Βόμβα ουρανίου στο Απάτσι που έπεσε στην Κύμη

Αποκλεισμένη η περιοχή του δυστυχήματος ενώ ο στρατός επιχειρεί να τα «κουκουλώσει»

Χτες ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha και σήμερα και η εφημερίδα Έθνος αναφέρονται αναλυτικά στο θέμα.

Βόμβα ουρανίου στο Απάτσι

Ειδική μονάδα για την αντιμετώπιση πυρηνικού βιοχημικού πολέμου μετέβη αθόρυβα στην Κύμη. Αποκλεισμένη επί 15 ώρες η περιοχή του δυστυχήματος. Να «κουκουλώσει» το θέμα επιχείρησε το ΓΕΣ.

Συναγερμός και αγωνία από την απελευθέρωση διακοσίων κιλών ουρανίου στην περιοχή της Κύμης από την έκρηξη των 600 βλημάτων αέρος – εδάφους που έφερε το μοιραίο ελικόπτερο «Απάτσι».

Επί δεκαπέντε ώρες είχε αποκλειστεί η περιοχή του δυστυχήματος, ενώ ειδική ομάδα του στρατού για την αντιμετώπιση του Πυρηνικού Βιοχημικού Πολέμου (ΠΒΧ) μετέβη αθόρυβα στην Κύμη και έκανε μετρήσεις… Η συγκλονιστική αυτή παράμετρος κρατήθηκε μυστική από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για λήψη προληπτικών μέτρων από τους κατοίκους.
Βόμβα ουρανίου στο Απάτσι

Σε κατάσταση πανικού το ΓΕΣ προσπαθούσε να «κουκουλώσει» το θέμα αντί να προβεί στην επιβεβλημένη ενημέρωση των πολιτών.

Από τη μια, το ΓΕΣ προσπαθούσε να καλύψει το γεγονός ότι παράνομα χρησιμοποιήθηκε στην άσκηση της Κύμης το συγκεκριμένο οπλισμένο ελικόπτερο που ήταν «ετοιμοπόλεμο» στην πίστα της Βάσης των Μεγάρων ως μέλος της Δύναμης «Δ».

Από την άλλη, έσπευσε να θολώσει τα νερά και να μην αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του οπλισμού στην οποία αναγράφεται η ποσότητα ουρανίου που περιέχει το κάθε βλήμα.

Η θανατηφόρα γόμωση των συγκεκριμένων πυρομαχικών, που χρησιμοποιούνται από τα Απάτσι σε όλους τους στρατούς του κόσμου, ήταν γνωστή στις ελληνικές αρχές πολύ πριν τα παραλάβει και ο ελληνικός στρατός. Μάλιστα, όταν είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα κατασκευής τους στην ΠΥΡΚΑΛ, υπήρξε αρνητική απάντηση από την αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία αλλά και το Κογκρέσο…

Οσο για το επιχείρημα κύκλων του ΓΕΣ ότι το μοιραίο ελικόπτερο έφερε πυρομαχικά για την επίτευξη αεροδυναμικής ισορροπίας, καταρρίπτεται από τα ίδια τα εγχειρίδια της κατασκευάστριας εταιρείας, καθώς κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά…

Επιπλέον, πραγματικά πυρομαχικά χρησιμοποιούνται μόνο σε ασκήσεις βολών, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικά βλήματα χωρίς γόμωση! Ειδικά για τη συγκεκριμένη άσκηση που πρωταγωνιστεί η Πολεμική Αεροπορία, τα ελικόπτερα του στρατού είθισται να συμμετάσχουν άοπλα, διότι αναλαμβάνουν απλό ρόλο «εικονικού στόχου».

Μάλιστα, από στελέχη της Αεροπορίας Στρατού, κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για τη συμμετοχή των ελικοπτέρων στη συγκεκριμένη άσκηση, καθότι τα ραντάρ των πυραύλων ΧΩΚ εντοπίζουν τους στόχους σε μεγάλα ύψη και σε μεγάλες ταχύτητες και ως εκ τούτου είναι αμφίβολη η χρησιμότητα των ελικοπτέρων που πετάνε με περιορισμένη ταχύτητα και σε χαμηλά ύψη… Πάντως, το μοιραίο ελικόπτερο πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο έδαφος…

Οι πολλαπλές παρενέργειες που προκαλεί η νέα τραγωδία στην Κύμη φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα, με τον πιο τραγικό τρόπο, τα προβλήματα στην Αεροπορία Στρατού και που έχουν σχέση με τη διαθεσιμότητα, την επιχειρησιακή ετοιμότητα, την επάρκεια ανταλλακτικών.

Η Β. Παπανδρέου, αφού επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ επανειλημμένα έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα προσωπικού και ανταλλακτικών στην Αεροπορία Στρατού, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μεγάλη πολιτική ευθύνη».

Το ΚΚΕ επισημαίνει τα προβλήματα εκπαίδευσης και τις συνθήκες εντατικοποίησης του προσωπικού, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι από τη συχνότητα των ατυχημάτων στην Αεροπορία Στρατού γεννιούνται σοβαρά ερωτηματικά.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΦΛΕΓΕΙ ΤΟ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ
Ραδιενεργά σωματίδια «θερίζουν» τον πνεύμονα

Τα πολυβόλα Gatling 8-12 των ελικοπτέρων Apache ρίχνουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο, όταν δεν έχει καεί, δεν αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της χαμηλής ακτινοβολίας που εκπέμπει.

Ομως, όταν καίγεται ή όταν εκρήγνυται, όπως στην περίπτωση του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεσε στην Κύμη, διαλύεται σε πολύ μικρά ραδιενεργά σωματίδια, που μπορούν να μεταφερθούν με τον άνεμο ή προσκολλημένα στην ατμόσφαιρα να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνευστικής και της πεπτικής οδού.

Ενα «ενεργό σωματίδιο» μέσα στον πνεύμονα ισοδυναμεί με μια ακτινογραφία θώρακος κάθε ώρα. Δεν μπορεί να απομακρυνθεί και ο μολυσμένος πνεύμονας ακτινοβολεί το θύμα μέχρι θανάτου.

Η ημιπερίοδος ζωής του ουρανίου είναι τουλάχιστο ένα δισεκατομμύριο χρόνια, δηλαδή δεν διασπάται.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ύστερα από μια έκρηξη, τα οξείδια του ουρανίου έχουν τη δυνατότητα να φτάνουν σε μεγάλο ύψος και να μεταφέρονται με τις υπόλοιπες αέριες μάζες σε μεγάλες αποστάσεις της τάξεως των εκατοντάδων χιλιομέτρων. Υπολογίζεται ότι 3.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου ισοδυναμούν με έναν τόνο ουρανίου.

Η διατρητική σφαίρα των 30mm του φυσιγγίου PGU-14/B χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα στόχων που περιλαμβάνει άρματα μάχης αλλά και οχήματα ελαφριάς και μέσης θωράκισης. Το επτάκαννο πυροβόλο GAU-8/A είναι το βασικό όπλο των ελικοπτέρων ΑΗ-64 Apache και του Α-10 Thunderbolt, εκ των οποίων το τελευταίο χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στις επιχειρήσεις εναντίον των Σέρβων. Το βλήμα του PGU-14/B ζυγίζει 750 γραμμάρια, εκ των οποίων τα 300 είναι ένα κράμα «εξαντλημένου ουρανίου» (DU) και τιτανίου.

Το φυσίγγιο έχει συνολικό μήκος 29 εκ. και αναγνωρίζεται εύκολα από τα υπόλοιπα φυσίγγια του GAU-8/A, από δύο κόκκινες γραμμές σε μεταλλικό φόντο.

Εξωτερικά υπάρχει μια λεπτή επίστρωση από αλουμίνιο για την προφύλαξη της κάννης από τη φθορά που προκαλείται από τη θερμή και πολύ σκληρότερη επιφάνεια του εξερχόμενου βλήματος.

Ανάμεσα στο -ραδιενεργό- διατρητικό μέσο στον πυρήνα του βλήματος και στην επίστρωση από αλουμίνιο (πάχους 0,8mm) παρεμβάλλεται μια επιφλοίωση του ραδιενεργού υλικού από ατσάλι. Η μεταλλική αυτή «θήκη» του DU (απεμπλουτισμένο ουράνιο) έχει σκοπό την απομόνωση της ακτινοβολίας σωματιδίων α (πυρήνες ηλίου) στο εσωτερικό του βλήματος, επιτρέποντας τη -σχετικά- ασφαλή αποθήκευσή τους.

Τα όπλα ουρανίου χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα για πρώτη φορά στον Πόλεμο του Κόλπου το 1991.

Στον πληθυσμό η συχνότητα λευχαιμιών, καρκίνων, αποβολών και συγγενών ανωμαλιών στη γέννηση αυξήθηκε κατακόρυφα. Περίπου 90.000 Αμερικανοί βετεράνοι υποφέρουν σήμερα από το «σύνδρομο του Κόλπου», το ίδιο σύμπλοκο συμπτωμάτων – πτώση μαλλιών, εξασθένηση ανοσοποιητικού, γενετικές ανωμαλίες στους απογόνους, απώλεια μνήμης, ψυχολογικές διαταραχές κ.λπ.

Επίσης, στη Βοσνία το 1995 έγινε χρήση όπλων «DU» από το ΝΑΤΟ.

Έθνος 7.11.08, Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ – Ι. ΗΛΙΑΔΗ

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top