ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ “ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ”

Το Παγκρήτιο Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη, αντιτίθεται στα αλόγιστα σχέδια του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την κατασκευή διαμετακομιστικού σταθμού κλειστού τύπου στον κόλπο της Μεσσαράς. Το Υ.Ε.Ν. με προκλητικό έλλειμμα δημοκρατικότητας και με παραπλανητική ενημέρωση προωθεί την κατασκευή ενός τεράστιου διαμετακομιστικού σταθμού, τον οποίο βαφτίζει “πύλη του Νότου”, με ξένους επενδυτές χωρίς να αποκαλύπτει τις πραγματικές του διαστάσεις και επιπτώσεις.

Πρόκειται για ένα έργο τεράστιου μεγέθους με εξαιρετικά αμφίβολα οφέλη και εμφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, στο φυσικό περιβάλλον και στον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και στην ανάπτυξη και την οικονομία του νησιού. Το έργο θα δεσμεύσει χιλιάδες στρέμματα θαλάσσιου και εδαφικού χώρου για την κατασκευή του σταθμού -“μαμούθ” ο οποίος θα είναι κλειστού τελωνιακού καθεστώτος. Καθημερινά θα ελλιμενίζονται εκατοντάδες υπερμεγέθη πλοία με μεγάλο στατιστικό ενδεχόμενο σοβαρού ατυχήματος (πετρελαιοκηλίδα, επικίνδυνο φορτίο κ.λπ.). Είναι βέβαιο ότι το έργο θα απειλήσει την χελώνα Caretta-Caretta στον Κομμό και θα υποβαθμίσει την ακτογραμμή σχεδόν σε όλη την Νότια Κρήτη. Ο τουρισμός θα δεχτεί ολέθριο πλήγμα, η αλιεία θα περιοριστεί δραματικά, η αέρια ρύπανση θα πολλαπλασιαστεί, οι καλλιέργειες θα υποβαθμιστούν, αρχαιολογικά μνημεία θα απειληθούν και η περιοχή θα μεταμορφωθεί τελικά σε ένα γκρίζο και ξένο βιομηχανικό τόπο.

Το Παγκρήτιο Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη”, πιστεύει ότι ο, πλούσιος από κάθε άποψη, ιστορικός κόλπος της Μεσσαράς έχει πρώτιστα ανάγκη την προαγωγή της βιώσιμης τοπικής τουριστικής και αγροτικής ανάπτυξης που θα σέβεται την ταυτότητα του τόπου θα προσελκύει τον τουρισμό στην περιοχή, θα επιτρέπει στους ντόπιους να μείνουν στον τόπο τους και θα αξιοποιεί, χωρίς να καταστρέφει, τα σπουδαία πλεονεκτήματα της περιοχής.

Ζητάμε από το Υ.Ε.Ν., να αποσύρει οριστικά τη θέση του για δημιουργία του τεράστιου αυτού διαμετακομιστικού σταθμού πριν πλήξει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον κι το μέλλον της Μεσσαράς, της οποίας η οικονομία ήταν πάντοτε συνδεδεμένη με τον φυσικό πλούτο και τον πολιτισμό, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Παγκρήτιο Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη”
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Οικολογική Πρωτοβουλία Δήμου Φοίνικα
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
Οικολογική Ομάδα Σητείας
Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας
www.ecocrete.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top