Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ανακοίνωσε πως οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε συναγερμό καθώς σημειώθηκε ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζιε, στα νοτιοανατολικά της χώρας. «Δεν έχουν εντοπιστεί ασυνήθιστα ίχνη ραδιενέργειας», ανέφερε το γαλλικό δημόσιο ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας (IRSN), το οποίο έχει εγκατεστημένους αισθητήρες στην περιοχή. Όπως τόνισε το ατύχημα δεν προκαλεί κίνδυνο για τον πληθυσμό ή το περιβάλλον.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας το ατύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ωστόσο ανακοινώθηκε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου. Οι αρχές κάνουν λόγο για «μικρό ατύχημα» και ο υπουργός Ενέργειας, Βολοντιμίρ Ντεμτσίσιν, υποστήριξε πως «δεν υπάρχει κίνδυνος». «Δεν υπάρχει καμία απειλή. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τους αντιδραστήρες», ανέφερε, σημειώνοντας πως το ατύχημα σημειώθηκε στο σύστημα εκροών και σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας».
Όπως ανακοίνωσε ο πυρηνικός αντιδραστήρας θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης του προβλήματος, εξαιτίας του οποίου αρκετές πόλεις και δεκάδες χωριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο πρώτος αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζιε τέθηκε σε λειτουργία το 1984 και με την πάροδο του χρόνου προστέθηκαν ακόμη πέντε. Το εν λόγω εργοστάσιο καλύπτει το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
Το απόγευμα της Τετάρτης το γαλλικό δημόσιο ινστιτούτο πυρηνικής ασφάλειας IRSN ανακοίνωσε πως δεν έχει εντοπίσει ασυνήθιστα ίχνη ραδιενέργειας στην Ουκρανία, και πως το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό δεν προκαλεί κίνδυνο για τον πληθυσμό ή για το περιβάλλον. «Έχουμε δύο αισθητήρες εγκατεστημένους στη στέγη της γαλλικής πρεσβείας στο Κίεβο και η πρεσβεία δεν έχει επισημάνει κάτι ασυνήθιστο», εκπρόσωπος του Ινστιτούτου για την ανατολική Ευρώπη στο Reuters. «Αν είχε γίνει ατύχημα, θα το ξέραμε», πρόσθεσε.
Βέβαια φίλοι που γνωρίζουν λίγο περισσότερα από εμάς λένε ότι φαίνεται από τις ανακοινώσεις (και ευλπιστούμε) ότι το ραδιενεργό νέφος ήταν στο επίπεδο ραδιενεργού υδρογόνου. Γι αυτούς είναι ακίνδυνο, όμως και το νέφος του εξατμισθέντος νερού συγκαταλέγται στα ραδιενεργά απόβλητα και θα είναι ενεργό ακόμη δύο εβδομάδες, πάνω κάτω.