ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ecogreensΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό παρουσίασαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι, δίνοντας στη δημοσιότητα τη σχετική Πολιτική Απόφαση του Πανελλαδικού τους Συμβουλίου. Στις θέσεις τους περιλαμβάνονται προτάσεις όπως:
Αντικατάσταση της εργοδοτικής εισφοράς από ένα τέλος κοινωνικής ασφάλισης σε όλες τις επιχειρήσεις με βάση τον κύκλο εργασιών τους, ώστε να μην επιβραβεύονται η ανασφάλιστη εργασία, η εισφοροδιαφυγή και οι απολύσεις.

Απεξάρτηση της διοίκησης των Ταμείων από το κράτος, έλεγχός της διαχείρισής τους από ανεξάρτητη διοικητική αρχή, διασφάλιση ότι Ταμεία που ενοποιούνται διατηρούν την αυτοτέλειά των πόρων, των παροχών και των αποθεματικών τους ως ξεχωριστοί κλάδοι στο νέο φορέα.

Αλλαγές πολιτικής σε τομείς που επηρεάζουν έμμεσα το ασφαλιστικό όπως η μετανάστευση, η στήριξη μακροχρόνια ανέργων, γυναικών και τα ατόμων με αναπηρίες, η φορολογική πολιτική για ουσίες όπως ο καπνός και το αλκοόλ, η ασφάλιση για τα τροχαία.
Αξιοποίηση της εμπειρίας άλλων χωρών, όπου αντλήθηκαν πόροι και από τη φορολόγηση δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Σειρά νέων ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τομείς όπως η διαδοχική ασφάλιση, η προσωρινή συνταξιοδότηση των νέων γονιών ή η «μερική» συνταξιοδότηση.

«Εθνική Σύνταξη» απευθείας από το κράτος στο ύψος του ορίου της φτώχειας, με αντίστοιχη εξοικονόμηση δαπανών για τα Ταμεία, ως αντιστάθμιση των κεφαλαίων που αφαιρέθηκαν με κρατική ευθύνη από την κοινωνική ασφάλιση. Για τις κυβερνητικές προτάσεις, εκτίμηση των Οικολόγων Πράσινων είναι ότι «το ασφαλιστικό απογυμνώνεται τεχνητά από την πολιτική και κοινωνική του διάσταση, για να περιοριστεί στη διαχείριση και τον επιμερισμό των επιπτώσεων από τις πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο τα Ταμεία».

Παράλληλα όμως επισημαίνουν ότι «χωρίς ριζική παρέμβαση στους παράγοντες που υπονομεύουν σήμερα τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, η πίεση για περικοπές δικαιωμάτων θα είναι διαρκής». Με το σκεπτικό αυτό καλούν σε ευρύ κοινωνικό διάλογο με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς και τα κόμματα, ώστε να διαμορφωθεί η «αντιπρόταση της κοινωνίας».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δείτε ολόκληρη την απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος, 6579952070

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top