Συναντήσεις των Οικολόγων Πράσινων με τα πολιτικά κόμματα

ecogreens Κύκλο επαφών με τα δημοκρατικά κοινοβουλευτικά κόμματα ξεκίνησαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι, με στόχο το διάλογο γύρω από τον εκλογικό νόμο και τη χρηματοδότηση των κομμάτων αλλά και τις θέσεις τους για το περιβάλλον.Η ανισότιμη αντιμετώπιση των Οικολόγων Πράσινων δεν έχει μόνο προεκλογική διάσταση αλλά και μετεκλογική. Προεκλογικά η διακομματική των 6 κομμάτων απέκλεισε πλήρως τους Οικολόγων Πράσινων από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Έστω και έτσι, αν ο εκλογικός νόμος ήταν αναλογικός οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εκπροσωπούνταν σήμερα στη Βουλή με 3 βουλευτές. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αν και έχουν σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις δεν συμμετέχουν σε σημαντικές επιτροπές (Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή Χωροταξίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης κα) όπου συμμετέχουν μόνο τα 5 κόμματα, παρά μάλιστα το γεγονός ότι είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος και έτσι εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Πράσινους Ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, ο Σουηδός Πράσινος ευρωβουλευτής Carl Schlyter εκπροσωπεί επισήμως τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και καταθέτει ερωτήσεις (πρόσφατα π.χ για τις λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαϊδα), παρεμβαίνει για τα δάση κ.α. Επίσης, ενώ τα κόμματα λαμβάνουν σημαντική κρατική ενίσχυση, πχ με ποσοστό 3% λαμβάνουν ετησίως πάνω από 3.000.000 Ευρώ τακτική χρηματοδότηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,05% λαμβάνουν μηδέν Ευρώ.Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου για τα θέματα του Περιβάλλοντος, που γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Αλαβάνου (με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία τους), οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν σε όλα τα κόμματα και στο προεδρείο της Βουλής τις προτάσεις τους για 11 περιβαλλοντικά θέματα προτεραιότητας, στα οποία πρέπει να προωθηθούν λύσεις άμεσα, μέσα από διάλογο. Ήδη έχουν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό και τον γραμματέα της ΝΔ, τον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στη γραμματέα του ΚΚΕ για συνάντηση μαζί τους ενόψει της συζήτησης στη Βουλή.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, στη συνάντησή τους με τη ΝΔ και την κυβέρνηση, θα ενημερώσουν και για τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος πάνω στο θέμα της αποκατάστασης των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν διάλογο με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και την αναζήτηση συμφωνιών σε όλα τα θέματα, ακόμα και αν έχουν πολλές διαφορές μαζί τους σε συνολικές πολιτικές, σε επιμέρους περιβαλλοντικές προτάσεις και στο συνολικό μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διατηρούν, προφανώς, την πολιτική ανεξαρτησία τους ως ένας διακριτός, αυτόνομος πολιτικός χώρος, ο οποίος όμως δεν φοβάται αλλά αντίθετα επιδιώκει το διάλογο με όλους.

Το αίτημα για μια σύγχρονη, σοβαρή και αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική στη χώρα μας είναι πλέον αίτημα μεγάλου τμήματος της κοινωνίας μας. Η ανάγκη ανατροπών στις πολιτικές των κομμάτων (αναπτυξιακή, γεωργική, οικονομική, μεταφορών ενέργειας, εκπαίδευσης κα) είναι μια αναγκαία – όσο και αν είναι επώδυνη – διαδικασία, ώστε η χώρα να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στην οικολογική βιωσιμότητα.

Στα συγκεκριμένα επείγοντα περιβαλλοντικά θέματα, στα οποία απαιτούνται βαθιές αλλαγές, εντάσσονται σύμφωνα με τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων:

– Η μείωση της συνεισφοράς της Ελλάδας στις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα, με σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το κλίμα μέσα σε ορίζοντα 30 χρόνων (και δημιουργία εναλλακτικών λύσεων απασχόλησης και οικονομίας για τις περιοχές που σήμερα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από το λιγνίτη). Ανάπτυξη των ΑΠΕ με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Ανάληψη των ευθυνών όλων των κομμάτων ώστε να μην στηρίζουν ένα λαϊκισμό που στρέφεται άκριτα εναντίον των αιολικών πάρκων. Στροφή από τα οδικά έργα στα μέσα σταθερής τροχιάς μέσα στις πόλεις και ανάπτυξη πυκνού σιδηροδρομικού δικτύου.

– Η μείωση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση και κομποστοποίηση κατά τουλάχιστον 50% μέχρι το 2012 και η δέσμευση των κομμάτων να μην υποστηρίζουν προγράμματα ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ή καύσης.

– Η αποσύνδεση της γεωργίας από την σπατάλη φυσικών πόρων (νερού, ενέργειας), χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και σπάταλων συμπεριφορών. Πολιτικές που θα συμβάλουν άμεσα στην στροφή από την εντατική μονοκαλλιέργεια και τη βιομηχανική γεωργία σε μια ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου με κεντρικό άξονα την οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, χωρίς ΓΤΟ.

– Προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για το Νερό (2000/60). Αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου. Καταγραφή όλων των ρυπασμένων περιοχών με χημικά και αγροχημικά και συγκεκριμένα μέτρα για εξυγίανση τους, στροφή σε καθαρή παραγωγή (βιομηχανία, γεωργία) και διερεύνηση των ευθυνών σε όποιο επίπεδο κι αν υπάρχουν (κυβερνητικοί φορείς, αυτοδιοίκηση, βιομηχανία). Απαγόρευση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στις ζώνες γύρω από οικολογικά ευαίσθητες περιοχές (πηγές νερού υγρότοποι, φυσικές περιοχές κα).

-Αποκατάσταση των καμένων περιοχών με βάση οικολογικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

– Προστασία και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας αντί για απαξίωσή του. Οι κυβερνήσεις αλλά και πολλοί φορείς της αυτοδιοίκησης πρέπει να σταματήσουν να συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης των φυσικών περιοχών και των φυσικών πόρων της χώρας μας. Η επαναλειτουργία της Εθνικής Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, η στελέχωση και η λειτουργία των φορέων διαχείρισης, η εξασφάλιση επαρκών χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς (ΚΠΣ) και εθνικούς πόρους, η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως η πολιτική στήριξης και προστασίας των φυσικών περιοχών είναι αναγκαιότητες. Προτείνουμε σύνδεση της χρηματοδότησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αποτελεσματικότητα της προστασίας των φυσικών περιοχών και των φυσικών πόρων τους.

– Οι πολιτικές που στρέφονται εναντίον του δάσους (νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσα στα δάση, προσπάθεια αλλαγής του άρθρου 24 στο Σύνταγμα, ενθάρρυνση των διεκδικήσεων συνεταιρισμών, διαφόρων φορέων ιδιωτικών και δημόσιων για αλλαγή χρήσης του δάσους) θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

Σε θεσμικό επίπεδο χρειάζονται:

-Δημιουργία και ουσιαστική ενίσχυση νέων θεσμών, που διευκολύνουν την καλύτερη διαχείριση του φυσικού πλούτου και την πραγματική ευημερία των τοπικών κοινωνιών, όπως για παράδειγμα: “κοινοβούλια νερού με βάση τις υδρολογικές λεκάνες”, “φόρουμ ακτών”, “φορείς διαχείρισης περιοχών NATURA 2000” κ.α.

– Δημιουργία μιας αντιπροσωπευτικής “Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη” , που θα συμβάλει μέσα από το διάλογο των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της στροφής του αναπτυξιακού μοντέλου προς τη βιωσιμότητα. Αντίστοιχα, σημαντική θεωρείται η δημιουργία “Εθνικής Επιτροπής για την Προστασία του Κλίματος”, καθώς και του “Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων”.

– Ουσιαστική εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης του Aarchus, καθώς και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας που προβλέπει ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση.

– Υποβολή κάθε δύο χρόνια Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Απολογισμού και Προγραμματισμού, όπου να προσμετρώνται από κοινού οικονομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί στόχοι, ελλείμματα και αναγκαίες δράσεις.

– Υιοθέτηση “δεικτών βιωσιμότητας”, που περιγράφουν πιο ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης μια χώρας και όχι απλώς ξεπερασμένοι δείκτες ανάπτυξης όπως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν.

– Διαβάθμιση του ποσοστού ενίσχυσης προς κάθε επιχείρηση, με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική απόδοση και τους περιβαλλοντικούς στόχους, που επιδιώκουν οι επενδύσεις (π.χ. χρήση ΑΠΕ ή νέων τεχνολογιών, εξοικονόμηση πρώτων υλών, επαναχρησιμοποίηση, απουσία χημικών).

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε ριζικές αλλαγές στο σχεδιασμό της αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής, μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με ελάφρυνση της φορολόγησης της εργασίας και επιβάρυνση της σπατάλης, της ρύπανσης και της επίδειξης, ώστε στο μέτρο του εφικτού, να διαμορφώσουμε οικονομικά και ενεργειακά αυτοδύναμες περιφέρειες στη βάση οικολογικών ενοτήτων. Στρατηγική επιλογή πρέπει να είναι και η συνολική στροφή στην οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Συνημμένα αναλυτικά οι προτάσεις των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ εν όψη της συζήτησης στη Βουλή.

dt071030_kommata_theseisop.doc

2 σκέψεις για το “Συναντήσεις των Οικολόγων Πράσινων με τα πολιτικά κόμματα”

  1. Παράθεση: 11 προτάσεις των Οικολόγων -Πράσινων προς τα πολιτικά κόμματα « Η καλύβα ψηλά στο βουνό

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top