Η τροφή μας, είναι καταρχήν, ένας συνδυασμός οργανικών και ανόργανων ουσιών, στοιχεία απαραίτητα για την επιβίωση, την ανάπτυξη, την παραγωγή και την αναπλήρωση ενέργειας και ουσιών, που αναλώθηκαν από τον οργανισμό.
Η τροφή έχει πολλαπλές λειτουργίες πέραν της βασικής θρεπτικής και το γεγονός αυτό είχε παρατηρηθεί πριν από το 4000 π.χ.
Η διατροφή δύναται να δράσει θρεπτικά, θεραπευτικά, αποτοξινωτικά, ενδυναμωτικά, να μεσολαβήσει σε διαδικασίες όπως η τεκνοποίηση, το αδυνάτισμα, η θεραπεία κ.α. όπως είχαν διακρίνει, αξιολογήσει και αξιοποιήσει ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός, η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η Ταοϊστική Διαιτητική, η Ayurveda .
Η κάθε τροφή, πρωτογενώς, έχει ξεχωριστές ιδιότητες και δυνατότητες, οι οποίες δεν εξαντλούνται στα θρεπτικά της συστατικά, αλλά επεκτείνονται και κατ΄ουσίαν πηγάζουν από το ενεργειακό της δυναμικό.
Όπως κάθε τι που βλέπουμε, ακούμε, αγγίζουμε, τρώμε η σκεπτόμαστε,
εμψυχώνονται από ενέργεια qi ,έτσι και η κάθε τροφή διαθέτει ιδιαίτερη ενέργεια, δόνηση, «δύναμη» όπως την ονόμαζε ο Ιπποκράτης.
Στα Παραδοσιακά Ιατρικά Συστήματα οι τροφές κατατάσσονται και επιδρούν σύμφωνα με την ‘’δύναμή’’ τους π.χ. ψυχρή η θερμή, yin ή yang. Κάθε τροφή έχει διακριτή ποιότητα-δόνηση και χαρακτηριστικές ενεργειακές ιδιότητες. Η ουσιαστική της δυνατότητα, εξαρτάται κυρίως από την ενέργεια που φέρει και από την Αλχημεία που επιτελείται μετά την κατανάλωσή της.
Η υγεία, η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε, να κατανοούμε, να πράττουμε, να διαχειριζόμαστε καταστάσεις, εξαρτάται από το τρίπτυχο σώμα-νους-πνεύμα και την αρμονική τους σχέση και συνεργασία. Σαν συγκοινωνούντα δοχεία σχετίζονται μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν. Ότι γίνεται σε ένα από τα τρία μέρη διαποτίζει και τα άλλα δύο. Έτσι η διατροφή επηρεάζει και τα τρία μέρη του τριπτύχου .
Ο καθένας, έχει την ιδιαίτερη σφραγίδα της φύσης του, την προδιάθεση και την ιδιοσυγκρασία του, ένα ιδιαίτερο σωματικό-ψυχο-νοητικό-πνευματικό σύνολο, που μας ορίζει σαν άτομα και μας καθιστά μοναδικούς. Έτσι διακρίνονται διάφοροι τύποι ανθρώπων με διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες άρα και διαφορετικές διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες .
Η διατροφή π.χ. ενός ανθρώπου με ψυχρή- yin ιδιοσυγκρασία, όποιον χαρακτήρα και αν έχει, θα πρέπει να διαφέρει από την αντίστοιχη ενός ανθρώπου με θερμή-yang ιδιοσυγκρασία.
Η υγεία είναι η ικανότητα του οργανισμού να ανταποκρίνεται σε καθημερινές προκλήσεις (καταπόνηση, ακατάλληλη διατροφή, stress κ.α.) και παράλληλα να διατηρεί την ακεραιότητα και συνάφειά του, την εσωτερική αρμονική λειτουργία και την αρμονία με το περιβάλλον του (καιρικές συνθήκες κ.α. ).
Η διατροφή έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει ως άξονας ισορροπίας-υγείας.
Η τροφή χρειάζεται να παρέχει θρεπτικά συστατικά και χαρακτήρα qi, σε δυναμική ανάλογη με την ηλικία, το φύλο, τις δραστηριότητες, την εποχή, την ώρα της ημέρας, την προδιάθεση και την εν δυνάμει παθολογία κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.
Η ενεργειακή διατροφή, είναι ένα ολιστικό σύστημα το οποίο αναγνωρίζει την μοναδικότητα των ανθρώπων και την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον. Αντλεί στοιχεία από τα πιο πάνω Ιατρικά συστήματα, λαμβάνει υπόψη της την χημική σύσταση και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και εν τέλει προσεγγίζει την τροφή και την μαγειρική σαν ένα μέσον εσωτερικής και εξωτερικής εναρμόνισης.
Στο σεμινάριο θα ασχοληθούμε με
-Την κατανόηση της ενέργειας της τροφής και της επίδρασής της
-Τις ενέργειες yin-yang
-Τα Πέντε Στοιχεία (Μέταλλο Νερό Ξύλο Φωτιά Γη) δηλ. δονητικές διαβαθμίσεις των ενεργειών yin-yang
-Tην θεμελιώδη ενεργειακή κατηγοριοποίηση των τροφών και των τρόπων μαγειρικής
Επίσης θα γευθούμε νόστιμα φαγητά, μαγειρευμένα με εφαρμογή του θεωρητικού μέρους του σεμιναρίου.
Κυριακή 6.11.2016 – 11:00 – 17:00 Δυστυχώς η εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί
ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ Ενημέρωση Σάββατο 5/11/2016 ώρα 10.00 πμ
Πτολεμαίων 29Α, 5ος όροφος
Στάση Αντιγονιδών
Θεσσαλονίκη 546 30