Πυρηνικοφιλία

Φιλοπυρηνικό παραλήρημα [πυρηνική ενέργεια εναντίον λιγνίτη + ΑΠΕ + Εξοικονόμηση Ενέργειας]

Όταν επιστήμονες και αρθρογράφοι (οικολόγοι ή μη) προσκαλούν τον πυρηνικό εφιάλτη

1. Το θεμελιώδες λάθος των αναλυτών, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι θεωρούν τις ΑΠΕ και το λιγνίτη αμοιβαίως αποκλειόμενες εκδοχές, ενώ είναι ακριβώς το αντίθετο, συμπληρωματικές, και μαζί με την εξοικονόμηση – ορθολογισμό χρήσης ενέργειας, το ανάχωμα προς τα πυρηνικά. Αυτά για τη χώρα μας, που έχει έστω και το λιγνίτη, όταν χώρες μηδενικών πρώτων υλών βρίσκονται πράγματι σε δύσκολη θέση.

2. Μετά τα τελευταία κακά μαντάτα του κλίματος και την αδυναμία συμμόρφωση παραγωγής ρύπων, κατά Kyoto (και Nairobi ) όλο και περισσότερο εγείρονται φωνές αγωνίας (ειλικρινείς ή ύποπτες) για το ενεργειακό μέλλον της χώρας μας, πρώτα πρώτα και του πλανήτη στη συνέχεια. Απορρίπτουν το λιγνίτη (αντί να ζητούν περιορισμό καύσης για μείωση CO2), υποτιμούν τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση (αντί να ζητούν άμεση και ραγδαία μεγιστοποίηση) και θυμιατίζουν τον παγκόσμιο δαίμονα, τα πυρηνικά.

Έτσι πληροφορούμαστε, ότι:

  • ο Μπρούνο Κόμπι, πρόεδρος των «Οικολόγων υπέρ της πυρηνικής ενέργειας», υποστηρίζει ότι όσο μεγάλη ηλιοφάνεια και αν έχουμε στην Ελλάδα, όσα Μπωφόρ και αν φυσάνε, οι ήπιες μορφές ενέργειας δεν επαρκούν ώστε να περιοριστούν τα αέρια του θερμοκηπίου – ούτε για να φτάσουμε τον στόχο που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
  • Απαραίτητος η πυρηνικός αυτάρκεια / του Κώστα Κόλμερ περιοδικό «Νέα Πολιτική», 12-11-2006
  • ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ «Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να υιοθετήσει την πυρηνική ενέργεια για να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Σε άλλες χώρες με μεγαλύτερη σεισμικότητα, όπως η Ιαπωνία, όπου έχουν έναν μεσαίου μεγέθους σεισμό την εβδομάδα, λειτουργούν τουλάχιστον 50 πυρηνικά εργοστάσια χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα»,

Ενώ στον αντίποδα ο κ. Δημήτρης Ιμπραήμ από την Greenpeace υποστηρίζει ότι «…Η μόνωση των κτιρίων. Ένα απλό και σχετικά ανέξοδο μέτρο που προτείνει η Greenpeace για την εξοικονόμηση ενέργειας, και άρα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι η βελτίωση της μόνωσης των κτιρίων – της «θερμικής συμπεριφοράς», όπως λένε.

3. Καλόδεκτη πάντα η οποιαδήποτε πρόσοδος από Εξοικονόμηση Ενέργειας κάθε μορφής και τύπου (βιοκλιματικό σχεδιασμό, μονώσεις, βιομηχανικές διεργασίες, κίνησης κλπ) θα λέγαμε εμείς, αλλά αναζητείται η σωστή συνδυαστική πολιτική

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα επανερχόμαστε συχνά

Νίκος Τακόλας ntakolas@gmail.com
Ομάδα Ενεργειακού ΟΑ

2 σκέψεις για το “Πυρηνικοφιλία”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top