του Γιώργου Μπλιώνη
Σε πρόσφατο άρθρο στο New Yorker, η Ναομι Κλαϊν και ο Τζέησον Μποξ υποστηρίζουν ότι μια συμφωνία για το κλίμα θα αποτελέσει την καλύτερη ελπίδα για την ειρήνη. Οι εργασίες της συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP21) ξεκίνησαν την Κυριακή, ενώ την ίδια μέρα διαδήλωσαν πλήθη σε πολλές πόλεις του κόσμου, από την Αυστραλία έως τον Καναδά – και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας που συνεχίζει να πλήττεται από την οικονομική κρίση, πολλοί ίσως δεν διακρίνουν τη σημασία αυτής της συνόδου. Κι όμως! Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη επηρεάζει και τη χώρα μας, που πρέπει να προσαρμοστεί για να μην αντιμετωπίσει μια χειρότερη κρίση! Ήδη ο Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων δεκαετιών και τα καλοκαίρια αναμένονται με πιο έντονους καύσωνες και παρατεταμένες ξηρασίες. Η Καλιφόρνια που διαθέτει κλίμα αντίστοιχο με το δικό μας βιώνει ίσως τη χειρότερη ξηρασία της ιστορίας της, η οποία έχει τρομακτικό αντίκτυπο στα υδατικά της αποθέματα. Ήδη μελετούνται δρακόντεια μέτρα εξοικονόμησης νερού, που θα επηρεάσουν ακόμη και το πόσες φορές θα χρησιμοποιεί το ντουζ μια οικογένεια! Το αν η ΔΕΗ συνεχίσει να παράγει ενέργεια από λιγνίτη αποτελεί συνεπώς θέμα εξαιρετικής αμεσότητας.
Ας επιστρέψουμε όμως στη σχέση της συνόδου με την παγκόσμια ειρήνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σύνοδος λαμβάνει χώρα στο Παρίσι που σημαδεύτηκε από τα πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα. Σύμφωνα με τους Μποξ και Κλάϊν, η σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τον πόλεμο στη Συρία είναι πλέον αδιαμφισβήτητη, αν και δεν της έχουν δώσει πολλοί την πρέπουσα σημασία. Ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζων Κέρρυ, είχε δηλώσει στις αρχές Νοεμβρίου ότι: «Δεν αποτελεί απλή σύμπτωση ότι πριν το ξέσπασμα του εμφυλίου στη Συρία, η χώρα βίωσε τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της. Ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι από αγροτικές περιοχές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις πόλεις, εντείνοντας την ήδη υπάρχουσα πολιτική αναταραχή».
Αποτελεί πλέον κοινοτοπία η διαπίστωση ότι οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και με τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου. Αυτό ήταν και ένα από τα βαθύτερα αίτια για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στο Ιράκ και την αλλαγή του καθεστώτος, που πάντα σύμφωνα με τους Μποξ και Κλαϊν, βοήθησαν και στην εμφάνιση του ISIS. Η συγκεκριμένη φανατική οργάνωση βρήκε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί σε μια περιοχή με πολύ πετρέλαιο και ελάχιστο νερό.
Η σύνοδος του Παρισιού λοιπόν είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να μειώσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και να απομακρυνθούμε από τη χρήση ενός φυσικού πόρου που χρηματοδοτεί κάθε είδους φανατισμό και βία. Μια ισχυρή συμφωνία θα πρέπει να αφήσει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου αναξιοποίητες στο υπέδαφος, διαφορετικά οι κλιματικές αλλαγές θα λάβουν αποκαλυπτικές διαστάσεις. Αλλά θα πρέπει να περιλάβει και μεγάλα προγράμματα αναδασώσεων για την απορρόφηση των υπερβολικών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που ήδη έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα, κάτι που θα βοηθήσει και στην επανεγκατάσταση περιβαλλοντικών προσφύγων
_______________________________________________________________________
Το άρθρο δημοσιεύτηκε χθές στον δικτυακό τόπο της εφημερίδας Μακεδονία: www.makthes.gr