[ΣΣ. Συμβουλή: Περάστε όλα τα στερεοφωνικά κλπ από πολύπριζο με διακόπτη ON-OFF, το βράδυ κλείστε ΑΠΟ ΚΕΙ το διακόπτη, οπότε σβήνουν όλα τα stand-by. Επίσης σε περίπτωση καταιγίδας δεν καίγονται τα τροφοδοτικά των συσκευών σας Η/Υ κλπ. Δοκιμάστε το]
==================================================
Κάποια “μικρά κι ασήμαντα”, που σχετίζονται και με τα πνευμόνια μας
Έχουμε αναρωτηθεί πόση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνουν οι οικιακές συσκευές όταν τις «κλείνουμε» ή τουλάχιστον τις θέτουμε σε κατάσταση «αναμονής» (stand by) ή σε κατάσταση «ύπνωσης» (sleep mode);
Τι ποσό ενέργειας ξοδεύει το ρολόι στον φούρνο μικροκυμάτων, τι γίνεται όταν η συσκευή του DVD είναι ανοιχτή χωρίς να παίζει την αγαπημένη μας ταινία ή ακόμα και όταν το κόκκινο φωτάκι της τηλεόρασης περιμένει ένα σήμα από το τηλεχειριστήριο μας;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια, η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από οικιακές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» αγγίζει ένα ποσοστό της τάξεως του 13%.
Οι σύγχρονες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές διαθέτουν διάφορους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς να αποσυνδέονται τελείως από το ρεύμα. Για παράδειγμα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δαπανούν λιγότερη ενέργεια, χωρίς να τους θέσουμε εντελώς εκτός λειτουργίας παρά μόνο εαν «κλείσουμε» ορισμένα προγράμματα που «τρέχουν».
Η «κατάσταση αναμονής» κοστίζει και… ρυπαίνει
Πολλοί ισχυρίζονται ότι θέτοντας τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τους σε καταστάσεις «αναμονής και ύπνωσης», πράττουν απολύτως ορθά απέναντι στο ενεργειακό ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια.
Έρευνα ωστόσο που διεξήχθη από ομάδα ερευνητών στο Lawrence Berkeley National Laboratory στις ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν ετησίως γύρω στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ όταν θέτουν τις συσκευές τους σε κατάσταση «αναμονής».
Το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την «αναμονή» ισούται με την εκπομπή 27 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Άλλως, το ποσό αυτό ισούται με την εκπομπή ρυπογόνων ουσιών από 3,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα σε ετήσια βάση.
Ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, συνίσταται στο ότι η αύξηση χρήσης των νέων συσκευών λειτουργεί ανασταλτικά στην ενεργειακή εξοικονόμηση, που ούτως ή άλλως προσφέρουν οι σύγχρονες εφαρμογές. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, μάλιστα, κάνει λόγο για αύξηση κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας από «αναμονή», σε 20% μέχρι το 2010.
Το κόστος της αλλαγής συνήθειας
Τα άνωθεν στοιχεία καταδεικνύουν ότι η συνολική κατανάλωση ενέργειας από τις συσκευές «σε αναμονή» κοστίζει αρκετά χρήματα και προπάντων αποτελεί μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα. Αυτό είναι πιο εύκολα αντιληπτό όταν πρόκειται για τον κάτοχο μιας τηλεόρασης, ενός καλωδιακού αποκωδικοποιητή, ενός DVD player καθώς και ενός επικοινωνιακού συστήματος που περιλαμβάνει μόντεμ, ασύρματο ρούτερ, Διαδικτυακό τηλέφωνο και ασύρματη συσκευή με αυτόματο τηλεφωνητή.
Ένα τέτοιο σύστημα καταναλώνει περίπου 45 βάτ σε συνεχή βάση. Εάν αποσυνδεθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα τότε το τηλέφωνο δε θα λαμβάνει μηνύματα και η σύνδεσή με το Διαδίκτυο θα χαθεί. Ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για κάποιον που είναι «κρεμασμένος» στο Διαδίκτυο και επιθυμεί να παρακολουθεί κάθε λεπτό τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και να ανταλλάσσει άμεσα μηνύματα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το «κόψιμο» αυτής της συνήθειας θα αντιστοιχούσε σε αποταμίευση 40 δολαρίων τον χρόνο. Σύμφωνα μάλιστα με πρόγραμμα της αμερικανικής κυβέρνησης που φέρει τον τίτλο Energy Star, το μέσο νοικοκυριό θα μπορούσε να εξοικονομήσει μέχρι και 80 δολάρια τον χρόνο, όντας παράλληλα φιλικό προς το περιβάλλον.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Υahoo.com