H διάσκεψη του Μπαλί σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί το 2009 στη Δανία και θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο μετά τη λήξη του το 2012.
Συνέπειες – Πληθαίνουν τα «καμπανάκια»
- Σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών στο Σαν Φρανσίσκο, οι ειδικοί εξέφρασαν την άποψη ότι έχει ήδη συσσωρευτεί αρκετό διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ώστε στα μέσα της επόμενης δεκαετίας δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος στο Βόρειο Πόλο τα καλοκαίρια.
- Παράλληλα, Αυστραλοί επιστήμονες, με άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Science, προειδοποιούν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι -μεταξύ των οποίων ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος ανοικτά των βορείων ακτών του Κουίνσλαντ- θα αρχίσουν να εξαφανίζονται σε 30 χρόνια εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ενεργειακή (δηλ. οικονομική) διπλωματία
- Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 50% έως το 2050 για να αποτραπούν οι καταστρεπτικές συνέπειες της παγκόσμιας θέρμανσης.
- Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ ζητούσε σαφή δέσμευση των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών για μείωση των εκπομπών αερίου από 25% έως 40% με χρονικό ορίζοντα το 2020.
- Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία.
- Στις αναπτυσσόμενες χώρες ρίχνουν οι ΗΠΑ το βάρος της ευθύνης για το κλίμα υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη δέσμευση εκ μέρους των αναπτυσσόμενων χωρών.
- Η ΕΕ είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ότι αν δεν δεχθούν συγκεκριμένους στόχους η Ευρώπη δεν θα συμμετάσχει στην ξεχωριστή διάσκεψη για το κλίμα που οργανώνουν οι ΗΠΑ για τον Ιανουάριο. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη δεχθεί επικρίσεις ότι η διάσκεψή της έχει στόχο να παρακάμψει τη διαδικασία του ΟΗΕ.
- ΗΠΑ και Καναδάς απορρίπτουν την αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς.
- Σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο, ο προεδρεύων της Συνόδου, υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδονησίας Ραχμάτ Βιτοέλαρ, πρότεινε να απαλειφθεί από το κείμενο ο ενδιάμεσος στόχος για το 2020 και να υπάρχει αναφορά μόνο στο μακροπρόθεσμο στόχο του ΟΗΕ για το 2050.
[Αυτό σημαίνει φρένο στην “Ανάπτυξις”, τώρα]
Η “συμφωνία”
Ο «Οδικός Χάρτης» που συμφωνήθηκε, και με τις ΗΠΑ, αναμένεται να οδηγήσει σε μία νέα Διάσκεψη για το Κλίμα, περί τα τέλη του 2009, στη Δανία. Επίσης, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στο θέμα της αποψίλωσης των δασών, ενώ δημιουργείται Ταμείο για τη στήριξη των θυμάτων των κλιματικών αλλαγών.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Ναταλί Μοριζέ αναγνώρισε ότι η συμφωνία είναι κατώτερη των προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εκτιμήσεις της Greenpeace
Σκεπτικισμό εκφράζει το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης, αφού δεν τέθηκε δεσμευτικός στόχος για τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου.
«Δυστυχώς οι σύνεδροι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών της, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές αλλαγές. Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη τους τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αρκτική ενδέχεται να απωλέσει το κάλυμμα πάγου, κατά τους θερινούς μήνες, μέσα στα επόμενα 5 με 6 χρόνια, ενώ οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως το 2007 ήταν η έβδομη θερμότερη χρονιά στην ιστορία.»
Τώρα, για τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από πολίτες, επιστήμονες και οργανώσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το ‘νέο Κιότο’ θα περιλαμβάνει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, μέλος της Ομάδας Ενεργειακού της Οικολογίας Αλληλεγγύης – ΟΑ