Κοινός στόχος το πρασίνισμα των οικονομιών των Βαλκανίων
Πράσινοι από 11 βαλκανικές χώρες συμμετείχαν στην τριήμερη Συνδιάσκεψη των Βαλκάνιων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια στις 10-12 Δεκεμβρίου. Ευρωπαίοι και Έλληνες Πράσινοι είχαν συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Στην 4η Συνδιάσκεψη των Βαλκάνιων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Διαλόγου Ανατολής-Δύσης», τους Έλληνες Οικολόγους Πράσινους εκπροσώπησαν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Τάσος Κρομμύδας και ο εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Πάνος Λογγινίδης. Συμμετείχαν εκπρόσωποι Πράσινων Κομμάτων και από τις 11 Βαλκανικές χώρες ενώ τις συζητήσεις παρακολούθησαν πάνω από 150 άτομα.
Υπενθυμίζεται πως η 1η και 2η Συνδιάσκεψη είχαν πραγματοποιηθεί το 2008 και το 2009 στη Θεσσαλονίκη και η 3η πριν ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη.
Την Παρασκευή η Συνδιάσκεψη ξεκίνησε με ανοικτή συζήτηση για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδοχικοί κύκλοι παρουσιάσεων για τα παρακάτω θέματα:
- Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι και το Πράσινο New Deal, όπου -μεταξύ άλλων- ο Μιχ. Τρεμόπουλος παρουσίασε τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για μια πράσινη στροφή στην οικονομία ως ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.
- Βαλκανικές οικονομίες και ενέργεια, όπου ο Τάσος Κρομμύδας παρουσίασε το ενεργειακό προφίλ της ελληνικής οικονομίας και τις πράσινες οπτικές για τη μετάβαση σε μια οικονομία ελάχιστων εκπομπών.
- Εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ στα Βαλκάνια
- Πρασινίζοντας την οικονομία: Γεωργία και τουρισμός
Το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κου Γκρουέφσκι, πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με εκπροσώπους Πράσινων από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Στη συνάντηση συμμετείχαν:
- οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Marije Cornelissen (Ολλανδία)
- η Liljana Popovska, πρόεδρος και ο Toni Ristov, εκπρόσωπος του κόμματος DOM, που συμμετέχει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με υφυπουργείο περιβάλλοντος και είναι υποψήφιο κόμμα-παρατηρητής στο ΕΠΚ
- o Anne de Boer από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ίδρυμα
- ο Τάσος Κρομμύδας από τη Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
O Anne de Boer έκανε μια παρουσίαση των στόχων της Συνδιάσκεψης. Η Marije Cornelissen αναφέρθηκε στο ζήτημα των επιπτώσεων από την απελευθέρωση της βίζας για χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο. Μετέφερε τη διατυπωμένη δυσαρέσκεια ευρωβουλευτών δεξιών κομμάτων με την “κατάχρηση” του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης από πολίτες της ΠΓΔΜ αλβανικής καταγωγής ή Ρομά και ρώτησε τον κ. Γκρουέφσκι αν ενημερώνονται επαρκώς οι πολίτες για το τι σημαίνει απελευθέρωση βίζας και τι μέτρα παίρνει για τη βελτίωση των συνθηκών των κοινοτήτων των Ρομά και των Αλβανών. Ο Γκρουέφσκι απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει και τα προγράμματα που εκπονεί η κυβέρνηση για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και την κατασκευή απαραίτητων υποδομών.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ως στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης έχει συμμετάσχει σε διασυνοριακό πρόγραμμα καταγραφής των πηγών ρύπανσης του Αξιού ποταμού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, ρώτησε τον κ. Γκρουέφσκι για τα αναπτυξιακά σχέδια, τη ρύπανση, το ενδεχόμενο κατασκευής σταθμών πυρηνικής ενέργειας και την πιθανότητα καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην ΠΓΔΜ. Ο Γκρουέφσκι απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για πυρηνικό σταθμό την επόμενη περίοδο αλλά μια σειρά από υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αξιό και πως η χώρα του ενσωματώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα.
Σε δηλώσεις του ο Μ. Τρεμόπουλος σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, υπερασπίστηκε την υιοθέτηση για τη χώρα μιας ονομασίας κοινής αποδοχής με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι εθνικιστικές απόψεις κάνουν κακό πρώτα στην ίδια τη χώρα αυτών που υποτίθεται ότι την υπερασπίζονται.