Internet και ανθρώπινα δικαιώματα

Δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την έναρξη του Φόρουμ για την Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (Internet Governance Forum), Αθήνα 2006

Το Internet είναι μία από τις πιο ισχυρές εφευρέσεις της ψηφιακής εποχής. Μπορεί να δίνει νέες δυνατότητες στους ανθρώπους, να εκπαιδεύει, να ξεπερνά τα πολιτιστικά εμπόδια και να δημιουργεί παγκόσμιες κοινότητες. Παρέχει τα μέσα σε κάθε άνθρωπο που έχει πρόσβαση σε έναν υπολογιστή, αλλά και σε έναν δίαυλο προς το Internet, να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους ανά τον κόσμο, διακινώντας ελεύθερα πληροφορίες και ιδέες – κάτι που το καθιστά ισχυρή δύναμη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ όμως το Internet σήμανε για εκατομμύρια ανθρώπους ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών, άλλους τους οδήγησε στη φυλακή, όταν οι κυβερνήσεις τους προσπάθησαν να περιορίσουν την ελευθερία αυτή. Ιστοσελίδες και blog έκλεισαν, δημιουργήθηκαν κεντρικά firewall με στόχο να περιοριστεί η πρόσβαση στην πληροφορία. Κυβερνήσεις περιόρισαν και «φιλτράρισαν» τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης προκειμένου να αποτρέψουν τους πολίτες τους να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει την αποτυχία κυβερνήσεων να σεβαστούν και να προστατεύσουν το δικαίωμα στην ελευθερία της πληροφόρησης, της έκφρασης, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και έχει επισημάνει τη συνεργασία ιδιωτικών επιχειρήσεων σε μερικές από αυτές τις παραβιάσεις. Ανάμεσα στις παραβιάσεις που έχουμε τεκμηριώσει πρόσφατα, η φυλάκιση ανθρώπων επειδή μετέφεραν ειδήσεις και απόψεις μέσω ηλεκτονικού ταχυδρομίου (e-mail), ηλεκτρονικών συνομιλιών (chat) ή τις δημοσίευσαν σε ιστοσελίδες, καθώς επίσης και η άρνηση πρόσβασης σε πληροφορίες και απόψεις στο Internet μέσω της αφαίρεσης περιεχομένου και το φιλτράρισμα των μηχανών αναζήτησης. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται αυτοί που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα άλλων.

Ο Κινέζος δημοσιογράφος Shi Tao χρησιμοποίησε τον λογαριασμό email του στο Yahoo! για να στείλει e-mail στο διαχειριστή ενός website με έδρα τις ΗΠΑ, σχετικά με μία εμπιστευτική κυβερνητική οδηγία η οποία υπαγόρευε στους δημοσιογράφους πώς να χειριστούν την ειδησεογραφική κάλυψη της επετείου της επίθεσης στην Πλατεία Τιενανμέν. Καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για «παράνομη παροχή κρατικών μυστικών σε ξένους φορείς». Το Yahoo! παρείχε πληροφορίες στην κυβέρνηση της Κίνας οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη δίωξη του Shi Tao.

Ο Τυνήσιος δικηγόρος και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mohammed Abbou εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμιση χρόνων, κυρίως επειδή δημοσίευσε άρθρα στο Internet με τα οποία ασκούσε κριτική στις αρχές της Τυνησίας.

O Βιετναμέζος πολιτικός αντιφρονών Truong Quoc Huy συνελήφθη για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2005 μαζί με άλλα νεαρά άτομα, μετά από συνομιλία που είχαν σε ιστοσελίδα σχετική με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κρατήθηκε σε απομόνωση για εννέα μήνες και μετά αφέθηκε ελεύθερος, αλλά στις 18 Αυγούστου 2006 συνελήφθη ξανά σε ένα Internet καφέ στην πόλη Χο Τσι Μινχ, απ’ όπου είχε συνδεθεί σε ένα ηλεκτρονικό χώρο συνομιλίας (chatroom). H τύχη του παραμένει άγνωστη, ενώ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί πως οι Shi Tao, Mohammed Abbou, Truong Quoc Huy και πολλοί ακόμη είναι κρατούμενοι συνείδησης. Ανησυχούμε βαθύτατα για τη συμμετοχή κυβερνήσεων και επιχειρήσεων στην καταπίεση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω του ελέγχου που επιδιώκουν να ασκήσουν στο Internet.

Φέρουμε μαζί μας στο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου τις υπογραφές περισσότερων από 43.000 ανθρώπων που μοιράζονται τις ανησυχίες μας και που έχουν υπογράψει την έκλησή μας για την ελευθερία στο Internet: «Πιστεύω πως το Internet θα πρέπει να είναι δύναμη πολιτικής ελευθερίας και όχι καταπίεσης. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να αναζητούν και να λαμβάνουν πληροφορίες και να εκφράζουν ειρηνικά τις απόψεις τους και στο διαδίκτυο χωρίς φόβο ή παρεμβάσεις. Καλώ τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τους αυθαίρετους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης στο Internet και τις εταιρείες να σταματήσουν να τις βοηθούν σε αυτό».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Διεθνής Αμνηστία έχει υποστηρίξει νομοθετικές προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής στο Internet, ανάμεσά τους και το πρόσφατο Σχέδιο Νόμου για την Παγκόσμια Ελευθερία στο Διαδίκτυο (Global Online Freedom Act). Ωστόσο αυτές οι προσπάθειες δεν αρκούν για να επηρεαστούν και οι εταιρίες πληροφορικής που δεν έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και άλλα κράτη.

Όλα τα κράτη και όλες οι εταιρείες πρέπει να κρίνονται με βάση τα ίδια πρότυπα για το σεβασμό και την προώθηση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ή άλλων κανόνων. Κάθε φορέας της κοινωνίας έχει ευθύνη να εξασφαλίζει το σεβασμό και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αυτό συμπεριλαμβάνει και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Κάθε άτομο ή οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα ειρηνικά και με νόμιμα μέσα θα πρέπει να προστατεύεται.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις:

  • να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων όλους εκείνους που έχουν φυλακιστεί επειδή εξέφρασαν ειρηνικά τις απόψεις τους ή δημοσίευσαν ειδήσεις στο διαδίκτυο
  • να σταματήσουν την παρενόχληση και τις απειλές κατά των ανθρώπων που επιδιώκουν να εκφραστούν, να μεταδώσουν ή λάβουν πληροφορίες στο Internet
  • να μην περιορίζουν ούτε να να επεμβαίνουν αυθαίρετα στην λειτουργία και χρήση του Internet με τρόπους που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην πληροφόρηση, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ιδιωτική ζωή. Αυτοί οι τρόποι περιλαμβάνουν την εκ των προτέρων λογοκρισία, τον έλεγχο και την παρακολούθηση κατά παράβαση των υποχρεώσεων των κρατών απένατι στα ανθρώπινα δικαιώματα
  • να προσαρμόσουν το εθνικό δίκαιο, και το τοπικό δίκαιο και κανονισμούς τους, στα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών:

  • να δεσμευτούν δημόσια να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αναπτύξουν πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα που να συμπεριλαμβάνουν ρητή δέσμευή τους στην τήρηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη συμμόρφωσή τους με τους όρους της πρωτοβουλίας Global Compact του ΟΗΕ
  • να υπάρχει διαφάνεια αναφορικά με λέξεις, τις φράσεις ή τις έννοιες που φιλτράρουν ή λογοκρίνουν, και να αναφέρουν με βάση ποια νομοθεσία το κάνουν
  • να εξαντλήσουν όλα τα δικαστικά ένδικα μέσα και όλες τις διοικητικές προσφυγές όταν έρχονται αντιμέτωποι με αιτήματα που θα μπορούσαν να στερήσουν από κάποιον το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή ή στην ελευθερία της έκφρασης
  • να επιδιώξουν να προωθήσουν οι ίδιες το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τις κυβερνήσεις, και να συμμετάσχουν σε κοινωνικές προσπάθειες για την προώθηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία προσμένει να συμμετάσχει στη διαδικασία που θα προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Internet και που θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς της κοινωνίας τηρούν την υποχρέωσή τους να προωθούν και να σέβονται αυτά τα δικαιώματα. Είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε και να υποστηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να προκύψει από αυτό το Φόρουμ και η οποία θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι το Internet θα είναι ένας χώρος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων γίνονται σεβαστά και προστατεύονται.

1 σκέψη για το “Internet και ανθρώπινα δικαιώματα”

  1. Επίδομα εξωτερικού Υπουργείου Εξωτερικών. http://www.equal-rights-greece.com Τα νέα φορολογικά μέτρα βρήκαν τελείως απροετοίμαστους τους συλλόγους του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απεργία διπλωματών.Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, διαπιστώνει κανείς ότι μόνο η «Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων» και ο «Σύλλογος Επιμελητών του Υπουργείου Εξωτερικών» έχουν από μία υποτυπώδη ιστοσελίδα. Η μία δεν έχει ενημερωθεί από τότε που φτιάχτηκε και αναφέρει μόνο διατάξεις του καταστατικού του συλλόγου, ενώ η άλλη έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δύο χρόνια από έλλειψη ενδιαφέροντος. Και τώρα εμφανίζονται μαθητευόμενοι μάγοι για να τους φτιάξουν ιστοσελίδες που θα ανοίγουν κεφάλαια με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να τους εξηγούν, ότι υπάρχει κάποια τεχνική, στην κυριολεξία μια ολόκληρη επιστήμη, η Βελτιστοποίηση Μηχανών Αναζήτησης (Search Engines Optimization) που κάνει μια ιστοσελίδα να ανοίγεται στον αναγνώστη του διαδικτύου, ή χωρίς να τους εξηγούν τη σημασία των λέξεων κλειδιών, που ανεβάζουν την ιστοσελίδα στην πρώτη θέση της κατάταξης της Google Search (τεχνική που την γνώριζαν άριστα οι επιστήμονες που διαχειρίζονταν τα πετυχημένα – από πλευράς αναγνωσιμότητας – μπλογκς της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αλέξη Τσίπρα, την εποχή που μεσουρανούσαν στο διαδίκτυο τα προσεκτικά επιλεγμένα – από λέξεις κλειδιά – κείμενά τους). Αντίθετα με ότι διαφημίζουν πολλοί σχεδιαστές ιστοσελίδων για τις καλές σελίδες που σχεδιάζουν με ωραίες φωτογραφίες και πλουμιστά κουμπιά, η αλήθεια ως προς την επισκεψιμότητα της σελίδας από χρήστες, διαπιστώνετε αν την τεστάρετε στο http://www.alexa.com. Τότε πολλοί είναι αυτοί που κλαίνε τα λεφτά που έδωσαν για τη δημιουργία της σελίδας τους.

    Έτσι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίως οι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι διοικητικοί βρέθηκαν χωρίς φωνή, την ώρα που την είχαν ανάγκη. Σκεφτείτε να είχαν, τώρα, από μια άριστη ιστοσελίδα, με πολλά κεφάλαια, πολλά θέματα, πολλούς υπερ-δεσμούς (hyperlinks), σε πολλές γλώσσες, να είχε συνδέσεις για ταυτόχρονη ενημέρωση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ένα βήμα για ανάπτυξη ιδεών και υπεράσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων του πολίτη… Να μην αναφερθούμε και στο «Σύνδεσμο Συνταξιούχων Διπλωματικών Υπαλλήλων»……..

    Προτιμήθηκαν άλλες λύσεις. Να μην υπάρχει κανένα βήμα για ανάπτυξη ιδεών. Έστω και αν υπάρχουν τόσοι και τόσοι ειδικοί της πληροφορικής στο χώρο τους, ένας ειδικός κλάδος, και δύο ειδικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, εκ των οποίων η μία ειδικευμένη στο διαδίκτυο. Προτιμήθηκε το να υπάρχουν μόνο τα μπλογκς και οι προσωπικές ιστοσελίδες της Ντόρας Μπακογιάννη για να μη φαίνεται ότι διαφωνούσαν με την «κυρία Υπουργό» που πίστευαν τότε ότι θα τους εξασφάλιζε τη λαμπρή ζωή και την ομαλή υπηρεσιακή εξέλιξη. Και τώρα που ήρθε η λαίλαπα…

    Τώρα βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από τα αποκαΐδια…

    Αυτές ήταν επιλογές των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τη γνώμη μου, δεν θα αλλάξουν εύκολα – μέσα στις διαδικασίες των συλλόγων τους – τον τρόπο σκέψης και αντίδρασης που έχουν μάθει τις τελευταίες δεκαετίες, έστω και αν το επίδομα εξωτερικού και οι λοιπές συνολικές αποδοχές τους φτάσουν κάποια μέρα στο επίπεδο της λίθινης εποχής. Μάλλον θα συνεχίσουν την περιφρόνησή τους προς αυτούς τους «αφελείς» που αγωνίζονται για την επικράτηση των ατομικών δικαιωμάτων και της ισονομίας στο δημόσιο βίο και σε σχέση με την εξουσία.
    Όμως πέρα από το Υπουργείο Εξωτερικών, τα νέα μέτρα, τόσο τα φορολογικά που σε πολλά σημεία είναι αντίθετα και προς τις αρχές του δικαίου και της φορολογικής ισονομίας και ίσων βαρών που καθιερώνει το Σύνταγμα, όσο και οι συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα που προωθούνται, δήθεν σαν μόνη λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τα λίγα έστω θεμελιωμένα δικαιώματα της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως έχουν διαμορφωθεί από τη νομολογία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

    Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή εξέλιξη που διαγράφεται, η ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com που δεν έπαψε να αγωνίζεται για την επικράτηση των αρχών της ισονομίας σε όλους τους τομείς, και εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς διάκριση, θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επικράτηση του δικαίου και της δικαιοσύνης, με όπλα τις ευρωπαϊκές νομολογίες που είναι υποχρεωτικές για τη χώρα μας (παρόλο που τις χλεύαζαν μέχρι σήμερα οι διπλωμάτες που είχαν ταυτιστεί με την εξουσία και συμμετέχουν στην παράνομη και αναιτιολόγητη έκδοση αποφάσεων των συλλογικών οργάνων του ΥΠΕΞ). Οι νομολογίες αυτές έχουν γίνει, σιγά σιγά, με επίμονους δικαστικούς αγώνες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που μοιάζουν με αυτούς στους οποίους μετέχει και στην Ελλάδα η σελίδα http://www.equal-rights-greece.com, τα βασικότερα όπλα για την προστασία της ισότητας στην εργασία, την αποφυγή διακρίσεων στην απασχόληση, την προστασία της περιουσίας από την άδικη φορολόγηση κλπ, με προοπτική να καλύψουν ακόμα και τομείς για τους οποίους η Ε.Ε. εθεωρείτο ανέκαθεν ως υπερβολικά συντηρητική.

    Με εθελοντική βοήθεια, η σελίδα http://www.equal-rights-greece.com θα μπορούσε πιο γρήγορα να καλύψει και τους τομείς που θίγονται με το πρόσχημα την λήψη μέτρων της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. και θα μεταφραστεί παράλληλα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες για να υπάρχη πληρέστερη ενημέρωση των ευρωπαίων εταίρων μας και συναδέλφων ευρωπαίων υπαλλήλων, παράλληλα με την προσπάθεια εξεύρεσης καθημερινών πρακτικών λύσεων κατά των κυβερνητικών αυθαιρεσιών (λ.χ. Στην περίπτωση του Υπουργείου Εξωτερικών θα μπορούσαν να υποβάλλονται όλες οι αποδείξεις δαπανών στο εξωτερικό που δεν καλύπτονται από το «επίδομα εξωτερικής υπηρεσίας» και να γίνεται προσφυγή σε περίπτωση απόρριψής τους, να δημιουργηθεί stand-by τέτοια νομική υπηρεσία προσφυγών, με βάση την «αστική ευθύνη του κράτους του άρθρου 105 του Εισαγ. Νόμου του Αστικού Κώδικα», για όλους τους υπαλλήλους.. κλπ, αλλά η περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποκλειστεί μια και υπάρχει ήδη διαπιστωμένη άρνηση των Υπαλλήλων του ΥΠΕΞ να συνεργαστούν σε οποιαδήποτε κίνηση για υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων των διοικουμένων).

    Χωρίς βοήθεια, ακόμα και με χλευασμό, πάλι η η ιστοσελίδα http://www.equal-rights-greece.com θα αγωνιστεί έστω και πιο αργά, σε άλλους τομείς έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο πλευρό των λοιπών εργαζόμενων, προς επίτευξη αυτού του σκοπού, σε μια εποχή που υπάρχει κατάρρευση των ηθικών αξιών και αδιαφορία του κοινού – ιδιαίτερα στο διαδίκτυο – για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top