Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Άγρια πτηνοπανίδα

Λόγω της επικαιρότητας της γρίπης των πτηνών, παρουσιάζουμε σ’ αυτό το τεύχος περιβαλλοντικές ιστοσελίδες που έχουν σχέση με την άγρια πτηνοπανίδα και την προστασία της. Τα άγρια πουλιά αποτελούν και αυτά θύματα στην υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός μεταδόθηκε στα άγρια είδη από εκτρεφόμενα από τον άνθρωπο πουλερικά. Οι συνθήκες εκτροφής συχνά είναι απαράδεκτες και υπεύθυνες για σωρεία προβλημάτων. Οι πληθυσμοί των άγριων πουλιών επηρεάζονται για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια από τις αλόγιστες ενέργειες του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Σήμερα που η φύση βιώνεται και πάλι ως απειλή από τον άνθρωπο, είναι ανάγκη, όσοι αγαπούμε τα πουλιά και το περιβάλλον, να υπενθυμίσουμε την αξία των ισορροπημένων και ήπιων σχέσεων αντί της υπερεκμετάλλευσης. Ωστόσο, στις σελίδες που παρουσιάζουμε υπάρχουν και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θέματα, όπως π.χ. για τη σχέση των πουλιών με τη γεωργία και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Καλή περιήγηση
Στρατής Αιγαιοπελαγίτης

www.ornithologiki.gr
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι η μόνη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα που έχει σαν κύριο στόχο της την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1982. Το 1993 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σημαντικό μέχρι τότε έργο της.
Όσον αφορά τη γρίπη των πουλερικών, η ΕΟΕ συνεργαζόμενη με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές αλλά και άλλους κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς φορείς και οργανώσεις παρακολουθεί τις εξελίξεις, συλλέγει έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες και συμμετέχει στο σχέδιο επαγρύπνησης που έχουν καταστρώσει οι ελληνικές αρχές. Μέσα από ένα δίκτυο ειδικευμένων επιστημόνων και εθελοντών παρακολουθούνται πολλές περιοχές όπου καταγράφονται οι αριθμοί και οι μετακινήσεις των μεταναστευτικών πουλιών και ιδιαίτερα των υδροβίων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση διαπιστωθεί κάποιο ύποπτο περιστατικό θα ενημερωθεί άμεσα η κτηνιατρική υπηρεσία και προληπτικά έχουν σταλεί σε αυτήν δείγματα πουλιών για έλεγχο. Η ΕΟΕ είναι σε τακτική επικοινωνία με την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία παρέχοντας οποιαδήποτε πληροφορία είναι αναγκαία σχετικά με τα είδη των μεταναστευτικών πουλιών, τις μεταναστευτικές διαδρομές που συνήθως ακολουθούν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, τις περιοχές όπου είναι πολυπληθέστερα κ.ά. Επίσης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ομόλογες οργανώσεις των γειτονικών χώρων, προκειμένου να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα.

www.birdlife.org
Η οργάνωση BirdLife International είναι η παγκόσμια ομοσπονδία οργανώσεων μελέτης και προστασίας των πουλιών και των βιοτόπων τους, η οποία προωθεί την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων από τους ανθρώπους. Η BirdLife διαθέτει συνεργαζόμενες οργανώσεις σε πάνω από εκατό χώρες σε όλο τον κόσμο.
Στην ιστοσελίδα της υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη γρίπη των πτηνών (http://www.birdlife.org/action/science/species/avian_flu/index.html), όπου μπορείτε να διαβάσετε τη θέση της οργάνωσης, για τη σχέση της γρίπης με τα άγρια πουλιά, απαντήσεις σε συνήθεις ερωτήσεις, καθώς και κείμενα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Βρετανικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων και του επιστημονικού περιοδικού New Scientist.

www.rspb.org.uk
Η RSPB (Royal Society for the Protection of Birds) είναι η βρετανική οργάνωση για την προστασία των πουλιών. Στόχος της είναι η εξασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος για αυτά και την άγρια ζωή και η συνεισφορά στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους μας. Στην ιστοσελίδα της μπορείτε να βρείτε την κοινή δήλωση των οργανώσεων RSPB, BirdLife International, Wildfowl and Wetlands Trust, British Trust for Ornithology, καθώς και οδηγίες για όσους ασχολούνται με την ορνιθοπαρατήρηση στην ύπαιθρο (bird-watching): http://www.rspb.org.uk/policy/avianinfluenza.asp

www.hunters.gr
Και μια ματιά στην… αντίπερα όχθη – αυτή των κυνηγών. Μια από τις σοβαρότερες οργανώσεις τους στην Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα η ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. Διαβάστε στη στήλη με τα «Νέα», το δελτίο τύπου με τίτλο «Συνάντηση αρμόδιων φορέων στα γραφεία της KOMΑΘ για τη γρίπη των πτηνών 29/09/2005».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top