Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την προηγούμενη εβδομάδα την καλλιέργεια ενός νέου τύπου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού. Η σχετική άδεια για το επονομαζόμενο καλαμπόκι 1507 αναμένεται να εκδοθεί εντός της χρονιάς, εκτός κι αν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ απορρίψουν την πρόταση.
Το νέο είδος καλαμποκιού παρασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία Pioneer DuPont, η οποία είχε υποβάλει ήδη το 2001 αίτηση στην ΕΕ για να επιτραπεί η καλλιέργειά του προϊόντος της στην Ευρώπη. Η Κομισιόν παρέπεμπε το ζήτημα από τη μία επιτροπή στην άλλη χωρίς να λαμβάνει απόφαση. Η αμερικανική εταιρία άσκησε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο αποφάνθηκε το Σεπτέμβριο ότι με την καθυστέρηση στη λήψη απόφασης η Κομισιόν είχε παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία.
Το νέο καλαμπόκι είναι ανθεκτικό έναντι των εντόμων, παράγει από μόνο του ένα παρασιτοκτόνο και μπορεί να ψεκαστεί ακίνδυνα με το ζιζανιοκτόνο Glufosinat Ammonium. Σύμφωνα με τον Γιόζεφ Μάτε, εκπρόσωπο της DuPont, ο νέος τύπος καλαμποκιού εγγυάται ανθεκτικότερες καλλιέργειες: «Το προϊόν μας αποτελεί λύση για χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τα έντομα, όπως η Ισπανία» δήλωσε ο Μάτε στη DW, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες παράσιτα κατέστρεψαν ολοσχερώς τη σοδειά του καλαμποκιού. Ο εκπρόσωπος της DuMont επικαλείται επίσης τους επτά ελέγχους, στους οποίους υποβλήθηκε το προϊόν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και οι οποίοι αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Μάτε, την καταλληλότητα του προϊόντος «για τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον».
Οι κυβερνήσεις αποφασίζουν τον Δεκέμβριο
Η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace από την πλευρά της αμφισβητεί την εγκυρότητα των ελέγχων που πραγματοποίησε η EFSA, επιρρίπτοντας στην ομάδα επιστημόνων ότι δεν έλαβαν υπόψη τους όλους τους παράγοντες. Ο Μάρκο Κοντιέρο, ειδικός της Greenpeace για θέματα αγροτικής πολιτικής στην ΕΕ, επισημαίνει στη DW ότι ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και σημειώνει ότι «η τεχνολογία μπορεί να επιφέρει αθέλητες και απρόβλεπτες συνέπειες. (…) Δεν έχει γίνει ακόμη έρευνα για τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στους ανθρώπους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».
Το νέο καλαμπόκι 1507 συναντά σφοδρή αντίσταση σε Γαλλία, Αυστρία και Πολωνία. Αντίθετα στη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και τη Σουηδία υπάρχουν ολοένα περισσότεροι υποστηρικτές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Farmers Weekly, 60% των βρετανών αγροτών θα καλλιεργούσαν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι αν ήταν νόμιμο. Την τελική απόφαση για την έγκριση ή μη της καλλιέργειας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού θα λάβουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε σχετική ψηφοφορία τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Να σημειωθεί ότι σήμερα επιτρέπεται στην ΕΕ η καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού, του καλαμποκιού MON 810 του αμερικανικού κολοσσού Μοnsanto. Το είδος καλλιεργείται κυρίως στην Ισπανία, ενώ είναι απαγορευμένο σε οκτώ κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα και η Γερμανία.
πηγή: DW / http://news.agrigate.gr