ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ Οι μισοί δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στη ζωή τους

india.jpg Aπογοητευμένα νιάτα

Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

Ενας στους τέσσερις νέους που υπηρετούν τη θητεία τους δηλώνει «απογοητευμένος από τη ζωή του», δώδεκα στους 100 δεν βρίσκουν κανένα νόημα, ενώ το 6% των ερωτηθέντων έχουν ευχηθεί στη μέχρι σήμερα πορεία της ζωής τους «να είχαν πεθάνει».

Οι πρώτες ενδείξεις για υψηλά επίπεδα αυτοκτονικού ιδεασμού στους στρατιώτες είχαν γίνει αντιληπτές εδώ και αρκετό καιρό από τους ψυχίατρους των στρατιωτικών νοσοκομείων και, κυρίως, από τους ψυχίατρους στον Στρατό Ξηράς. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν έρευνα με ανώνυμα ερωτηματολόγια στους στρατιώτες του Στρατού Ξηράς κατά την 30ή ημέρα της θητείας τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ψυχίατρου, αρχίατρου του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ορέστη Γιωτάκου, «υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι αυξημένος στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ο αυτοκτονικός ιδεασμός».

Αν και τα στοιχεία της έρευνας δεν δείχνουν ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά που υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σημαντικό είναι ότι το 2005, έτος κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το 24% των ερωτηθέντων στρατευμένων δήλωσαν ότι είναι απογοητευμένοι από τη ζωή. Σχεδόν το ίδιο ποσοστό είχε απαντήσει καταφατικά στην ίδια ερώτηση και το 2002. Αντιθέτως, μειώθηκε στο μισό το ποσοστό αυτών που θεωρούν και δηλώνουν ότι «η ζωή δεν έχει κανένα νόημα», από το 24% στο 12%, μειώθηκε κατά 3% το ποσοστό αυτών που απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν «ευχήθηκαν να είχαν πεθάνει», μειώθηκε κατά 2% το ποσοστό εκείνων που σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν και κατά 1% όσων επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν.

Περισσότερα:
“ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ”
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=60038896

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top