Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ που γίνεται αυτές τις μέρες στο Μπαλί της Ινδονησίας είναι η πιο σημαντική συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στον πλανήτη. Ο λόγος απλός. Οι κλιματικές αλλαγές που είναι εδώ και δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν καθόλου εύκολα. Σίγουρα πάντως όχι με τα παχιά και χωρίς πρακτική εφαρμογή λόγια των πολιτικών απανταχού στον πλανήτη.
Σε αυτήν την σημαντική συνδιάσκεψη συμμετέχουν περίπου 8.500 εκπρόσωποι κρατών και οργανισμών και 1.200 περίπου εκπρόσωποι ΜΜΕ. Εντυπωσιακοί οι αριθμοί των εκπροσώπων από τις περισσότερες χώρες. Μερικοί ενδεικτικοί αριθμοί εκπροσώπων:
Αλβανία 4, Αλγερία 8, Αγκόλα 20, Αυστραλία 110, Αυστρία 31, Βουλγαρία 9, Μπανγκλαντές 29, Μποτσουάνα 9, Βραζιλία 185, Μπουρούντι 2, Κροατία 8, Δανία 94, ΕΕ 103, Ιταλία 20, Καζακστάν 5, Μάλτα 2, Πορτογαλία 45, Ρουμανία 9, Σερβία 13, Ισπανία 44, ΠΓΔΜ 5, Τρινιντάντ και Τομπάγκο 3, Τουρκία 34.
Και η Ελλάδα; Απούσα ως κυβέρνηση. Έχει όμως κάθε δικαιολογία. Δεν έχει Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ποιος να πάει;
Αναζητούνται οι θέσεις και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Μπαλί, φωνάζει το WWF: Αθήνα, 4-12-07: «Το WWF Ελλάς προσπαθεί να εντοπίσει τις θέσεις της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή. Αν κάποιος τις έχει βρει σας παρακαλούμε να τις στείλετε αμέσως στο Μπαλί της Ινδονησίας»(Συν. 1)
Την οριστικά χαμένη τιμή της Ελλάδος, προσπαθεί να περισώσει (σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της γραμματείας της Συνδιάσκεψης), το Ελληνικό Κοινοβούλιο με εκπρόσωπο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής Κυριάκο Μητσοτάκη. (Συν.2) Ακούγεται ότι μπορεί να μεταβεί κλιμάκιο υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θ. Σκυλακάκη. Επίσης το ΥΠΕΧΩΔΕ με ΔΤ της 6/12/2007 ισχυρίζεται ότι η Ελληνική αντιπροσωπεία θα αριθμεί 12 άτομα. (Συν. 3)
Πότε και με ποιες θέσεις; Ποιος μίλησε για πράσινη διπλωματία;
Να θυμίσουμε ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας που έθεσε το θέμα των κλιματικών αλλαγών στην κορυφή της προεκλογικής του ατζέντας, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Κιότο και είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αυστραλίας.
Ο δικός μας;
Συμπέρασμα:
Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ και χειροτερεύουν.
Η κυβέρνηση αδιαφορεί επικίνδυνα, με αποτέλεσμα τυπικά, επικοινωνιακά, αλλά κυρίως ουσιαστικά να απουσιάζει από την Συνδιάσκεψη στο Μπαλί.
Εμείς είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά, δεν μπορούμε να πάμε.
Η μόνη λύση είναι να συμμετάσχουμε το Σάββατο στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για το κλίμα που οργανώνεται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, να ενώσουμε την φωνή μας με τους συμπολίτες μας στον πλανήτη και να απαιτήσουμε ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων και όχι άλλα ευχολόγια. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Με τιμή,
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος Δ.Σ.
Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας
Συν. 3 δελτία τύπου
=============================================
Αναζητούνται οι θέσεις και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Μπαλί
Αθήνα, 4-12-07: «Το WWF Ελλάς προσπαθεί να εντοπίσει τις θέσεις της χώρας μας για την κλιματική αλλαγή. Αν κάποιος τις έχει βρει σας παρακαλούμε να τις στείλετε αμέσως στο Μπαλί της Ινδονησίας». Αυτό είναι το μήνυμα του WWF Ελλάς προς τους πολιτικούς της χώρας και ιδιαίτερα προς την Κυβέρνηση.
Από χθες και ως τις 14 Δεκεμβρίου η καρδιά του κόσμου θα χτυπά στο Μπαλί της Ινδονησίας.. Αντιπρόσωποι από 191 χώρες συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή σε μια προσπάθεια να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής απειλής που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Οι κυβερνήσεις του κόσμου και ειδικά οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να καταλήξουν σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την μετά-Κιότο εποχή, που θα προβλέπει σημαντικές μειώσεις εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και θα θέσει τις βάσεις για μια κοινή παγκόσμια συμφωνία το αργότερο έως το 2009.
«Στον κατάλογο των συμμετεχόντων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Γραμματεία της Συνδιάσκεψης παρελαύνουν εκατοντάδες Πρόεδροι και Αντιπρόεδροι Κυβερνήσεων, Υπουργοί, Υφυπουργοί, διπλωμάτες, επιστημονικό προσωπικό από όλο τον κόσμο, αλλά μόλις ένας εκπρόσωπος εκ μέρους της Ελλάδας», σημειώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών του WWF Ελλάς. «Περιμέναμε ότι η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα πήγαινε σύσσωμη στο Μπαλί και θα λάμβανε μέρος σε όλες τις συζητήσεις -από την έναρξή τους- προτείνοντας γενναίες πολιτικές. Όμως στη λίστα των μετεχόντων που περιλαμβάνει τα στοιχεία όσων είχαν δηλώσει συμμετοχή έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου, είδαμε μόνο το όνομα του βουλευτή και Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ενδεικτικά, η Αγκόλα έχει δηλώσει 19 μετέχοντες, η Αυστρία 31, η Βουλγαρία 9, η Πορτογαλία 45. Αν και ανεπίσημες πληροφορίες δηλώνουν πως στο Μπαλί η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα στελεχωθεί και από κλιμάκιο υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Θ. Σκυλακάκη, η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης για τα μέλη και την ατζέντα της εθνικής αντιπροσωπείας και η καθυστέρηση υποβολής λίστας συμμετεχόντων εκ μέρους της Ελλάδας, προιδεάζουν αρνητικά για τη σημασία που αποδίδει στην Συνδιάσκεψη η Κυβέρνηση και ειδικά το ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Για το WWF Ελλάς είναι ξεκάθαρο ότι η παρουσία της Ελλάδας στη συνδιάσκεψη του Μπαλί θα αποτελέσει δείκτη της ανταπόκρισης της Κυβέρνησης στην αυξανόμενη κοινωνική ανησυχία για τις ήδη ορατές επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι οι επιδόσεις της χώρας μας στην κλιματική αλλαγή είναι πολύ φτωχές», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Αν και δεν έχουμε ξεκινήσει θετικά, ευελπιστούμε ότι στην πορεία των διαπραγματεύσεων η Ελληνική Αντιπροσωπεία θα δηλώσει «παρών» και θα μας προκαλέσει να τη χειροκροτήσουμε για τις φιλόδοξες θέσεις της», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας.
Δείτε τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η γραμματεία της Συνδιάσκεψης: http://unfccc.int/resource/docs/2007/cop13/eng/misc01p01.pdf
=======================================================
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (αντί υπουργού) στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές
Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθεί στο Μπαλί της Ινδονησίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων. Στη διάσκεψη όπου θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 191 χώρες, θα παρουσιαστούν οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα συζητηθούν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου τα επόμενα χρόνια.
Με αφορμή την συμμετοχή του, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Οι κλιματικές αλλαγές είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα στον αιώνα που διανύουμε. Η διάσκεψη του Μπαλί έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, καθώς όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη να αναληφθούν από τώρα γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να μην μπει ο πλανήτης μας στο δρόμο δίχως γυρισμό.
Είναι βέβαιο ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επηρεάσουν και τη χώρα μας, γι’ αυτό και θεωρώ πολύ σημαντική την συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας σε αυτόν τον διεθνούς εμβέλειας διάλογο. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα να αποκομίσουμε και πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να διαπιστώσουμε τις πολιτικές που ακολουθούν και άλλες χώρες. Ήρθε η ώρα να περάσουμε από την διαπίστωση του προβλήματος στην δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του».
========================================================
Απάντηση στην ανακοίνωση ΥΠΕΧΩΔΕ, 6-12-2007
Με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ της 6ης Δεκεμβρίου για το WWF Ελλάς, και για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών, έχουμε να δώσουμε τις εξής απαντήσεις στα συγκεκριμένα σημεία που θίγονται:
Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει:
«1. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ενημερώσει το Υπουργείο Εξωτερικών με σχετική επιστολή στις 23 Νοεμβρίου ότι θα συμ-μετάσχει στην Διάσκεψη του Μπαλί με αντιπροσωπεία υπό τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη. Η σχετική επιστολή διαπίστευσης εστάλη από το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών στον ΟΗΕ στις 3 Δεκεμβρίου.»
Απάντηση: Το WWF Ελλάς χρησιμοποίησε επίσημο κείμενο της γραμματείας της Συνδιάσκεψης (το οποίο μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα http://unfccc.int/resource/docs/2007/cop13/eng/misc01p01.pdf)
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, δεν είχε δηλωθεί Ελληνική Aντιπροσωπεία πέραν του εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μητσοτάκη. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητο δεδομένο που δεν μπορεί παρά να σχολιαστεί αρνητικά.
«2. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μετέχει στη Διάσκεψη του Μπαλί με τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη και τρία στελέχη του Υπουργείου: τον κ. Πάρη Ζήκο αρμόδιο Διευθυντή για την κλιματική αλλαγή, την κα Ελπίδα Πολίτη, επικεφα-λής του Γραφείου Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών του ΥΠΕΧΩΔΕ και τον κ. Κυριάκο Ψύχα, στέλεχος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Ακόλουθο Περιβάλλοντος στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα θα εκ-προσωπηθεί στο Μπαλί συνολικά από 12 άτομα, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εξωτερικών από τις 3 Δεκεμβρίου.»
Απάντηση: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μαθαίνουμε επίσημα μέρος της σύνθεσης της Ελληνικής Αντιπροσωπείας. Μέχρι πριν από λίγες μέρες οποιαδήποτε σχετική πληροφορία είχε μόνο ανεπίσημη μορφή, και προήλθε αποκλειστικά ως αποτέλεσμα των επίμονων διερευνητικών προσπαθειών της οργάνωσης.
«3. To ελληνικό τμήμα της WWF γνώριζε από τις 28 Νοεμβρίου την συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Συνδιάσκεψη του Μπαλί καθώς είχε λάβει σχετική επιστολή από τον Υφυπουργό κ. Σταύρο Καλογιάννη.»
Απάντηση: Παραθέτουμε χωρίς σχόλια αυτούσια την απάντηση του κ. Καλογιάννη της 28ης Νοεμβρίου (δείτε εδώ), καθώς και την αρχική επιστολή του WWF Ελλάς προς τον ίδιο (δείτε εδώ).
«4. Για την προετοιμασία της αποστολής του ΥΠΕΧΩΔΕ έγιναν συσκέψεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουρ-γείου και αξιοποιήθηκαν σχετικά υπομνήματα που εστάλησαν από διάφορους φορείς και μη κυβερνητικές οργα-νώσεις. Σημειώνουμε βέβαια ότι τις θέσεις της Ελλάδας στην Συνδιάσκεψη του Μπαλί καθορίζουν και δεσμεύουν τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του πρόσφατου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή.»
Απάντηση: Θα είχε ενδιαφέρον τα συμπεράσματα των συσκέψεων να δημοσιοποιηθούν ώστε ο κάθε Έλληνας πολίτης να γνωρίζει τις συγκριμένες θέσεις της Ελληνικής Πολιτείας για την κλιματική αλλαγή, πριν τη σημαντική συνδιάσκεψη στο Μπαλί. Για παράδειγμα, ποιες είναι οι θέσεις της Ελλάδας για μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως:
– Οι δεσμευτικές μειώσεις εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών υπό το Παράρτημα Ι του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
– Την εξέταση δεσμεύσεων για αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
– Τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών.
– Τους τρόπους συμπερίληψης της αλλαγής χρήσης γης και της δασοπονίας στη συμφωνία για τη μετά το 2012 περίοδο.
– Τη συμπερίληψη ναυτιλίας και αεροπορικών μεταφορών σε σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών.
Όσον αφορά το παράπονο του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το WWF Ελλάς δεν αναγνωρίζει τις θετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου, παραπέμπουμε τον κ. Υπουργό στις ανακοινώσεις που υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της οργάνωσης:
1. την επιβολή προστίμων στη ΔΕΗ
(http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=555&Itemid=159)
2. την παρέμβαση του Υπουργού για την απόσυρση τροπολογίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις (http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=523&Itemid=72)
3. την παρέμβαση του Υπουργού για παύση Προέδρου του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου (http://www.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=264&Itemid=72)
Θυμίζουμε επίσης ότι η πρώτη ‘κριτική’ που άσκησε το WWF Ελλάς στην παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έγινε άμεσα, αλλά μετά από έναν ολόκληρο χρόνο -στα πρώτα «γενέθλια» της Κυβέρνησης (15 Μαρτίου 2005)- όταν μαζί με άλλες επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις αποτίμησε τον 1ο χρόνο του έργου της Κυβέρνησης για το περιβάλλον.
Η άσκηση αντικειμενικής κριτικής καθώς και η αναγνώριση θετικών πρωτοβουλιών, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης. Αυτό έκανε και θα συνεχίσει να κάνει το WWF, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, με ένα και μόνο αντικειμενικό σκοπό – την προάσπιση του περιβάλλοντος.
=====================================================
κ. Καλογιάννης προς WWF : syn-3a-wwf_letter_unfccc_bali_141107.pdf