Μεσογειακή Διατροφή. Τι λέτε; Εδώ είναι Βαλκάνια!

Γεμιστά, τέλος. Μόνο πίτσα, σουβλάκι Οι πολίτες της μεσογειακής δίαιτας τρώνε όλο και περισσότερο α λα αμερικέν, γρήγορα και σε ακατάλληλες ώρες. Τη στιγμή που όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η αξία της μεσογειακής διατροφής, από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία, οι Ελληνες όλο και περισσότερο την εγκαταλείπουν.

Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, το μάρκετινγκ των αλυσίδων και η χαλάρωση του οικεγενειακού ιστού οδηγούν πολλούς Ελληνες στις ταβέρνες και στο έτοιμο φαγητό, που τις περισσότερες φορές είναι σουβλάκια και πίτσες. Η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής εμφανίζεται σε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε, για λογαριασμό της γενικής γραμματείας καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, η Public Issue και παρουσιάστηκε χθες στη διάρκεια ημερίδας. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας για τη διατροφή, την οποία προωθεί το υπουργείο. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο, η πλατφόρμα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένα πρότυπο συμπεριφοράς που θα δίνει έμφαση στην καλή υγεία και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι περίπου 4 στους 10 δεν τρώνε πρωινό, ενώ 2 στους 10 τρώνε βραδινό αργότερα από τις 10.00 το βράδυ. Επίσης, το 57% τρώει εκτός σπιτιού κατά μέσο όρο 2 φορές την εβδομάδα, και από αυτούς το 64% προτιμά κυρίως ταβέρνες και ψησταριές.

Οι μορφωμένοι τρώνε… έξω

Το ποσοστό αυτών που παραγγέλνουν φαγητό από έξω, στο σπίτι ή στη δουλειά, φτάνει το 33%. Το σημαντικό είναι ότι τα συνηθέστερα φαγητά που παραγγέλνονται είναι τα σουβλάκια, σε ποσοστό 64%, και οι πίτσες 42%, ενώ όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο τόσο αυξάνεται και το ποσοστό διατροφής εκτός σπιτιού.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στη μεσογειακή διατροφή, οι 3 στους 10 δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες τροφίμων που την απαρτίζουν. Πάντως, σε καθημερινή βάση δηλώνουν οι 9 στους 10 ότι καταναλίσκουν ελαιόλαδο, ψωμί οι 8 στους 10, φρούτα και τυρί οι 7 στους 10, γαλακτοκομικά και λαχανικά οι 7 στους 10 και οι 6 στους 10, και ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρια, το 1-3%.

Αυτό όμως που αξίζει να τονιστεί είναι ότι σχεδόν οι μισοί πολίτες (53%) καταναλώνουν το κόκκινο κρέας σε ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δόση της μεσογειακής διατροφής. Οσο για τις άλλες κυριότερες αποκλίσεις από τη μεσογειακή διατροφή, αυτές αφορούν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών εκτός κρασιού, όπου το 31% δηλώνει μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη ποσότητα, γλυκών (21%) και πατάτας (14%). Επίσης, ψάρια, όσπρια, πουλερικά, ζυμαρικά και ρύζι καταναλώνονται σε αισθητά μικρότερες ποσότητες από τις συνιστώμενες.

Τέλος, από την έρευνα προκύπτει ότι μόνον οι μισοί γονείς (56%) δηλώνουν ότι ελέγχουν τη διατροφή των παιδιών τους, όπως και σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης των καταναλωτών ως προς τις πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες τροφίμων. Ενημερωμένοι δηλώνουν λιγότεροι από τους μισούς, ενώ τα στοιχεία που εξετάζουν οι περισσότεροι είναι η ημερομηνία λήξης, η χώρα προέλευσης και τα λιπαρά.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 24.11.2007

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top