Ο πρώτος μεγάλος σταθμός παραγωγής ενέργειας από τα κύματα πήρε το πράσινο φως στην Κορνουάλη.
Του David Langton, THE INDEPENDENT
Ο πρώτος στον κόσμο μεγάλης κλίμακας σταθμός παραγωγής ενέργειας από κύματα θα πάρει έγκριση κατασκευής σήμερα (10.9.2007). Η «Πλήμνη Κυμάτων» (Wave Hub), ένα έργο £28 εκ. Λιρών Αγγλίας (περίπου 40 εκ. ευρώ) στις ακτές της Κορνουάλης, αναμένεται να είναι έτοιμο για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από το 2009.
Η χρηματοδότηση του έργου – που περιγράφεται ως μια γιγαντιαία ηλεκτρική πρίζα στο βυθό της θάλασσας – έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ν.Δ. Βρετανίας (RDA). Ο σταθμός Κυματικής ενέργειας, που ήταν υπό σχεδιασμό εδώ και τέσσερα χρόνια, θα δώσει ώθηση στον κλάδο αυτό παγκοσμίως και θα αποτελέσει κέντρο έρευνας. Η ενέργεια που θα παράγεται από παραγωγούς κυματικής ενέργειας που θα συνδέονται με την υποδομή της «πλήμνης κυμάτων» θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας 7.500 σπιτιών, αποφεύγοντας την εκπομπή 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα για τα επόμενα 25 χρόνια. Ο σταθμός θα συνεισφέρει στο στόχο της ΝΔ Αγγλίας να παράγει 15% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2010.
Η «πλήμνη κυμάτων» θα δημιουργήσει 1.800 θέσεις εργασίας και θα συμβάλει £560m στη βρετανική οικονομία στην περίοδο των 25 ετών λειτουργίας της, σύμφωνα με μια ανεξάρτητη οικονομική αξιολόγηση των επιπτώσεων της, που ανατέθηκε από το RDA.Το έργο θα περιλαμβάνει έναν χερσαίο υποσταθμό που θα συνδέεται με τον ηλεκτρικό εξοπλισμό στο βυθό, 10 μίλια από το Hayle, μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου.
Οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν την ενεργειακή τεχνολογία εκμετάλλευσης των κυμάτων θα είναι σε θέση να συνδεθούν με την «πλήμνη κυμάτων» για να δοκιμάσουν τον δικό τους εξοπλισμό παραγωγής ενέργειας από την κυματική ενέργεια, σε μια κλίμακα που δεν έχει προηγούμενο ως σήμερα. Τέσσερις επιχειρήσεις έχουν ήδη επιλεγεί ήδη για να χρησιμοποιήσουν το σύστημα.
Ο Jason Clark εκπρόσωπος της εταιρείας της «πλήμνης κυμάτων», είπε: “Είναι μάλλον σαν μια μπαλαντέζα μήκους 10 μιλίων που συνδέεται με το εθνικό δίκτυο. Έτσι αν και θα παρέχουμε ενέργεια στα ΝΔ, το πραγματικό πλεονέκτημα αυτού του έργου είναι ότι θα επιτρέψει σε άλλους ειδικούς να συνδέσουν τον εξοπλισμό τους για να διερευνήσουν εάν μπορεί να αναπτυχθεί εμπορικά.”
Το έργο της «πλήμνης κυμάτων» θα καλύψει μια θαλάσσια περιοχή εμβαδού περίπου 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε κάθε ενδιαφερόμενη για σύνδεση εταιρεία θα χορηγηθεί μίσθωση πέντε έως 10 ετών για μια περιοχή 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μέχρι και 30 ενεργειακές μονάδες εκμετάλλευσης κυμάτων αναμένονται να λειτουργούν στην επιφάνεια της θάλασσας επάνω από την «πλήμνη κυμάτων».
Οι μηχανικοί της εταιρείας Ocean Power Delivery πρόσφατα κατασκεύασαν ένα μικρότερο έργο εκμετάλλευσης κυμάτων στις πορτογαλικές ακτές. μετά την λειτουργία ενός πρωτότυπου στα νησιά Orkneys. Η κυματική ενέργεια δεν έχει αποδειχθεί τόσο δημοφιλής όσο η αιολική και η ηλιακή λόγω της αυξημένων δαπανών εξοπλισμού και εγκατάστασης.
Οι οικολόγοι, όμως, επισημαίνουν ότι και η αιολική ενέργεια ήταν ακριβή στο ξεκίνημα της, αλλά έχει μειωθεί το κόστος της κατά 80% από τα πρώτα εμπορικά έργο που κατασκευάστηκαν πριν από 16 χρόνια.
(Απόδοση Τσιπουρίδης Ι., Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας)
Παράθεση: Οικολογική σαλάτα « Η καλύβα ψηλά στο βουνό
Μέθοδες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υπάρχουν πολλές. Οφείλουμε να τις διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες : α) Αυτές που λειτουργούν αποκλειστικά στα πλαίσια της συγκέντρωσης κεφαλαίου και β) Αυτές που μπορούν να εφαρμοσθούν σε μικρά, “ανθρωπομετρικά” μεγέθη στα πλαίσια της αυτονόμησης από μονοπώλεια και ανεξέλεγκτες εξαρτήσεις. Στην πρώτη κατηγορία υπάγεται και ο μεγάλος σταθμός κυματικής ενέργειας που περιγράφετε. Γνώμη μου είναι ότι τέτοια παραδείγματα δεν έχου θέση σε μιά Οικολογική ιστοσελίδα μίας οργάνωσης με μεγάλη ιστορία όπως η δική σας. Ως γνωστόν Οικολογία και Συγκέντρωση κεφαλαίου είναι πράγματα αντίθετα. Θα χαιρόμουν πολύ άν έβλεπα την υπογραφή του κ. Τσιπουρίδη και σε αντίστοιχο άρθρο της δεύτερης κατηγορίας.
Αν παρακολουθήσετε λίγο προσεκτικότερα το site θα δείτε ότι όχι μόνο ταυτίζονται οι απόψεις μας, αλλά και έχουμε γράψει τουλάχιστον 15 posts για το θέμα (κεφάλαιο ΕΝΕΡΓΕΙΑ).
π.Χ Διασπορά ή συγκέντρωση των ΑΠΕ;
http://ecology-salonika.gr/lib/?p=1481