.

Δημοσιογράφος: Ποια γεγονότα θα έπρεπε να ακολουθήσουν;
Κοσίγκα: Ο Μαρόνι (ο Υπουργός Εσωτερικών) θα πρέπει να κάνει αυτό που έκανα και εγώ όταν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή;
Κοσίγκα: Καταρχάς να μην ασχοληθεί με τους μαθητές των λυκείων γιατί σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν ένα παιδάκι σκοτωνόταν ή τραυματιζόταν σοβαρά.

Δημοσιογράφος: Τους φοιτητές των πανεπιστημίων αντιθέτως;
Κοσίγκα: Να τους αφήσουν να δράσουν. Να αποσυρθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας από τους δρόμους και τα πανεπιστήμια, να διεισδύσουν στο κίνημα προβοκάτορες (agenti provocatori) έτοιμοι για τα πάντα και να αφήσουν τα πράγματα έτσι για καμιά δεκαριά μέρες ώστε οι διαδηλωτές να καταστρέψουν μαγαζιά, να πυρπολήσουν αυτοκίνητα και να καταστρέψουν τελείως την πόλη [και η πόλη να γίνει μέταλλο και φωτιά ”e mettano a ferro e fuoco le città” – γαία πυρί μειχθήτω].

Δημοσιογράφος: Και μετά από αυτό;
Κοσίγκα: Και μετά από αυτό δυναμωμένοι από τη λαϊκή συναίνεση, ο θόρυβος από τις σειρήνες των ασθενοφόρων να καταπνίξει το θόρυβο των σειρήνων των αυτοκινήτων της αστυνομίας και των καραμπινιέρων.

Δημοσιογράφος: Με ποια έννοια;
Κοσίγκα: Με την έννοια ότι οι δυνάμεις της τάξης δεν θα πρέπει να λυπηθούν να τους στείλουν όλους στα νοσοκομεία. Να μη συλληφθούν γιατί έτσι και αλλιώς οι δικαστές θα τους άφηναν αμέσως ελεύθερους αλλά να τους χτυπήσουν, και να χτυπήσουν ακόμα και τους καθηγητές που τους υποδαυλίζουν.

Δημοσιογράφος: Και τους καθηγητές;
Κοσίγκα: Κυρίως τους καθηγητές.

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε αυτό που λέτε δεν είναι παράδοξο;
Κοσίγκα: Δεν αναφέρομαι στους ηλικιωμένους σίγουρα, αλλά σίγουρα στους νεώτερους καθηγητές. Καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα αυτού που συμβαίνει; Υπάρχουν διδάσκοντες που διαπαιδαγωγούν τα παιδιά και τα υποκινούν να πάνε στις πλατείες: είναι μια εγκληματική συμπεριφορά.

Δημοσιογράφος: Και σεις αντιλαμβάνεστε τι θα λεγόταν στην Ευρώπη μετά μια τέτοια είδους αντιμετώπιση; “Στην Ιταλία γυρνάει ο φασισμός”.
Κοσίγκα: Ανοησίες. Αυτή είναι η δημοκρατική συνταγή: να σβήσει η φλόγα προτού εξαπλωθεί η πυρκαγιά.

Δημοσιογράφος: Ποια πυρκαγιά;
Κοσίγκα: Δεν υπερβάλλω, πιστεύω πράγματι ότι η τρομοκρατία θα επιστρέψει ξανά να αιματοκυλήσει τους δρόμους αυτής της χώρας. Και δεν θα ήθελα να ξεχνιέται ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες δεν γεννήθηκαν στα εργοστάσια αλλά στα Πανεπιστήμια. Και ότι τα συνθήματα που χρησιμοποιούσαν τα είχε χρησιμοποιήσει πρώτα το φοιτητικό κίνημα και η αριστερά του συνδικαλισμού.

Δημοσιογράφος: Είναι λοιπόν δυνατόν να επαναληφθεί η ιστορία;
Κοσίγκα: Δεν είναι δυνατόν, είναι πιθανόν. Γι’αυτό υποστηρίζω να μη ξεχνάμε ότι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες γεννήθηκαν επειδή η φωτιά δεν σβήστηκε στην ώρα της.

[σ.μ: η συνέντευξη ολοκληρώνεται με απόψεις του Κοσίγκα για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και το ρόλο του Δημοκρατικού Κόμματος]

3 σκέψεις για το “Η συνταγή της προβοκάτσιας”

  1. Πολύ σημαντικό ντοκουμέντο.

    ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ http://www.tvxs.gr/v2046 ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ Αστυνομικό Τμήμα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΕ “ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ” ΜΕ ΛΟΣΤΟΥΣ, ΚΡΑΝΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ…

  2. Παράθεση: Η συνταγή της προβοκάτσιας « My Green Weblog

  3. Παράθεση: Όχι άλλη βία, σεβασμός στους πολίτες… | Search Top Greek Blog

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top