Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Στο Ιτούρι ο άμαχος πληθυσμός είναι ακόμα εκτεθειμένος στη σεξουαλική βία και τις επιθέσεις
Κινσάσα/Μπούνια/Γενεύη, 24 Οκτωβρίου 2007 – Παρά τη γενικότερη μείωση των βίαιων συγκρούσεων στην περιοχή του Ιτούρι στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο άμαχος πληθυσμός είναι ακόμα εκτεθειμένος σε υψηλά ποσοστά βίας. Βασιζόμενοι στα τέσσερα χρόνια ιατρικής παρέμβασης στην περιοχή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δημοσιεύουμε μία έκθεση με τον τίτλο «Ιτούρι: Οι άμαχοι αποτελούν ακόμα τα πρώτα θύματα», αποκαλύπτοντας τη συνέχιση των περιστατικών σεξουαλικής βίας καθώς και τις άμεσες ανθρωπιστικές επιπτώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται μέσα στο 2007 στα πλαίσια της «διαδικασίας ειρήνευσης» στην περιοχή.
Κάθε μήνα, 50 με 120 άτομα που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας επισκέπτονται το νοσοκομείο Μπον Μαρσέ στην Μπούνια, την πρωτεύουσα της περιοχής του Ιτούρι. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι ΓΧΣ έχουμε περιθάλψει 7.400 θύματα βιασμού. Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των ανθρώπων εισήχθησαν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.
«Στο νοσοκομείο Μπον Μαρσέ όπου εργαζόμαστε, ο αριθμός των ιατρικών συνεδριών που σχετίζονται με περιστατικά βιασμών παραμένει υψηλός,» δήλωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής των ΓΧΣ Μπρούνο Γιόχουμ (Bruno Jochum). «Και άλλες μορφές βίας σχετίζονται επίσης με σεξουαλικές επιθέσεις, κυρίως πράξεις ταπείνωσης και βασανισμού. Ένας στους πέντε ασθενείς δηλώνει ότι κρατήθηκε όμηρος για μία χρονική περίοδο από δύο μέρες ως και αρκετά χρόνια.» Όλοι οι ασθενείς που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας μιλούν για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όταν προσπαθούν να ζήσουν ξανά μια συνηθισμένη ζωή.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία ειρήνευσης αποτελούσαν και αποτελούν ακόμα μία άμεση πηγή βίας κατά του άμαχου πληθυσμού, μέσα από βιασμούς, βίαιες επιθέσεις, καταστροφές σπιτιών, λεηλασίες και υποχρεωτικούς εκτοπισμούς πληθυσμών. Στο χωριό Λάουτζο (Laudjo) το 85% των σπιτιών καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στις αρχές του 2007. Η βία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου για τους περισσότερους αμάχους ηλικίας άνω των πέντε ετών.
«Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει ένα μεγάλο τίμημα κατά τη διάρκεια αυτών των ειρηνευτικών επιχειρήσεων,» τόνισε ο Γιόχουμ. «Κατηγορούνται από κάθε αντιμαχόμενη ένοπλη ομάδα ότι υποστηρίζουν τους αντιπάλους και για αυτό το λόγο πέφτουν θύματα αντιποίνων και βίαιων επιθέσεων.» Στην περιοχή του Τζούγκου (Djugu) στο Ιτούρι, η βία έχει προκαλέσει τη φυγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν απλά να παραμείνουν στη ζωή.
Σήμερα στο Ιτούρι, 150.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν ακόμα να γυρίσουν στα σπίτια τους. Ζώντας σε μία κατάσταση απόλυτης φτώχιας, παραμένουν ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και τις επιθέσεις. Αυτοί οι πληθυσμοί θα παραμείνουν εξαρτημένοι από την ανθρωπιστική βοήθεια μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή επιστροφή τους στα χωριά τους. Στην περιοχή του Λάουτζο, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξάχθηκε από το Epicentre, το ινστιτούτο επιδημιολογικής έρευνας των ΓΧΣ, ένα στα τρία παιδιά ηλικίας μέχρι και τεσσάρων ετών αγνοούνται. Αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζει τις καταστροφικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που έχουν επιφέρει εδώ και χρόνια τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στα παιδιά που προκαλούνται από τις ένοπλες συγκρούσεις και τις ελλείψεις στις υπηρεσίες υγείας.
Η επέκταση της ιατρικής περίθαλψης και των δημοσίων υπηρεσιών μέσα από την παροχή προσαρμοσμένης ιατρικής και ψυχολογικής φροντίδας αποτελεί μία πραγματική αναγκαιότητα στο Ιτούρι. Αντιμέτωπες με πληθυσμούς που ζουν κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι τοπικές αρχές πρέπει να κάνουν ότι περισσότερο μπορούν για να βάλουν ένα τέλος στη βία, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην περιοχή του Κίβου καθιστούν ιδιαίτερα εμφανή τη μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί στα ανατολικά της χώρας.
Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση «Ιτούρι: Οι άμαχοι αποτελούν ακόμα τα πρώτα θύματα»
από το www.msf.gr
Για περισσότερες πληροφορίες:
Νώντας Πάσχος, Διευθυντής Επικοινωνίας, 210-5.200.500 (εσωτ. 102) και 693-66.99.022