Ο Πούτιν ισχυρίζεται (δικαίως), ότι οι Αμερικανοί τον έκλεψαν στο ζύγι, με τον πυρηνικό αφοπλισμό. Η Βόρεια Κορέα και το Ιράν του Αχμαντινετζαντ, κάνουν αυτό που κάθε μικρή χώρα που νοιώθει ανασφαλής, θα επιχειρήσει. Οι μεγάλοι έτσι κι αλλιώς κάναν το κουμάντο τους.
———————————————————
Λονδίνο “το φύλαξαι τα αγαθά (εξ ομοίων επιβούλων), χαλεπότερον του κτήσασθαι ( εκ των αποικιών και της θαλασσοκρατορίας)” Η Βρετανία έχει συσσωρεύσει 100 τόνους πλουτώνιου, αρκετό για την κατασκευή 17.000 πυρηνικών βομβών σαν αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι, δείχνει έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας. Το ραδιενεργό υλικό προέρχεται κυρίως από τις εξαντλημένες ράβδους ουρανίου που χρησιμοποιούνται στα πυρηνικά εργοστάσια.
Αν και η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα ραδιενεργά υλικά προστατεύονται επαρκώς, η έκθεση προειδοποιεί ότι το πλουτώνιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες για την κατασκευή «πρόχειρων πυρηνικών βομβών”.
Η έκθεση έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση διεξάγει δημόσιο διάλογο για το κατά πόσο πρέπει να κατασκευστούν νέα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες μονάδες πρέπει να έχουν κλείσει έως το 2023, και η «προκαταρκτική θέση» της κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να φτιαχτούν νέες, προκειμένου να περιοριστούν τα άερια του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και η εξάρτηση της χώρας από ξένο πετρέλαιο.
«Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το πολύ επικίνδυνο υλικό δεν θα πέσει σε λάθος χέρια» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Τζέφρι Μπούλτον, πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε τη νέα έκθεση.
«Μόλις έξι κιλά πλουτωνίου χρησιμοποιήθηκαν στη βόμβα που ισοπέδωσε το Ναγκασάκι, και η ποσότητα που διαθέτει σήμερα η Βρετανία είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη».
Μια προσωρινή λύση, είπε ο καθηγητής, είναι να μετατραπεί η σκόνη ουρανίου σε σφαιρίδια, τα οποία δεν διασπείρονται στην ατμόσφαιρα τόσο εύκολα. Τα σφαιρίδια θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο σε αντιδραστήρες νέας γενιάς.
Ένα ακόμα μέτρο, πρόσθεσε, θα ήταν να καεί το ουράνιο ώστε να αυξηθεί η ραδιενέργειά του και να γίνει πιο δύσκολος ο χειρισμός και η μεταφορά του. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του δημόσιου διάλογου