«Παρασκευή και 13», «13» ημέρες μετά το Halloween!!! … μύθοι, θρύλοι, προκαταλήψεις, φαντάσματα, πνεύματα, βαμπίρ, λυκάνθρωποι…
Για τρίτη φορά ποδηλατούμε μέσα στην πόλη μας, προς αναζήτηση τους!!! Εκκίνηση στις 9.30 μμ. από την πλατεία Αριστοτέλους.
Ιστορία της Παρασκευής και 13.
Πριν τον 19ο αιώνα, ο αριθμός 13 θεωρούνταν γενικά ως φέρων κακή τύχη. Την ίδια εικόνα είχε και η Παρασκευή αν και δεν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των δύο. Η πρώτη αναφορά σε μία “Παρασκευή και 13” έγινε μάλλον στις αρχές του 19ου αιώνα. Πέρα από τις γραπτές αναφορές, πάντως, πολλές δημοφιλείς ιστορίες υπάρχουν σχετικά με την προέλευση της δεισιδαιμονίας: Ο Μυστικός Δείπνος, η Σταύρωση του Ιησού, η προσφορά του μήλου από την Εύα στον Αδάμ. Θεωρείται λοιπόν πως είναι δυσάρεστη ημέρα για πολλές εργασίες και δραστηριότητες. Στην Αμερική και την Αγγλία, επέλεγαν την ημέρα αυτή προκειμένου να απαγχονίσουν τους θανατοποινίτες, με αποτέλεσμα να αποκαλείται συχνά η Παρασκευή και ως Ημέρα του Κρεμασμένου.
Το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής του Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα κακά πνεύματα, αλλά περισσότερο με διασκέδαση, γιορταστικές μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.
Ξεκινάμε περνώντας από την Αγία Σοφία και το «Μέγαρο Λόγγου» ή αλλιώς «κόκκινο σπίτι». Το σπίτι κρύβει έναν θρύλο μυστηρίου. Η οικοδομική εταιρία που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του το 1931. Η βιομηχανική μονάδα του ιδιοκτήτη καταστράφηκε από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου. Το σπίτι θεωρείτε από πολλούς σαν στοιχειωμένο, άλλοι λένε ότι κατοικείται από βρικόλακες. Διάφοροι άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει μια κατάρα για το σπίτι. Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι.
Συνεχίζουμε κάνοντας τον κύκλο της Αγίας Σοφίας περνώντας από τον υπόγειο ναό Αγίου Ιωάννου του προδρόμου γωνία Π. Μελά και Ικτίνου με ιδιότητες: περισυλλογή, εύκολος διαλογισμός και ενέργεια θετική.
Στην Αγίας Σοφίας βρίσκεται και ο Ι.Ν. Παναγίας Ἀχειροποίητος ή στην αρχαιότητα ναός της Θερμαίας Αφροδίτης αλλά και αρχαίος ναός της ΄Ισιδας με θετική ενέργεια.
Συνεχίζουμε για τον πρώτο μας προορισμό την «πλατεία Ελευθερίας» στη Ηλιούπολη για μία σύντομη στάση. Ενεργειακός χώρος, στον οποίο έχουν αναφερθεί δυσκολίες προσαρμογής, ψυχολογικές διαταραχές.
Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε στην οδό Λαγκαδά. Πριν βγούμε Λαγκαδά περνάμε από έξω από το «Ισραηλιτικό Νεκροταφείο» Θεσσαλονίκης. Μετά έξω από τα «Συμμαχικά κοιμητήρια Ζεϊτενλίκ» και τέλος από το «Νεκροταφείο Αγία Παρασκευή».
Στη συνέχεια περνάμε από την οδό Αγίου Δημητρίου, εμπρός στο κτίριο του εργοστασίου ηλεκτροφωτιμού της Ηλεκτρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης συναντάμε την στήλη της «Σχιστής Πέτρας» ή Γιλάν Μερμέρ» ή «Στήλης των Όφεων». Το μόνο ελληνιστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, όρθιο ακόμη και τελείως ξεχασμένο. Διέφυγε από τους Βυζαντινούς, το σεβάστηκαν οι Τούρκοι, που απέδιδαν υπερφυσικές ιδιότητες στους αρχαίους κίονες. Η μυστηριώδης αυτή στήλη η οποία κατά ανεξήγητο πάντα τρόπο, διασώζεται, παρά τις τραγικές αλλαγές της γύρω περιοχής, ήταν τοποθετημένη σε βάθρο πέντε βαθμίδων. Υπάρχει ένας θρύλος συνδεδεμένος μαζί της, που λέει ότι κάποτε γέμισε η πόλη φίδια, τα οποία υπήρχαν αμέτρητα και με μεγάλη πυκνότητα γύρω της, ώστε θεωρήθηκε ότι έβγαιναν από αυτήν. Μέσα στην απελπισία του ο κόσμος κάλεσε τότε ένα εξορκιστή χότζα, ο οποίος και απομάκρυνε τα ερπετά, χρησιμοποιώντας τις μαγικές του δυνάμεις!
Λίγο πιο κάτω περνάμε μπροστά από το Διοικητήριο, στο οποίο υπογείως υπάρχει Σεραπείον (χώρος τέλεσης Αιγυπτιακών μυστηρίων του Σεράπιδος). Είναι ενεργειακό πεδίο με θετική ενέργεια.
Διασχίζοντας την πόλη, περνάμε στην ανατολική μεριά προς Παπάφη με το σημείο του ξεροποτάμου κάτω από την γέφυρα να αποτελεί ισχυρό τόπο δύναμης με θετική ενέργεια. Αλλά και αναφορές φαντασμάτων.
Συνεχίζουμε προς Καλαμαριά και κινούμαστε Κωνσταντίνου Καραμανλή, Βούλγαρη, περνάμε μπροστά από Βασιλίσσης Όλγας 263 και συναντούμε το γνωστό «στοιχειωμένο σπίτι». Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά το 1919 όταν κτίστηκε. Από την αρχή, η όλη υπόθεση ήταν προβληματική, αφού ο δεύτερος όροφος του σπιτιού κατέρρευσε δυο φορές το 1919. Έπειτα από κάποια χρόνια, την εποχή της κατοχής, φημίζεται πως έγινε κέντρο βασανιστηρίων για πολλούς Εβραίους µε αποτέλεσμα το σπίτι να έχει θεωρηθεί από πολλούς μέρος με αρνητική ενέργεια. Το σπίτι αυτό, το συνοδεύει μια μεγάλη παλιά κατάρα και όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει κινδυνεύει να πεθάνει. Ερχόμενοι στην δεκαετία του ’80 η ιστορία θέλει δύο εργολάβους να αναλαμβάνουν την κατεδάφισή του. Όμως την ημέρα που υπέγραψαν τα συμβόλαια για το ξεκίνημα της εργολαβίας και οι 2 πέθαναν κάνοντας πολλούς να πιστέψουν πως το σπίτι είναι στοιχειωμένο από όσους χάθηκαν σε αυτό βρίσκοντας τραγικό θάνατο. Πνεύματα νεκρών που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη διάσταση µας, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τον άδικο τρόπο που πέθαναν. Έχει ειπωθεί πως έχουν ακούσει θορύβους και ουρλιαχτά να έρχονται από τα δωμάτια και από το ανεξερεύνητο υπόγειο. Φωτογράφος ο οποίος πήγε να φωτογραφίσει το οίκημα ένιωσε σύρματα να πιέζουν το στομάχι του και η φωτογραφική του μηχανή έπεσε κι έσπασε. Τότε αποφάσισε να ηχογραφήσει ήχους με ένα μαγνητοφωνάκι. Αργότερα, έβαλε να ακούσει την κασέτα και άκουσε κάτι σαν βαριά βήματα να σέρνονται και να πλησιάζουν αλλά και κάτι ψιθύρους που δεν καταλάβαινε τι έλεγαν. Κατά καιρούς ακόμη, είχε ειπωθεί πως τα βράδια ακούγονται περίεργοι θόρυβοι, κραυγές που στοιχειώνουν την σκέψη των γύρω κατοίκων, κρύσταλλα που σπάνε, καθώς και φώτα που αναβόσβηναν μόνα τους, ρίχνοντας περισσότερο σκοτάδι στην όλη υπόθεση.
Συνεχίζουμε για το εκκλησάκι που βρίσκεται πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, όπου φημίζεται ως τόπος δύναμης με άλλες διαστάσεις και θετική ενέργεια.
Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παναγία και αφού περάσουμε από το «παλιό αρχοντικό του Φιξ» που λέγεται ότι κατοικούν κακά πνεύματα που σημάδεψαν τους πρώην ιδιοκτήτες του στο παρελθόν, κατεβαίνουμε στα κιόσκια όπου και θα κάνουμε τη στάση μας για να θαυμάσουμε την πανσέληνο. Με μύθους για μάγισσες που φτιάχνουν φίλτρα, λυκανθρώπους που μεταμορφώνονται, βαμπίρ που εκστασιάζονται, σατανιστές που οργιάζουν, νεράιδες που τριγυρνάνε στα δάση και ανθρώπους που τρελαίνονται υπό το φως της.
Επιστρέφουμε από Αρετσού, Βασιλίσσης Όλγας, Τσιμισκή όπου λίγο παρακάτω βρίσκεται το «Κέντρο Ιστορίας της πόλης» στην πλατεία Ιπποδρομίου. Εκεί, επί αυτοκράτορος Θεοδοσίου σφαγιάστηκαν 18.000 Θεσσαλονικείς. Τα συσσωρευμένα πτώματα κάλυψαν μια μαρμάρινη κολώνα, που βρισκόταν στο κεντρικότερο σημείο του ιπποδρομίου και το αίμα τους πότισε βαθιά το μάρμαρο. Το 392 μ.Χ. χάραξαν τα ονόματα των νεκρών πάνω στην μαρμάρινη στήλη. Θρύλος λέει πως από τότε η στήλη αυτή αιμορραγούσε μια φορά τον χρόνο, στην επέτειο της μεγάλης σφαγής. Αργότερα η στήλη αυτή γκρεμίστηκε και αιώνες μετά χτίστηκε στο σημείο ένα σπίτι. Πριν από μερικές δεκαετίες ένας πολιτικός μηχανικός πλησίασε την γηραιά μοναδική κληρονόμο του σπιτιού για να την πείσει να το δώσει αντιπαροχή, εκείνη όμως αρνιόταν πεισματικά και έλεγε πως το κάνει για καλό, γιατί το σπίτι εκείνο εξόντωσε τόσο την οικογένεια που το έκτισε, όσο και την δική της οικογένεια που το πήρε αργότερα. Ανέφερε συγκεκριμένα πως κάποιες μέρες στο σπίτι ακουγόταν ουρλιαχτά και ποδοβολητά αλόγων και πως κάθε φορά μετά από αυτό κάποιος δικός της πέθαινε με περίεργο τρόπο ή πάθαινε κάτι κακό. Αργότερα στο σημείο αυτό κτίστηκε μια μεγάλη πολυκατοικία και κατέρρευσε με τον σεισμό στις 20 Ιουνίου 1978. Από ολόκληρη την πόλη έπεσε μόνο μία πολυκατοικία κι ήταν αυτή της πλατείας Ιπποδρομίου. Την ιστορία αυτή δεν την γνωρίζουν πολλοί. Αυτοί όμως που την γνώριζαν δεν άφησαν να κτιστεί ξανά στο σημείο κτίριο κατοικιών.
Καταλήγουμε Λευκό Πύργο. Γνωστό σε όλους μας μνημείο, φυλακή και τόπος βασανιστηρίων κατά την τουρκοκρατία.
Παρασκευή και 13-Μύθοι και προκαταλήψεις για την «καταραμένη» μέρα http://www.newsbomb.gr/
Το κόκκινο σπίτι… http://
Οι 127 ενεργειακοί τόποι της Ελλάδος http://
Ο ναός της Αχειροποιήτου http://www.tseneklidis.gr/
Οι ενεργειακοί τόποι της Ελλάδας http://
Ισραηλιτικό Nεκροταφείο http://wikimapia.org/
Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ http://el.wikipedia.org/
Κοιμητήριο Αγ. Παρασκευής http://wikimapia.org/
Ο Θρύλος της Σχιστής Πέτρας ή Στήλης των Όφεων στη Θεσσαλονίκη http://
Η υπόγεια μυστική Θεσσαλονική και η σιωπή του Ώρου http://www.visaltis.net/
Τι συμβαίνει στην οδό Παπάφη; http://www.paranormap.net/
Το στοιχειωμένο σπίτι επί της Βασιλίσσης Όλγας http://roadstory.gr/
Το παλιό αρχοντικό του Φιξ http://
Θεσσαλονίκη – Αστικοί μύθοι που «στοιχειώνουν» την πόλη μας ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ & Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ http://www.pass2greece.gr/
Χαλοουίν https://el.wikipedia.org/
Μήκος όλης της διαδρομής: 33χλμ.
– Στην ποδηλατοβόλτα καθένας είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του και για τον εξοπλισμό του.
– Δεν προσπερνάμε ποτέ την πρώτη γραμμή και τους οδηγούς στο ποδηλατικό κομβόι, ώστε να διατηρείται σταθερή ταχύτητα της πορείας με ασφάλεια για όλους.
– Στους δρόμους κινούμαστε πάντα στη μία λωρίδα, ώστε να μην κόβουμε την κίνηση.
– Στην βόλτα πρέπει όλοι να βοηθάμε, ασφαλίζοντας διασταυρώσεις και κάθετους δρόμους.
– Δεν αφήνουμε κενά.
– Οφείλουμε να διαθέτουμε τον απαραίτητο φωτισμό τόσο μπροστά όσο και πίσω.
– Κράνος σαμπρέλα και βασικά εργαλεία αυτό-εξυπηρέτησης είναι απαραίτητα.
– Δεν κάνουμε αγώνα ταχύτητας, πάμε με αρκετά χαλαρή ταχύτητα, για να απολαμβάνουμε την παρέα και τη διαδρομή.
– Δεν κάνουμε αγώνα δεξιοτήτων. Οποιοσδήποτε θέλει να κάνει «σούζες» θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του συνόλου, δεν θα συμμετέχει.
– Παρακαλούνται οι πιο αρχάριοι να μένουν στις μπροστινές σειρές