Το νερό είναι ζωή και η ζωή δεν είναι εμπόρευμα

Την απόφασή τους να επισκεφθούν όλους τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τοπικές αρχές της πόλης και να απαιτήσουν την ξεκάθαρη θέση τους σχετικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, αλλά και να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου έστω και άτυπα να διενεργηθεί σχετικό δημοψήφισμα, γνωστοποίησαν σε σημερινή τους συνέντευξη τύπου μέλη του συντονιστικού Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό» στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης.

Τα μέλη του συντονιστικού Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό» υπενθύμισαν ότι μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων υπάρχει η δυνατότητα  διενέργειας δημοψηφίσματος, από τα δημοτικά συμβούλια και των 14 δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος έχει παρθεί  η απόφαση για τη διενέργειά του και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει οριστεί και το ερώτημα του δημοψηφίσματος “Είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού; Ναι ή Όχι”; Όμως από πέρυσι το καλοκαίρι κανείς από τους φορείς της πόλης και της Περιφερειακής Ενότητας δεν έχει πάρει την πρωτοβουλία ούτε έχει κάνει κάτι για το θέμα. Με κεντρικό σύνθημα, «Το Νερό είναι ζωή και η ζωή δεν είναι εμπόρευμα»,  το συντονιστικό Πολιτών και Φορέων «SOSτε το νερό» ζητά να διεξαχθεί το δημοψήφισμα και αν δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό με την τυπική διαδικασία, να διεξαχθεί αυτό άτυπα στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου και πριν η πώληση της ΕΥΑΘ εμφανιστεί ως τετελεσμένο γεγονός.

Η συνέντευξη τύπου χαρακτηρίστηκε έκτακτη λόγω του ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες της πώλησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ενώ εκκρεμεί να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανατρέπει την απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, η οποία απόφαση μάλιστα ζητά οι μετοχές να επιστραφούν στο δημόσιο από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, επεσήμανε ότι η “διοίκηση της εταιρείας και η κυβέρνηση επιταχύνουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ τις διαδικασίες πώλησης και πάνε να δημιουργήσουν δεδικασμένα”. Ο κ. Αρχοντόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού θα σημαίνει την αύξηση των τιμολογιών εξέλιξη τραγική αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι ήδη η κατανάλωση νερού έχει μειωθεί κατά 7 κυβικά καθώς οι πολίτες αδυνατούν  ήδη  να πληρώσουν τους λογαριασμούς του νερού. Δεν υπάρχει επίσης καμια εγγύηση οτι η εταιρεία δεν θα κόβει την παροχή νερού στους πολίτες που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτηση του Γ. Αρχοντόπουλου:

Από την πλευρά της η γεωπόνος, μέλος του συντονιστικού «SOSτε το νερό» και της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, Τάνια Γιαννιού, αναφέρθηκε στο διεθνές σκηνικό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι όπου έγινε ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε “παταγωδώς”, και επέστρεψε στο δημόσιο χαρακτήρα του. Έφερε παραδείγματασ από χώρες που η διαχείρισης του νερού επέστρεψε μετά από μερικά χρόνια σε δημόσιο έλεγχο όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, η Γρενόμπλ, η Τουλούζη, η Μασσαλία, η Κοτσαμπάμπα στη Βολιβία κ.α.). Η κ. Γιαννού αναφέρθηκε ακόμη στο δημοψήφισμα που έγινε στην Ιταλία και κατέγραψε ότι το 96% του κόσμου αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του νερού ενώ στην Βιέννη το 87% τάχθηκε επίσης ενάντια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δύο εκατομμύρια πολίτες απ`όλη την Ευρωπη έχουν υπογράψει για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού, αίτημα που θα καταθετεί από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών “Right2water” στην Ευρωπαίκή Επιτροπή ζητώντας να δημιουργήσει σχετική νομοθεσία για το ζήτημα του νερού. Τόνισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση. Παράλληλα, επεσήμανε ότι “η πώληση της ΕΥΑΘ δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας”. Όπου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό η τιμή του ανέβηκε, η ποιότητα χειροτέρευσε ενώ οι εταιρείες δεν φρόντιζαν ούτε για την συντήρηση των δικτύων.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτηση της Τ. Γιαννιού:

Ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ Γ. Κρεστενίτης ανέφερε συνοπτικά τους άμεσους στόχους της καμπάνιας SOSTE το νερό και επεσήμανε ότι θα αποσταλεί και επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού. Τα μέλη της καμπάνιας θα απευθυνθούν στους βουλευτές της Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητώντας τους να δημοσιοποιήουν την θέση τους γύρω από το ζήτημα αυτό. Τέλος το SOSTE το νερό θα απευθυνθεί στους πολίτες ενημερώνοντας τους για τις επιπτώσεις της μετατροπής του νερού σε εμπόρευμα καλώντας τους να είναι σε πλήρη εγρήγορση σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης για την πώληση της ΕΥΑΘ. Κλείνοντας τόνισε με νόημα ότι σε όποια χώρα υποστηρίχθηκε από “τοπικό άρχοντα” η διασφάλιση του νερού ως δημόσιο αγαθό, “αυτός επανεκλέχθηκε πανηγυρικά”.

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την τοποθέτηση του Γ. Κρεστενίτη:

Δείτε τέλος την συζήτηση που ακολούθησε την συνέντευξη Τύπου με τα ερωτήματα όπως τέθηκαν από τους δημοσιογράφους και απαντήθηκαν από τους εκπροσώπους του “Sosτε το νερό”:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top