Χωρίς να κάνει την απαιτούμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και χωρίς να καταθέσει μελέτη διευθέτησης του χειμάρρου στη Δασική Υπηρεσία προχωρά η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στη κοπή 600 πλατανιών, όπως ομολογεί η διοίκησή της.
«Και ενώ η Νομαρχία σαφέστατα παρανομεί, καταστρέφοντας μια πανέμορφη περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη RAMSAR, προχωρά με θρασύτητα στην επιβολή προστίμου 883.000 ευρώ στο Δασαρχείο Σταυρού, επειδή δεν έκανε τα αντιπλημμυρικά έργα», δήλωσε σήμερα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο οικολόγος νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Και ενώ», πρόσθεσε, «γνωρίζει ο κ. Ψωμιάδης ότι το Δασαρχείο Σταυρού πήρε για το 2007 μόνο 10.000 ευρώ ενώ ο ίδιος έχει αρχίσει να διαχειρίζεται 15 εκατομμύρια ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία. Αν κρίνουμε από τη χρέωση 472 ευρώ για την κοπή ενός πλατανιού και τη χωρίς παραστατικά πώληση των εκατοντάδων τόνων ξυλείας, θα πρέπει να προβληματιστούμε για τις σκοπιμότητες και την έλλειψη διαφάνειας στο όλο έργο».
«Την επιβολή του προστίμου η Νομαρχία τη στηρίζει στο νόμο 2853 του 1922 και ενώ από τότε είναι γνωστό ότι όχι μόνο έχουν γίνει πολλές τροποποιήσεις αλλά και τα Δασαρχεία, που ανήκαν κάποτε στην ευθύνη του διορισμένου νομάρχη, σήμερα είναι υπηρεσίες της Περιφέρειας», πρόσθεσε η νομαρχιακή σύμβουλος της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» κα. Δήμητρα Γωγάκου.
«Κόψαμε μόνο καμιά 20άρια δένδρα», δήλωσε ψευδώς ο κ. Π. Ψωμιάδης, την ίδια στιγμή που το Δασαρχείο Σταυρού διαπίστωσε ήδη (15/10) την παράνομη υλοτομία 280 πλατανιών (περίπου 500 τόνοι), από τα οποία τα 200 έχουν μεταφερθεί αλλού παράνομα, κάτι που κατήγγειλε με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα.
Ο Μ. Τρεμόπουλος χαρακτήρισε πλήρως αντιοικολογική και τεχνοκρατική την παρέμβαση της Νομαρχίας και παρουσίασε την άποψη του προέδρου της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, καθηγητή του Εργαστηρίου Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων κ. Παν. Στεφανίδη, ο οποίος συμφωνεί με τις απόψεις του Δασαρχείου και προτείνει την κατασκευή μικρών ορεινών φραγμάτων, που θα συγκρατούν τα φερτά υλικά, τα οποία αποτέλεσαν και τη βασική αιτία των περσινών πλημμυρών στην περιοχή.
Ο Μ. Τρεμόπουλος πρότεινε μαζικές δενδροφυτεύσεις στην λεκάνη απορροής των χειμάρρων, ώστε να συγκρατείται το έδαφος και να μειωθούν τα φερτά υλικά, όπως και τη δημιουργία λιμνών εκτόνωσης για τις πλημμυρικές παροχές.
δειτε κι αυτό…
http://panosz.wordpress.com/2007/11/20/kiltidis/