Πολίτες από 21 χώρες, έτοιμοι για πράσινες θυσίες

Συχνά αναρωτιέται κανείς,  κατά πόσο είμαστε διατεθειμένοι/ες να στερηθούμε κάτι, από την άνεση μας για ένα κοινωνικό σκοπό, ένα πρόβλημα. Στην περίπτωση του περιβάλλοντος, το ερώτημα περιλαμβάνει και το παρακλάδι του: “..αν γνωρίζουμε ότι στο πρόβλημα συμβάλαμε και εμείς..”. Αυτά ρωτήθηκαν σε 22 χιλιάδες  πολίτες.

==============================================

BBC

Μικρές προσωπικές θυσίες που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της κλιματολογικής μεταβολής στον πλανήτη είναι έτοιμη να κάνει η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ΒΒC σε 22 χιλιάδες άτομα από 21 χώρες.

Οι τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες υποστήριξαν ότι είναι πανέτοιμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους αν πρόκειται έτσι να βοηθήσουν τον πλανήτη μας, πρόθεση που συμμερίζονται και οι Aμερικανοί καθώς και οι Κινέζοι, αν και ζουν σε δύο από τις πιο ρυπογόνες χώρες του κόσμου.

Βεβαίως, παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων όσον αφορά στην αύξηση της φορολόγησης για τη χρήση άνθρακα και πετρελαίου. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες θα ήταν έτοιμοι να δεχθούν ακόμα και νέους φόρους στα καύσιμα αρκεί τα χρήματα που θα απέρρεαν να δαπανηθούν για την ενίσχυση της απόδοσης και την εξεύρεση νέων ενεργειακών πηγών.

Τι έδειξε έρευνα του BBC

Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης σε πολλά κράτη, οι απλοί πολίτες είναι πολύ πιο πρόθυμοι από τις κυβερνήσεις τους να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν ακόμα και τον συνηθισμένο τρόπο ζωής τους για να καταπολεμήσουν την κλιματολογική μεταβολή.

Το 83% των ερωτηθέντων από όλον τον κόσμο συμφώνησε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσει σε προσωπικό επίπεδο την εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, όπως εξάλλου και στις ΗΠΑ, οι πολίτες πιστεύουν ότι το κόστος των καυσίμων που ευθύνονται για την κλιματολογική αλλαγή θα πρέπει να αυξηθεί. Μοναδικές εξαιρέσεις ήταν η Ιταλία και η Ρωσία, όπου μεγάλος αριθμός πολιτών πιστεύουν ότι δεν θα είναι αναγκαία μια τέτοια αύξηση.

Πολλοί Κινέζοι πιστεύουν ότι η ανατίμηση των καυσίμων είναι ένα απαραίτητο κακό που οφείλουμε να δεχθούμε, αν και κατά τους δημοσιογράφους του BBC οι ερωτηθέντες κατά πάσα πιθανότητα απλώς «αναμετέδωσαν» την επίσημη γραμμή. Αντιθέτως, στη Νότιο Κορέα και την Ινδία, οι πολίτες δεν φάνηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να καταθέσουν τον οβολό τους -με την αύξηση της τιμής των καυσίμων- για να σώσουν τον πλανήτη. Την ίδια στάση τήρησαν και οι κάτοικοι της Νιγηρίας, που κατά 52% δεν θεωρούν απαραίτητη την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Επίσης, το 85% των ερωτηθέντων Κινέζων τάχθηκε υπέρ της επιβολής υψηλών φόρων στη χρήση ενέργειας, τάση που δεν καταγράφηκε στον υπόλοιπο πλανήτη.

Ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται από τη δημοσκόπηση του BBC είναι ότι ακόμα και αυτοί που αντιτάχθηκαν στην αύξηση της φορολογίας, θα ήταν έτοιμοι να ανοίξουν το πορτοφόλι τους εφόσον τα έσοδα από τη φορολόγησή τους δαπανούνταν για την εύρεση «πράσινων, καθαρών καυσίμων». Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι ερωτηθέντες ήταν έτοιμοι να πληρώσουν «πράσινους φόρους» εφόσον μειώνονταν αναλόγως κάποιοι άλλοι φόροι.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_06/11/2007_247784

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top