ΑΠΕ Οι Ανανεώσιμες Πηγές μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη- Greenpeace

biomass_plant.jpgH παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι δυνατή με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον

Φωτο: Εργοστάσιο Βιομάζας

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας, μπορούν να καλύψουν το 50% των αναγκών του πλανήτη έως το 2050, μειώνοντας παράλληλα τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά σχεδόν 50%, σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace. 

Η έκθεση εκπονήθηκε από την Greenpeace και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC), σε συνεργασία με το Τεχνικό Ινστιτούτο Θερμοδυναμικής του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου και περισσότερους από 30 επιστήμονες και μηχανικούς από πανεπιστήμια, ινστιτούτα και τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση, η εξοικονόμηση ενέργειας και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτάρκεια και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Βασικά σημεία της «ενεργειακής επανάστασης», όπως τη χαρακτηρίζει η Greenpeace, είναι τα εξής:

1) Οι ΑΠΕ που είναι τεχνικά διαθέσιμες επαρκούν για να παράγουμε έξι φορές περισσότερη ενέργεια από όση αναλώνουμε σήμερα παγκοσμίως.

2) Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 50% έως το 2050, ενώ οι ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως θα μειωθούν από 4 τόνους σε 1,3 τόνους το 2050.

3) Οι Ανανεώσιμες Πηγές θα καλύψουν σχεδόν το 70% της ηλεκτροπαραγωγής και το 65% των αναγκών σε θέρμανση παγκοσμίως.

4) Η εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων της εξοικονόμησης ενέργειας θα μειώσει την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας από 435.000 Peta Joules/χρόνο (PJ/a) σε 422.000 PJ/a έως το 2050. Σύμφωνα με το σενάριο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η κατανάλωση θα αυξηθεί σε 810.000 PJ/a για το ίδιο χρονικό διάστημα.

5) Η ηλεκτροπαραγωγή θα αποτελέσει τον πρωτοπόρο στην εκμετάλλευση των ΑΠΕ. Έως το 2050, περίπου το 70% της ηλεκτροπαραγωγής θα παράγεται από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς παγκοσμίως θα φτάσει τα 7.100 GW παράγοντας 21.400 Τεραβατώρες ετησίως.

6) Στον τομέα της θέρμανσης, η συμμετοχή των ΑΠΕ θα αυξηθεί σε 65% έως το 2050. Τα ορυκτά καύσιμα θα αντικατασταθούν από πιο αποδοτικές και τεχνολογίες, όπως η βιομάζα, η γεωθερμία και οι ηλιακοί συλλέκτες.

7) Η εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των ΑΠΕ αρκούν για να καλύψουν το ενεργειακό έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τον τερματισμό της πυρηνικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

8) Η «Ενεργειακή Επανάσταση» λαμβάνει υπόψη τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη κρατών, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία και αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της εκστρατείας της Greenpeace στην Ελλάδα για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, Δημήτρη Ιμπραήμ, «η ‘Ενεργειακή Επανάσταση’ δημοσιεύεται την ώρα που η κοινωνία αναζητά με αγωνία τον σωστό ‘οδικό χάρτη’ που θα λύσει το ενεργειακό έλλειμμα του πλανήτη, καταπολεμώντας παράλληλα τις κλιματικές αλλαγές. Η έκθεση αυτή αποδεικνύει ότι όλος ο κόσμος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε άφθονη ενέργεια και να αναπτυχθεί οικονομικά, τερματίζοντας παράλληλα τη χρήση επικίνδυνων πηγών ενέργειας όπως ο άνθρακας και τα πυρηνικά».

»Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι οικονομικά ανταγωνιστικές, αν οι κυβερνήσεις σταματήσουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια και εφαρμόσουν την αρχή ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’. Καλούμε τις κυβερνήσεις να σταματήσουν αυτές τις επιδοτήσεις έως το 2010».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top