“Εάν δεν θέλουμε πόλεμο, χρειαζόμαστε ένα όραμα για την ειρήνη”. Η Ταμέρα είναι ένα πειραματικό σχέδιο, μία κοινότητα για την ειρήνη στην επαρχία του Alentejo, νοτιοδυτικά της Πορτογαλίας, ένας χώρος 134 εκταρίων, 30 χλμ. από την ακτή του Ατλαντικού. Βρίσκεται σε ανοικοδόμηση από το 1995, αλλά η έρευνα για αυτό το σχέδιο ξεκίνησε από το 1978 σε διάφορους χώρους της Γερμανίας και Ελβετίας. Είναι ένας χώρος εκπαίδευσης και ένα σημείο στήριξης για τη δημιουργία μίας παγκόσμιας δύναμης για την ειρήνη. Σήμερα ζουν, εργάζονται και εκπαιδεύονται στην Ταμέρα γύρω στους 200 ανθρώπους. Στόχος είναι η εξέλιξη ενός μη βίαιου πολιτιστικού μοντέλου, η δημιουργία ενός «θεραπευτικού βιοτόπου». Λέγοντας θεραπευτικό βιότοπο, εννοούμε μια κοινότητα ανθρώπων, ζώων και φυτών όπου η συμβίωση και η ανάπτυξή τους αλληλοσυμπληρώνεται και δεν είναι πια μπλοκαρισμένη λόγο του φόβου και της βίας.
Τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση είναι -νερό και οικολογία -ηλιακή ενέργεια και βιοαέριο -σχολείο για παιδιά -κοινότητα σαν νέο κοινωνικό μοντέλο, ανθρώπινες σχέσεις, εσωτερική δουλεια για την ειρήνη -εκπαίδευση και δικτύωση.
Την οικοκοινότητα της Tamera θα παρουσιάσει η Σόνια Χάιδα η οποία είναι κάτοικός της.
Με τον όρο οικοκοινότητες (ecovillages ή ecomunicipallities) εννοούμε κοινότητες που παρουσιάζουν λόγω της κοινωνικής, οικονομικής και οικολογικής τους οργάνωσης (μεθόδους κατασκευής, λειτουργίας και των δηλωμένων τους στόχων) κάποια σημαντικά διαφοροποιά χαρακτηριστικά από το μέσο όρο των ανθρώπινων κοινοτήτων σε μία ευρύτερη περιοχή προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοιων κοινοτήτων που έχουν δομηθεί από την αρχή ή αναδομηθεί σε υπάρχουσα υποδομή, και τα οποία διατείνονται ότι λειτουργούν ως ισχυρά εναλλακτικά εργαλεία αειφορικής ανάπτυξης.
Σε πολλές περιπτώσεις η στάση και η φιλοσοφία τέτοιων κοινοτήτων έχει διατυπωθεί ως ο αντίποδας πολλών χαρακτηριστικών μίας σύνθετης πραγματικότητας όπως αυτής της σημερινής μορφής του παγκοσμιοποιημένου πλανήτη και του σύγχρονου καπιταλισμού. Οι κάτοικοι τέτοιων κοινοτήτων έχουν συνειδητές θέσεις σε σχέση με την υπερκατανάλωση αγαθών, τη διατροφική και ενεργειακή αυτονομία, την τοπικότητα και την παγκοσμιότητα, τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οικοκοινότητες υπάρχουν πολλές σε όλα τα σημεία του πλανήτη, αλλά το κίνημα των οικοκοινοτήτων που αναπτύχθηκε κυρίως στη Βόρειο Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, πρόσφατα γνωρίζει μία ραγδαία άνθηση κυρίως ως αντίδραση στις διεθνείς πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές εξελίξεις.