Δημοσιεύουμε τις απόψεις της ΕΛΕΤΑΕΝ – παραθέτοντας όμως και κάποιες δικές μας καλόπιστες, μα διαφορετικές οπτικές στο θέμα.
================================
Το κείμενο της ΕΛΕΤΑΕΝ
Η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού», η οποία είχε προβλεφθεί από καιρό και η οποία σύμφωνα με τους περίφημους «γνωστούς – άγνωστους» αναλυτές είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών «τάσεων», μας προκαλεί να υπενθυμίσουμε τα εξής:
Οι ουσιαστικοί λόγοι που εξηγούν την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων είναι η εξάντληση των αποθεμάτων τους σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης τους. Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, πέραν αυτών των προβλημάτων, προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδηγεί στις κλιματικές αλλαγές, για τις οποίες, πλέον όλοι, συμφωνούν, ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Επομένως, με αυτά δεδομένα, μια συνετή κοινωνία θα λάμβανε δύο απλά μέτρα:
• Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο μέγιστο δυνατό
• Στροφή σε μη ρυπαίνουσες και επικίνδυνες πηγές ενέργειας
Δηλαδή μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και μέγιστη ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σκεφθείτε απλά ότι αν σήμερα υπήρχε ένα σοβαρό ποσοστό διείσδυσης των ΑΠΕ στην αγορά ενέργειας, ακόμα και τα πιθανά ή απίθανα κερδοσκοπικά παιχνίδια θα ήταν μικρότερης αποτελεσματικότητας ή και θα αποτύγχαναν πλήρως.
Οπότε γίνεται σαφές, γιατί υπάρχει αυτός ο έντονος προβληματισμός και η ανησυχία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι μέλισσες, οι κατσίκες και οι μαργαρίτες του δάσους από τις ανεμογεννήτριες ή για την θανατηφόρα αντανάκλαση των φωτοβολταϊκών πανέλλων και γιατί ξαφνικά η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί ότι τα βιο-καύσιμα θα υποκαταστήσουν τις γεωργικές καλλιέργειες και θα πεθάνει ο κόσμος της πείνας. Απλά, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η καθυστέρηση της ανάπτυξη τους και υπάρχουν περιθώρια για την τιμή του πετρελαίου να ανέβει και στα 150$ και ακόμη πιο πάνω.
Δεν σταματούν, όμως εκεί οι παρενέργειες. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου παρασύρει κυρίως το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα τα στερεά ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης) που είναι τα πιο ρυπογόνα όλων, να γίνονται ελκυστικά από οικονομικής απόψεως και να προτιμώνται για παραγωγή ενέργειας.
Σήμερα δημοσιεύτηκε από την Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας η Παγκόσμια Έκθεση Ενέργειας (World Energy Outlook) από την οποία σταχυολογήσαμε τα ακόλουθα:
• Η ενεργειακή ζήτηση το 2030 θα είναι πάνω από 50% αυξημένη σε σχέση με τη σημερινή, με κυρίαρχα τα ορυκτά καύσιμα και ιδιαίτερα τον άνθρακα στην κάλυψη της.
• Οι εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα από την χρήση ενέργειας θα αυξηθούν κατά 57% – από 27 giga-tonnes το 2005 σε 42 giga-tonnes το 2030.
Επισυνάπτουμε και το διάγραμμα της Έκθεσης για επιβεβαίωση.
Οι ΑΠΕ είναι η πάνω μικρή πράσινη γραμμούλα.
Και μερικά στοιχεία για τους ανησυχούντες για τα βιο-καύσιμα:
Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα δεν είναι ενεργειακά και φυσικά ούτε τεχνικά, γιατί λύσεις υπάρχουν. Στην Ευρώπη το έχουν ήδη αντιληφθεί και προσαρμόζονται ανάλογα, ενώ εμείς εξακολουθούμε να τα αντιμετωπίζουμε έκπληκτοι και χωρίς ουσιαστική προετοιμασία και ενημέρωση.
Τα προβλήματα είναι πολιτικά. Όπως και οι λύσεις.
Με εκτίμηση
Δρ. Τσιπουρίδης Ιωάννης
Πρόεδρος ΔΣ ΕΛΕΤΑΕΝ (Αιολικά)
==============================================
Και οι απόψεις της Ομάδας Ενεργειακού, της Οικολογίας Αλληλεγγύης
Γράφαμε σε κάποιο πρόσφατο άρθρο μας, ότι η ανθρωπότητα πορεύεται με ανεστραμμένη λογική, κι αυτό δεν κάνει εντύπωση στο μέσο άνθρωπο. Σαν η πυραμίδα του Χέοπα, λέγαμε, να στηρίζεται στη μύτη της και όχι στη βάση της. Μερικά ερωτήματα στην καρδιά του θέματος:
– Ποιοι είναι οι “κερδοσκόποι”; / Δεν διαφωνεί κανείς νοήμων για την ταυτότητα τους. Σήμερα παίζουν παιγνίδια ενάντια στην Κίνα και στην Ινδία, που δυστυχώς θα κατευθυνθούν προς τα πυρηνικά, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Μα και το ουράνιο τελειώνει, αν όλη η ανθρωπότητα στραφεί σ’ αυτό.
– Είμαστε πράγματι αδύναμοι απέναντι τους; / Όσο δεν υπάρχει παγκόσμιο πολιτικό κίνημα εναντίον τους, είναι άθικτοι
–Τίνος είναι οι φυσικοί πόροι; / Σε μια υφήλιο Ειρήνης είναι των τοπικών κοινωνιών, που με Fair Trade συναλλάσσονται με τις άλλες κοινωνίες.
–Τα κράτη είναι αδύναμα, μπροστά στις αόρατες κυβερνήσεις των πολυεθνικών; / Χωρίς κίνημα ναι, αν δεν είναι και συνένοχοι τους
Με τις θέσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ συμφωνούμε γενικά, άλλωστε είμαστε στην ίδια κοίτη, αλλά:
-Για τα βιοκαύσιμα θεωρούμε ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο δεν εκτιμάται σωστά. Πχ αν στη Θεσσαλία όντως δοθεί το 1,6 εκ στρέμματα άμεσα για βιοκαύσιμα, είναι προφανές ότι θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα και νερού και τροφής και τιμών γης κλπ. Σαφώς ένας καλύτερος σχεδιασμός θα μπορούσε, μερικώς μόνο, να βρει γη ιδανική γι’ αυτά χωρίς να δημιουργηθεί η υστερία των Φωτοβολτϊκών (Φ/Β) και οι συνακόλουθες παλινωδίες.
-Δεν θα συμφωνήσουμε ότι οι τιμές ανεβαίνουν επειδή το πετρέλαιο τελειώνει και η ζήτηση ανεβαίνει . Πάντα ήταν έτσι. Απλά είναι η ώρα της μεγάλης “αρπαχτής” και οι Αμερικανοί θα υποχρεώσουν Κίνα και Ινδία, να “πληρώσουν χοντρά” για να “αναπτυχθούν”. Και δυστυχώς οι τελευταίοι, που θάπρεπε να λατρεύουν τις ΑΠΕ δεν τις σκέφτονται. 450 εκ Ινδοί δεν ξέρουν τι είναι ηλεκτρικό ρεύμα. Να λοιπόν πώς μεταφράζεται η “αύξηση της ζήτησης“.
– Δεν συμφωνούμε ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις στις ΑΠΕ είναι πάντα αδικαιολόγητες, ποιος δεν είδε την κερδοσκοπία στις τελευταίες εξελίξεις των Φ/Β; Ξαναγράψαμε ότι μια οικολογική μορφή ενέργειας, σαν τις ΑΠΕ, πρέπει καθολικώς να σέβεται το περιβάλλον, που προσπαθεί να βοηθήσει.
-Και ένα τελευταίο σημείο : Ξαναγράψαμε, ότι εμείς προτιμούμε να μπουν 1000 MW ΑΠΕ σε στέγες σπιτιών και μικρά οικόπεδα, με άμεση ανάμιξη του κόσμου, που θα σήμαινε και μια οικολογική – κοινωνική αλλαγή, παρά κάποιες (κερδώες) εταιρείες να βάλουν τα ίδια ΜW στην κορφή του Ολύμπου, άσχετα αν το αποτέλεσμα για το περιβάλλον είναι το ίδιο! Ή τουλάχιστον ας γίνουν και τα δυο.
Νίκος Τακόλας, ntakolas@gmail.com , Μέλος της Ομάδας Ενεργ. ΟΑ