“Είναι σαν να καλούμε τον ηγούμενο Εφραίμ να μας μιλήσει για την κοινοκτημοσύνη”, δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος
«Μόνο ως ανέκδοτο θα μπορούσε να εκληφθεί η ειδική συζήτηση για το περιβάλλον στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης», είπε σήμερα στην τοποθέτησή του ο οικολόγος νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Είναι σαν να καλούμε τον ηγούμενο Εφραίμ να μας μιλήσει για την κοινοκτημοσύνη και το χριστιανικό μήνυμα πως όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένα στον συνάνθρωπό του», συνέχισε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Δεν ανήκουμε σ’ εκείνους που δηλώνουν δημόσια ότι αγαπούν τον πλανήτη και αδιαφορούν για τη Θεσσαλονίκη. Δεν ανήκουμε σ’ εκείνους που το μόνο περιβάλλον που θεωρούν άξιο προστασίας είναι το περιβάλλον αυτών που έχουν την ευθύνη της διοίκησης της Νομαρχίας. Ήδη όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται και ενοχλούνται ακόμη και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι δυνατόν να ανεχθούν οι Θεσσαλονικείς τη στάση ενός Νομάρχη που το Δεκέμβρη του 2005 χαρακτήριζε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου «μυστικά μεθοδευμένη, χαριστική ανταλλαγή» και λίγους μήνες μετά να μετατρέπει το νομό του, στον πρώτο που δέχθηκε τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου. Έτσι, όχι μόνο αποδέχτηκε την κερδοσκοπία σε βάρος ενός συλλογικού αγαθού, μιας λίμνης, που δεν μεταβιβάζεται αλλά και άφησε διάφορους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης να βλέπουν να χτίζονται εκτάσεις που προόριζαν για πράσινο, σχολεία, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις».
Στη συνέχεια ο Μ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα περιβαλλοντικά προβλήματα του νομού Θεσσαλονίκης, για τα οποία και ο ίδιος αγωνίζεται επί 33 χρόνια καταθέτοντας και σειρά εναλλακτικών προτάσεων, όπως και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η παλαιότερη εν ζωή οικολογική κίνηση της χώρας, την οποία δεν είχε την ευαισθησία να καλέσει η διοίκηση στην ειδική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για το περιβάλλον.
Τόνισε επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης, η περιβαλλοντική πολιτική της οποίας μας εκθέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία ως χώρα εισάγουμε περιβαλλοντική νομοθεσία χωρίς, όμως, να τη τηρούμε.
Ακόμη, δήλωσε την απόλυτη αντίθεσή του στη διακηρυγμένη πολιτική της διοίκησης της νομαρχίας να μην επιβάλλει πρόστιμα στις ρυπαίνουσες βιομηχανίες αλλά να «τους τα παίρνει» μέσω χορηγιών.
Τόνισε, ακόμη, ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η νομαρχιακή διοίκηση δεν μπορούν να προστατέψουν το περιβάλλον, γιατί χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης και ένας άλλος τρόπος ζωής, παραγωγής και κατανάλωσης.
Και κατέληξε ότι, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην κοινωνία των πολιτών, το Νομαρχιακό Συμβούλιο να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στο ρέμα του Ασβεστοχωρίου που ανάγκασε δύο πολίτες να προβούν σε απεργία πείνας, να εντοπίσει τις πηγές ρύπανσης και να δώσει λύσει στο πρόβλημα.