Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) προκαλεί για ακόμη μία φορά με την απαίτησή του να δαπανηθούν 14,5 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μην καταρρεύσει η σήραγγα της εκτροπής του Αχελώου. Με την προκλητική αυτή μεθόδευση, το αρμόδιο Υπουργείο προσπαθεί απροκάλυπτα να παρακάμψει την αναστολή των έργων, που έχει διατάξει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η απαίτηση αυτή είναι απαράδεκτη δεδομένου ότι: το καταστροφικό και παράλογο έργο της εκτροπής του Αχελώου έχει ήδη ζημιώσει τη χώρα με πλέον των €3 δις από το 1992, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται εδώ και 15 χρόνια να χρηματοδοτήσει την εκτροπή, ενώ σήμερα η ελληνική κοινωνία «στενάζει» υπό την οικονομική χρήση.
Οι προτεινόμενες από το ΥΠΟΜΕΔΙ «ελάχιστες επεμβάσεις» προς αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας δεν είναι καθόλου «ελάχιστες» αλλά, αντίθετα, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες και διασφαλίζουν τη μακροχρόνια σταθερότητα της σήραγγας και όχι την προσωρινή ευστάθειά της, όπως επικαλείται το ΥΠΟΜΕΔΙ, έως ότου λήξει η εκκρεμοδικία.
Τα προτεινόμενα μέτρα θα δημιουργήσουν μία δύσκολα επανορθώσιμη κατάσταση σε περίπτωση ακύρωσης της εκτροπής του ποταμού. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής από την επαναλειτουργία των εργοταξίων που είναι ήδη εγκατεστημένα στις κοίτες των υδατορεμμάτων.
Όπως έχουν τονίσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στο παρελθόν, θα χρειαστούν ακόμη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία οι κυβερνήσεις δεν έχουν τοποθετηθεί με ειλικρίνεια, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα που δεν έχουν καν σχεδιαστεί, ώστε το νερό να φτάσει στα χωράφια της Θεσσαλίας, αν και όταν η εκτροπή ολοκληρωθεί.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS συνεχίζουν τον πολυετή αγώνα τους για την αποκατάσταση της λογικής και καλούν την Κυβέρνηση να παραδεχτεί επιτέλους, με ευθύτητα και ειλικρίνεια, το προφανές: η εκτροπή του Αχελώου ζημιώνει ανεπανόρθωτα και μακροχρόνια την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Οι οργανώσεις απαιτούν την ακύρωση όλων των καταστροφικών και σπάταλων έργων της εκτροπής του Αχελώου.
Σημειώσεις :
Εδώ και 18 χρόνια, πριν καν ξεκινήσουν τα έργα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως η εκτροπή του Αχελώου επιφυλάσσει:
· Υπέρογκο οικονομικό κόστος.
· Απρόβλεπτες και υπο-εκτιμημένες οικολογικές επιπτώσεις,
· Σοβαρούς και υπο-εκτιμημένους περιβαλλοντικούς κινδύνους
· Επικίνδυνο λαϊκισμό, καθώς η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί.
Εδώ και 18 χρόνια, τα έργα εκτροπής του Αχελώου έχουν ακυρωθεί 5 φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από το 2006, εκκρεμεί η έκτη αίτηση ακύρωσης, κατά νομικής διάταξης που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ και εγκρίνει το έργο «δια της πλαγίας οδού». Το 2009, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο παρέπεμψε το θέμα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), καθώς προκύπτουν εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Εν αναμονή της απόφασης του ΔΕΕ, οι πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση αναστολής των έργων, ώστε να μη δημιουργηθούν καταστροφικά τετελεσμένα πριν κριθεί δικαστικά η υπόθεση. Με την 141/2010 απόφασή της, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή των έργων.