Μεγάλες κινητοποιήσεις για το κλίμα στην Αυστραλία. Δεκάδες χιλιάδες άτομα σε περίπου 50 πόλεις της Αυστραλίας βγήκαν στους δρόμους την Κυριακή απαιτώντας από τα πολιτικά κόμματα να δεσμευτούν για δραστικές μειώσεις στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Προστασίας, Κέιτ Φέρμαν, 150.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορείες στη Μελβούρνη, το Σίδνεϊ και 50 ακόμα πόλεις, στο πλαίσιο της Πορείας κατά της Θέρμανσης, η οποία που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά. Η Φέρμαν απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να θέσουν έναν στόχο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% ως το 2020.
Εντός του Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Tζον Χάουαρντ – που δεν υπογράφει το Κιότο – θα αναμετρηθεί στις γενικές εκλογές με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κέβιν Ρουντ Ρουντ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο και να μειώσει τις εκπομπές κατά 60% έως το 2050. Η Αυστραλία είναι από τους κυριότερους ρυπαντές παγκοσμίως όσον αφορά την κατακεφαλή εκπομπή CO2. Ήδη αντιμετωπίζει εκτεταμένες ξηρασίες που αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες δεκαετίες.
Με την Αυστραλία να αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία στην ιστορία της, οι κάτοικοι του Κουίνσλαντ θα αναγκαστούν από του χρόνου να πίνουν ανακυκλωμένα αστικά λύματα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της πολιτείας. Ο πρωθυπουργός της πολιτείας Πίτερ Μπίτι δήλωσε στο ραδιόφωνο του ABC.. «Δεν έχουμε βροχοπτώσεις, δεν υπάρχει άλλη επιλογή» είπε.
Ανακυκλωμένα λύματα χρησιμοποιούνται ήδη για ύδρευση σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη, ωστόσο οι Αυστραλοί δείχνουν να απεχθάνονται την ιδέα, μεταδίδει το BBC.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ δήλωσε ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα και παρουσίασε πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας κόστους 10 δισ. δολαρίων. Δεν απέκλεισαν επίσης το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν μονάδες αφαλάτωσης και νέα φράγματα.
Από το in.gr
Ανακυκλωμένα λύματα θα αναγκαστούν να πίνουν οι κάτοικοι του Κουίνσλαντ