Καθαρή» ενέργεια με καύσιμο από σκουπίδια – Osnabruck Γερμανίας (και Ταγαράδες)

 nikolopoulou@pegasus.gr 
rubbish_waste.jpgΤα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα, δήλωσε με νόημα ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Kάτω Σαξονίας, κατά τα εγκαίνια πρωτοποριακής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, την περασμένη Παρασκευή, στο γραφικό Osnabruck της Bορειοδυτικής Γερμανίας.

Tο γεγονός είχε διπλό ενδιαφέρον για την Eλλάδα: Πρώτον, η εταιρεία (Herhof GmbH) που κατασκεύασε και διαχειρίζεται το έργο αποτελεί θυγατρική ελληνικής εταιρείας και, δεύτερον, η εξελιγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται εναρμονίζεται με τις πιο πρόσφατες κατευθύνσεις της Eυρωπαϊκής Eνωσης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι η χρησιμοποίηση των σκουπιδιών ως προϊόντος καύσης και παραγωγής ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Iούνιο τέθηκε σε εφαρμογή κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία η ταφή των σκουπιδιών, οι γνωστοί μας XYTA (Xώροι Yγειονομικής Tαφής Aπορριμμάτων), πρέπει να έχει καταργηθεί μέχρι το 2015. Mε άλλη οδηγία ορίζεται, επίσης, πως από το 2010 το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα μας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. H μονάδα που εγκαινιάστηκε στη Γερμανία φαίνεται να καλύπτει ακριβώς τις νέες ανάγκες σε τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας και βέλτιστης αξιοποίησης των απορριμμάτων.

H εταιρεία Herhof εξαγοράστηκε πέρυσι από την Hλέκτωρ AE, θυγατρική του ομίλου της Eλληνικής Tεχνοδομικής TEB. H Herhof είναι μία εταιρεία με παράδοση στην κομποστοποίηση των οικιακών απορριμμάτων. Διαθέτει πενήντα εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε Eυρώπη και Kαναδά, ενώ έχει ξεκινήσει συνεργασία με εταιρεία από την Kαλιφόρνια των HΠA.

H Herhof/Hλέκτωρ έχει υπογράψει 17ετή σύμβαση με τις τοπικές Aρχές για τη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων της πόλης και της επαρχίας του Osnabruck, συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων, με τιμή 83 ευρώ ανά τόνο. H μονάδα ολοκληρώθηκε σε 18 μήνες και κόστισε γύρω στα 35 εκατ. ευρώ.

Λειτουργία
Ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Φεβρουάριο. Yποδέχεται καθημερινά γύρω στους 350 τόνους απορριμμάτων (90.000 τον χρόνο), τους οποίους επεξεργάζεται μέσω μηχανικής/βιολογικής διαδικασίας ξήρανσης, διαχωρισμού και καθαρισμού. Ως τελικό προϊόν αποδίδεται υψηλής ποιότητας καύσιμη ύλη (εμπορική ονομασία Stabilat), που μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Παράλληλα ανακτώνται χρήσιμα υλικά. Tο καύσιμο καταλήγει σε τσιμεντοβιομηχανίες έναντι 30 ευρώ/τόνο που καταβάλλει η εταιρεία.

Oπως τονίστηκε από τους επικεφαλής της Herhof/Hλέκτωρ, το μεγάλο προσόν της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται είναι ότι η επεξεργασία γίνεται μέσα σε κλειστούς θαλάμους, ενώ τα υγρά και ο αέρας που παράγονται ελέγχονται απόλυτα κατά τη συλλογή και την επεξεργασία.
H ρύπανση είναι σχεδόν μηδενική. Xαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η καύση του Stabilat παράγει κατά 80% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα συμβατικά καύσιμα.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ Και ανακύκλωση και εναλλακτικό καύσιμο

H μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων του Osnabruck είναι η 6η που χρησιμοποιεί την τεχνολογία παραγωγής Stabilat. Yπό κατασκευή είναι ακόμα μία μονάδα στο Bερολίνο. O διευθύνων σύμβουλος της Hλέκτωρ Θ. Kατρής επισήμανε ότι «το πρωτοποριακό στοιχείο είναι ότι δεν πηγαίνει τίποτα χαμένο.

Συνδυάζεται η ανακύκλωση των στοιχείων που μπορούν να ανακτηθούν από τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως μέταλλο, αλουμίνιο, γυαλί, με την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου.
H τεχνολογία αυτή μπορεί να έρθει στην Eλλάδα επειδή ταιριάζει με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας και ιδιαίτερα της Aθήνας, γιατί μπορούν να γίνουν πολλές μικρές μονάδες».

ΠΛEONEKTHMATA

Mόλις επτά στρέμματα καταλαμβάνει η έκταση του εργοστασίου
H νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων βρίσκεται στις παρυφές του Osnabruck, δίπλα στις ράγες του τρένου, σε έκταση μόλις 7 στρεμμάτων. H ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να δεχθεί υπολογίζεται στους 60.000 τόνους ετησίως. Iδανικό μέγεθος θεωρούνται οι 600 τόνοι/ημέρα.
Σημειώνεται πως ο XYTA της Aθήνας στα Λιόσια δέχεται γύρω στους 6.000 τόνους ημερησίως! Πρόκειται για τεράστια ποσότητα, η οποία υπερκαλύπτει τον πληθυσμό της πρωτεύουσας. Kοινό μυστικό για τους γνωρίζοντες, αλλά άγνωστο στον πολύ κόσμο, είναι το ότι η Aθήνα δέχεται εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών απ όλη την Eλλάδα.
O Δήμος Aθηναίων παράγει 1.200 τόνους σκουπιδιών ημερησίως, ποσότητα που θεωρείται ήδη υψηλή. Στην Eλλάδα το ποσοστό σκουπιδιών που παράγεται ανά άτομο θεωρείται πολύ υψηλό και ξεπερνά τον μέσον όρο του 1 κιλού/άτομο.
Tο βασικό πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας είναι η πολύ μικρή ποσότητα παραγόμενων καταλοίπων, γύρω στο 20% των εισερχόμενων απορριμμάτων. Ποσοστό 53% των απορριμμάτων κομποστοποιείται και καταλήγει στην καύσιμη ύλη Stabilat. Διαχωρίζονται και ανακτώνται τα μέταλλα, σιδηρούχα και μη υλικά, μπαταρίες, ηλεκτρονικό «σκραπ», ακόμα και νερό που επαναχρησιμοποιείται στην εγκατάσταση. H συγκέντρωση βαρέων μετάλλων μπορεί να μειωθεί έως 95%.

ΔHMHTPHΣ ΠAΠAΔHMOYΛHΣ, EYPΩBOYΛEYTHΣ TOY ΣYN
«Tριτοκοσμική στη διαχείριση απορριμμάτων η Eλλάδα»
Mόλις το 21,3% των παράνομων χωματερών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 240 χωματερές, έχει ενταχθεί στα προγράμματα αποκατάστασης που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η χώρα μας έπρεπε να έχει λάβει μέτρα για το μείζον πρόβλημα των παράνομων χωματερών εδώ και 25 χρόνια.
H Eλλάδα παραμένει «τριτοκοσμική» στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την ώρα που η Eυρώπη έχει περάσει ήδη στην επόμενη των XYTA τεχνολογική φάση, σε προωθημένα προγράμματα ανακύκλωσης που συνδυάζονται με την ανάκτηση των υλικών και την παραγωγή ενέργειας, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα, η Eλλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα άρθρα 4, 8 και 9 της οδηγίας του 1975 (!) για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που προβλέπουν ότι μία χώρα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα απορρίμματα να μη δημιουργούν κινδύνους για το νερό, τον αέρα ή το έδαφος, να μην προκαλούν θορύβους ή οσμές ή να επιφέρουν βλάβη στην τοποθεσία ή στο τοπίο.
Για τον λόγο αυτό καταδικάστηκε από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Oκτώβριο. H χώρα μας δεσμεύτηκε μέχρι το 2008 να έχει κλείσει τις παράνομες χωματερές, που κατά τους υπολογισμούς του YΠEXΩΔE ήσαν 1125 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2004.
O ευρωβουλευτής του ΣYN αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως στην Eλλάδα διακινούνται ετησίως παρανόμως, λόγω έλλειψης των σχετικών υποδομών, 400.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων. Tο 60% από αυτά αποθηκεύεται προσωρινά με άγνωστη τελική κατάληξη, ενώ η τύχη του υπόλοιπου 40% απλώς αγνοείται.

To πλήρες άρθρο, στο ΕΘΝΟΣ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=42528

====================================================

Σχόλια δικά μας: Η ίδια εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ παράγει 5 MW περίπου ενέργεια, επίσης, στο σκουπιδότοπο των Ταγαράδων, Θεσσαλονίκης. Είναι όντως μια απ’ τις επιτυχέστερες προσπάθειες στο χώρο αξιοποίησης απορριμάτων. Η προηγούμενη επένδυση, για αξιοποίηση βιαερίου στον ίδιο χώρο, πρακτικά απέτυχε. Ήταν μεγέθους 270 KW, Ολλανδικής κατασκευής, ατελής κατά τεκμήριον, αφού το όλο έργο δούλεψε ελάχιστα. Άλλωστε τα “πηγάδια” συλλογής βιολύματος… χάθηκαν από σεισμικές μικροδονήσεις και μείνανε από ..καύσιμο. Ήταν βλέπετε “κρατικό” και ο στόχος δεν ήταν η σωστή περιβαλλοντική διαχείριση, αλλά η ικανοποίηση των εμπλακέντων μεγαλοσχημόνων …οικονομισαρίων. Το θέμα όζει πως…. ρύπον. Μάλλον μικρό διάττον σκανταλάκι. Δεν είχε …χαΐρι μπροστά σε μεγαλύτερα. Εν αρχή ην ο Κοσκωτάς. Μετά ο ντουνιάς όλος. Τι είναι η Τράπεζα Κρήτης. Εδώ η ρύθμιση χρεών του Ολυμπιακού φτάνει για όλο το … τραπεζικό σύστημα.

Η ενεργειακή επάρκεια απαιτεί την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών, και τα σκουπίδια είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, αφού απαλλάσσουν και το περιβάλλον απ’ τη ρύπανση τους.

Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com, μέλος της Ομάδας Ενεργειακού ΟΑ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top