Στηρίζει τους Πράσινους ο Νόαμ Τσόμσκυ

«Είπα ότι θα ψήφιζα Πράσινους επειδή οι Πράσινοι επεδίωκαν τουλάχιστον να δημιουργήσουν μια σταθερή εναλλακτική εντός του στενού πολιτικού συστήματος. Προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα κόμμα. Πιθανότατα θα κάνω το ίδιο τον Νοέμβριο για τους ίδιους λόγους».

Αυτό δήλωσε ο διάσημος αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι σε συνέντευξή του στην Κυρ. Ελευθεροτυπία (19/10/2008) δείχνοντας, έτσι –παρόλο που νιώθει ανακουφισμένος με τη διαφαινόμενη προοπτική εκλογής του Μπάρακ Ομπάμα- το ποιοι αποτελούν την πραγματική εναλλακτική λύση στη σύγχρονη οικονομική και οικολογική κρίση και στον αμερικάνικο δικομματισμό.
Δυστυχώς, ο δημοσιογράφος γνωρίζει μόνο την υποψηφιότητα του Ράλφ Νέηντερ (που στο παρελθόν υποστηρίχτηκε από τους Πράσινους) και δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πως ο Τσόμσκυ θεωρεί πρόβλημα το ότι κάνει «προσωπική εκστρατεία» και προτιμά την προσπάθεια των Πράσινων «να οικοδομήσουν ένα κόμμα».

Διαβάστε το διάλογο:

* «Στις εκλογές του 2004 είχατε πει ότι θα ψηφίζατε τον Ραλφ Νέιντερ επειδή η Μασαχουσέτη είναι μια «σίγουρη πολιτεία» (υπέρ του κόμματος των Δημοκρατικών). Να συμπεράνουμε ότι στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου θα επιλέξετε το ψηφοδέλτιο Νέιντερ-Γκονζάλεθ;

– Στην πραγματικότητα είπα ότι θα ψήφιζα Πράσινους επειδή οι Πράσινοι επεδίωκαν τουλάχιστον να δημιουργήσουν μια σταθερή εναλλακτική εντός του στενού πολιτικού συστήματος. Προσπαθούν να οικοδομήσουν ένα κόμμα. Πιθανότατα θα κάνω το ίδιο τον Νοέμβριο για τους ίδιους λόγους.

* Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος να δώσουν τη νίκη στον Μακέιν αν οι πολίτες ψηφίσουν τον Νέιντερ και όχι υπέρ του Ομπάμα;

– Στις αμφιταλαντευόμενες πολιτείες, οπωσδήποτε. Είναι όμως ζήτημα απλών μαθηματικών στο μεγαλύτερο μέρος του.

* Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έχετε πει, έχουν «στην πραγματικότητα ένα μονοκομματικό σύστημα, ένα επιχειρηματικό κόμμα, με δύο φατρίες, τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς», πόσο σίγουρη μπορεί να είναι η αριστερά στην Αμερική για το ότι το κόμμα του Νέιντερ δεν εκπροσωπεί ένα τρίτο φιλο-επιχειρηματικό κόμμα;

– Δεν διεκδικώ την πρωτοτυπία. Η παρατήρηση αυτή μάς γυρίζει πίσω στον κοινωνιολόγο C. Wright Mills. Ο Νέιντερ δεν έχει στην πραγματικότητα ένα κόμμα: πρόκειται σχεδόν αποκλειστικά για μια προσωπική εκστρατεία. Ο ίδιος είναι πολύ ξεκάθαρος για τις πολιτικές επιλογές που υποστηρίζει, τις περισσότερες από τις οποίες εγκρίνω ανεπιφύλακτα. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ήταν ο πρώτος που θα έλεγε ότι αυτά είναι προγράμματα για μια επιεική αναμόρφωση της κοινωνίας που ελέγχεται από τις επιχειρήσεις. Απέχουν πολύ από τη βιομηχανική δημοκρατία που ο John Dewey, ο κορυφαίος αμερικανός κοινωνικός φιλόσοφος του 19ου αιώνα, θεωρούσε ουσιώδες συστατικό κάθε πολιτικού συστήματος. Στο οποίο «η πολιτική δεν θα είναι η σκιά που ρίχνουν οι επιχειρήσεις πάνω στην κοινωνία», όπως εκείνος λέει».

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στην Κυρ. Ελευθεροτυπία

Διαβάστε για την εκστρατεία των αμερικάνων Πράσινων

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top