H Άλκη Ζέη στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης

alkh_zeh.jpgΤο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δραστηριότητας “Ανοιχτό Σχολείο” έχει την ιδιαίτερη τιμή να υποδέχεται τη συγγραφέα Άλκη Ζέη, σ’ ένα ανοιχτό μάθημα. Η συνάντηση-ανοιχτό μάθημα, απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους μαθητές της Γ’ τάξης του Μουσικού Σχολείου και θα υλοποιηθεί με τη σύμπτυξη των τμημάτων Γ1 και Γ2 καθώς και με τη συμμετοχή ομάδας μαθητών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσ/νίκης που εγκαινιάζει τη συνεργασία των δύο συναφών σχολείων.

Το ανοιχτό μάθημα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αδελφοποίησης της Βιβλιοθήκης του Μ.Σ.Θ. με τη Βιβλιοθήκη του Γενικού Λυκείου Κάτω Ποροΐων και με την υποστήριξη του Ε.ΚΕ.ΒΙ

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2007 (11.30 -13.00 μ.μ.)
Αίθουσα βιβλιοθήκης Μ.Σ.Θ “Κωνσταντίνα Κιατύπη”

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην Αντίσταση και μετά το τέλος του εμφυλίου ταξίδεψε στην Ευρώπη. Το 1954 εγκαταστάθηκε για μια δεκαετία στη Σοβιετική Ένωση, όπου σπούδασε στο Ινστιτούτο Κινηματογραφίας της Μόσχας.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964, αλλά λόγω της Χούντας έφυγε πάλι, για το Παρίσι αυτή τη φορά. A πό νεαρή γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ο γνωστός ήρωας του κουκλοθέατρου Αθηνών Μπάρμπα Μυτούσης . Συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο νεανικό περιοδικό Νεανική Φωνή , ενώ κ ατά την παραμονή της στη Σοβιετική Ένωση, γράφει διηγήματα και νουβέλες που τα στέλνει στην Ελλάδα και δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Τέχνης . Στη Μόσχα έγραψε και το πρώτο της μυθιστόρημα, Το καπλάνι της βιτρίνας, ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό βιβλίο για παιδιά, που θα εκδοθεί το 1966.

Η Ζέη, περνώντας μέσα από ιστορικά περιστατικά της τελευταίας πεντηκονταετίας στην Ελλάδα, εμπλουτίζει με βιωματικά στοιχεία τις ιστορίες της. Η βαθιά γνώση της παιδικής ηλικίας, οι λεπτές ψυχολογικές παρατηρήσεις, η ποιότητα του λόγου, σε συνδυασμό με την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της γραφής της, προκαλούν το ενδιαφέρον και τη συγκίνηση για πανανθρώπινα θέματα σε αναγνώστες κάθε ηλικίας. Καθώς όλα της τα βιβλία, διακρίνονται για τη σύγχρονη θεματική τους, την απλότητα και τη φυσικότητα στην επεξεργασία του βιώματος και για τη ζωντανή ατμόσφαιρα που δημιουργεί το ανεπιτήδευτο ύφος της, έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία και διθυραμβικές κριτικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έργα της είναι: Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Κοντά στις ράγες Ο θείος Πλάτων , Μια Κυριακή του Απρίλη, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, Ψεύτης Παππούς ,

Θέατρο για παιδιά (Ο Κεραμιδοτρέχαλος / Ματίας ο πρώτος )Η Μωβ ομπρέλα, Η Αλίκη στην χώρα των μαρμάρων,

Η δωδέκατη γιαγιά και άλλα…., Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top